BEN ASHAARI

Monday, June 1, 2009

ROTI NAIK

Roti Naik

Malam tadi sebelum tidur, mat jejalan ke seluruh pelusok blog, dan tiba2 teringin nak try buat "roti naik"..pernah dengar dulu tapi tak ambik endah, semalam je tiba2 nak buat...Oleh sebab dah malam, kita buat laa sat tadi..Resipi asal mat dapat dari Resipi.Net atau singkatannya R.NET. Roti dia lembut dan ala2 kek sedikit..Kata orang roti naik ni femes di negeri Johor. Sepatutnya ada letak sedikit pewarna kuning, tapi entah macam mana, kehabisan stok pulak, kang aku letak warna merah dah jadi roti tahun baru cina pulakk!!!...

Roti Naik

Cuba tengok teksture dalaman roti yang telah mat rabak kan tadi, tapi sebab roti tu masih hangat jadi dia sedikit lembut. Kalau dah sejuk nanti dia jadi ok... Rasa sedikit manis dan sesuai untuk minum petang dengan kopi atau teh hangat....

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g tepung roti
100 g tepung Hong Kong (mat guna tepung gandum je)
250 ml air
50 g susu tepung
3/4 camca teh bread improver (yg ni resipi asal tak letak)
180 g gula perang (brown sugar) Mat guna 120 g gula halus
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning (tak letak sebab habis stok)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
  2. Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang....
CATATAN MAT GEBU :- Tips dari "Kak Pah JB"....kak pah kata, kalau guna susu pekat manis roti lagi halus dan roti ni teknik dia tak sama dengan roti bun, jadi sesiapa nak cuba tu, tak payah guna langkah tumbuk doh untuk buang udara tu...kalau nak tumbuk juga, koo tumbuk tembok simen yeaa!!..hahaha..Ucapan terima kasih pada kak pah JB......dia ni sifu oooo..jgn memain, kita terharu ni kak pah sudi bagi tips...kembang idung ceQ!!!!

23 comments:

Adnazthie said...

Salam En. Mat Gebu,
Gebu betul rotinya macam tuan punya nama..he he he. Kalau kat Melaka tempat saya, depa jual untuk sarapan pagi..letak gula pasir sikit kat setiap atas roti..makan panas memang ngam.

Shafidah Shamen said...

nak buat jugak laaaaa.... :D

|| syazwaniadnan || said...

roti naik ni mmg cepat betul naik 'badannya'.
lembut! gebu!
sedap makan saja :)

Ummi said...

Weeee Mat oiiii...cantiknya roti ko naik..tekstur nmpak gebu n lembut giloooss..sedap wat cicah teh o nih..tp kalu celup dengan cawan cina ko tu, x muat mulut cawan tuh..hehe..

Lynna said...

kat tganu byk jual ni for breakfast...ada jgk yg letak homemade kaya kat dlm....mmg marbeles la...tp kalau arwah nenek dulu dia suka buat ni mkn dgn ayam masak khuzi....perghhhh.......kecur plak ayaq liuq.....

sonata anak kancil said...

kalu ada masa nak buat jugak la....sedap roti buat sendiri ni...

Beachlover's Kitchen said...

roti Mat nampaknya cantink dan lembutnya!!! nak sedikit yea!!

joegrimjow said...

tgu kemunculan coklat!!!

mama diny said...

Salam kenal Cik Mat. Gebunya roti cam nama tuan dia. Mat memang tak taruk susu eh?

Mat Gebu said...

adnazthie...
memang betul, lembut dan sesuai utk sarapan pagi...

fidah...
buat jgn tak buat..eh dah jadi jeee!!!

syazwaniadnan...
memang betul, naik mendadak!!!

kak ummi...
yg ni air kopi kena guna mug!!, senang sikit nak mencelupnya..

lyna...
tapi memang sesuai lah kan kalau disapu seri kaya...

sonata...
Buat jgn tak buat..memang tak rugi u!..

beachlover..kalau dekat kita share je..u ambik 8..i ambik 8!! lucky numbers lahh!!

joe...
Ha kemunculan coklat...u buat sendiri ke?...caya lah beb!

mama diny...
Terima kasih yeaa...saya dah edit balik, adehhh ni lah gara2 mata dah blurr....memang letak susu tepung dalam resipi tu...

Fly said...

salam, sungguh menyelerakan

biEha said...

aisehmen....

asal tgk resepi cik mat je, kompem ingt kat mak...kali ni teringt kat mak n arwah atok (sebenarnyer nenek, tapi panggil atok)..

cume bezenyer, mak org taburkan gula pasir atas doh tu bila nak masukkan dalam oven...dapnyer bila panas, koyakkan roti tu kat tengah2, sapu marjerin, tabur gula..perrggghhh...nikmatnyerrrr....

ulamraja said...

a'kum, resipi nie mmg menjadi....saya first time try menjadi...mohon berbanyak tima kasih Che Mat

ummiluqman said...

Cik Mat, roti ni sedap betul, try sekali, nak buat 2 kali. Hari ni buat lagi la cik Mat. Tengok gambar dlm blog cik Mat, terus nak buat roti ni...

Aida said...

mat, kalau pakai hat susu pekat yg kak pah bg tips tu, gula x pyh guna lagi ke...atau susu pekat tu hanya penyedap rasa...letak baper sudu mat oiii....

IeshaGunn said...

baru aje lepas buat roti ni. mmg lembutt. hehe :D

Inda said...

Encik mat saya nk tny mcmana encik mat bakar roti tu atas dia jer kaler ceklat separuh bhgian lg elok jer tsk kaler perang gak.sbb saya try buat roti dan letak dlm loyang 4segi tapi roti2 yg dok kat sekeliling tepi loyang sumer kaler perang kat tepi2.mcmana nk buat ye nk bg roti tu perang kat permukaan jer?
Tima kasih

pHatMuMMy said...

salam..

saya dah lama tercari-cari resipi roti naik ni. dah buat semalam and was very satisfied with the outcome. saya ubah sket resipi tu sebab nak masukkan susu pekat manis, nasib baik jadi. thank you for providing such wonderful recipes and i look forward to trying more of your delicious recipes.

P/S : kalau sudi, singgahla blog saya and comment whether betul atau tak saya punya ingredients measurement. any suggestion as to how to make it better is most welcomed. :) thanks.

http://phatmummy.blogspot.com/2010/04/roti-naik-rising-bun.html

joliegud said...

Salam Mat. menggiurkan sungguh roti itu. saya nak tanya jika saya letak susu pekat berapa agak2 sukatan diperlukan? maaf ya saya budak baru belajar...

Raawha said...

Salam CMG,

Saya ada soalan, bleh CMG bgtau difference antara bread improver and bread softener? and then bleh ganti shortening ngan butter tak? Nak sangat try resipi roti CMG yang berlambak tu, tapi saya budak baru blajar jadi banyak yang masih tak tau. lagi satu, kalo tak ada Bibik Melayu cam CGM nya tu, bleh uli guna tangan tak?

Wan Adawiyah said...

salam,saya telah mencuba byk x buat roti tp akhirnye menjadi juga b'dasarkan resipi anda...tq2 bdk br belaja buat roti..h3h3h3 saya minta izin copy resipi...

Emma said...

Gebu dan sedappp nampak roti! X sabar nak cuba. Boleh tanya mat guna loyang saiz berapa tu?

fieedahbizshop.blogsport.com said...

mohon share resepi che mat gebu ni..komen-komen semuanya nampak menarik...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.