BEN ASHAARI

Sunday, April 5, 2009

APPLE AND PECAN MUFFIN

Apple And Pecan Muffin

Hari ni kan malas nak cakap apa2, nak tulis pun macam malas...dah lah tu, nak cerita punnnn "malass".......Sapa punya virus lah yang merebak kat aku nihh!!!!......Dah lah, jom makan muffin...tambah teh lagi yea!!!...

BAHAN - BAHANNYA :-)
180 g mentega
100 g gula perang (brown sugar)
40 g gula halus
2 biji telur saiz A
80 ml susu segar
200 g tepung gandum*
2 camca teh baking powder*
1/4 camca teh serbuk kayu manis (optional)*(*digaul rata dan ayak)
1 biji epal hijau, kupas kulit dan parut kasar
10 - 15 biji kacang pecan, cincang kasar
1 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas bekas muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Putar mentega, gula perang dan gula halus hingga rata. Tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.
  2. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis, gaul rata. Masukkan esen vanilla, epal dan cincangan kacang pecan, gaul rata menggunakan spatula.
  3. Sudukan ke dalam bekas muffin tadi 3/4 penuh, buat hingga siap dan bakar 20 - 25 minit hingga kuning keemasan mengikut keadaan oven masing. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Kuantiti mengikut saiz muffin cup masing.....

13 comments:

ain said...

yom cik mat, minum ptg sama2.

Beachlover said...

Mat malas apa tu?? kalo boleh buat muffin tu bukanlah malas!! Nak kasi tabiat Mat tu ,banyak energy ,boleh masak and baking hari-hari!! kudus!!

MULAN said...

malas apa kalau boleh bikin muffin tu.. nak le sikit.. sodap tu..

CT Delima said...

mat..meh kita makan2 kat balkoni yok..jgn malas2 mat..kang x berasap dapur tu kang whahahaa

MANIS MANIS said...

Enak muffinnya,bagi dikit dong..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

cantik gak ekk muffin org malas...hehehhe...cikmat kalu malas cam ni...kalu rajin tak tau ler nak kata...

zana @ ros hassan said...

aishah, dia malas cite je...bukan malas baking hehehe...sebab tu muffin dia menggoda qalbu ku...bak seketui boleh ke???

rinnchan said...

Semua semua pon malas... Makan aje yang tak malas ye Mat. Tambah2 kalau ada org yg tolong masakkan...
Syesyekali memalaskan diri apa salahnya kaaaannnn.....

Mat Gebu said...

ain...
Jomm minum petang!!!...

beachlover...
Kalau nampak oven i jadi rajin, hehehe....tapi we as a human being, "malas" ni kira normal lah kan...

mulan...
salam kak mulan...boleh2 nanti kita pos yeaa, tapi kena ambik kat kemaman laaa..hehe

ct delima..
Uikk mmg sesuai tu kak ct, sambil makan, sambil gossip...

manis manis...
Sila diambil berapa yg kamu mau yea, janga malu2...hehehe.

Aishah...
Muffin org rajin lagi lawaaa..ini org malas buat rupa tak senonoh!.

zana...
Nak cerita pun "malass"....hehhe

rinchan...
Tu lah kak rin....makan kalau malas, hmm rasa nya dah tak lama lah tuu...hehehehe

Lynna said...

Mat..ko jangkit virus malas nak mengupdate blog dgn aku kot hehe ;p

btw,tegoda betoi dgn kegebuan roti n muffin n cake ko buat tu Mat..;)

lg 1 nak tanye ni..roti tu uli pakai breadmaker ke pakai tgn?

Jamie said...

Malas-malas cik mat jadi gak muffin,kalau saya malas alamat tak berasap ler dapur makan kat kedai jelah.

Nak bagitau nie.. hadiah saya dah terima.. baru amik tadi.. mekasih banyak2.. suka sgt2.. mekasih daun keladi...

Ummi said...

Aah sapa pnya virus M bagi kat Mat ni haa..semacam je baking jugak..Mat..kalau camnilah ko punya malasss...agaknya kalau ko punya rajin timbul, maunya kita orang duk sini terbeliak mata n kecur air liur je laa duk tgk ko tayang segala...Emm..eloklah malas2 selalu Mat..sempat lah nk menggodek, kalau xpun tak terkejar lee...hehe

Mat Gebu said...

Jamie...
Sama2...terima kasih juga sebab sudi singgah blog saya....eh buku tu best tau, saya dah cuba byk resipi dlm tu, dann kita boleh pelbagaikan ikut kreativiti...

Kak Ummi...
Alahh, kak ummi nya dapur hari2 berasap, kalau tak masak pun sekali keluar n3..berduyunn2....semput pakcik...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.