BEN ASHAARI

Thursday, January 29, 2009

TALAM KELADI

Talam Keladi
Kuih talam keladi ni sedap, manis, harum dan lemak....Dah lama jugak tak update blog sejak tahun baru cina hari tu..Bukan tak masak tapi cuma resipi2 biasa jee..Semalam ada stok keladi kat rumah, tu pasal mat buat kuih talam ni...

Talam Keladi
Resipi asal dari "Mak Dara Vouge Singapura" (Kak Nis) yang mat kutip dari MyResipi. Buat dia mudah dan senang, cuma pada mat kuantiti gula pada "kepala" kuih tu boleh dikurangkan sedikit, sebab rasa dia agak manis......Nak try buat, boleh tengok resipi dibawah ni ok!!...

BAHAN A :-)
300 ml santan
65 g tepung beras
1 camca teh tepung gandum
100 g keladi, didadu, kukus 3/4 lembut dan lecek sedikit
55 g gula halus
1/4 camca teh garam

BAHAN B :-)
100 ml santan
80 g gula halus ( boleh kurangkan jadi 60g atau 70g)
2 camca besar tepung beras
20 g tepung jagung
1 biji telur, pukul sedikit
Secubit garam
Sedikit pewarna ungu (violet)
1/2 camca teh perisa keladi (resipi asal tak letak)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak (mat guna mentega), balut tutup kukusan dengan kitchen towel.
  2. Bancuh semua bahan A kecuali keladi, kacau rata dan tapis, masukkan keladi dan gaul rata. Tuang ke dalam tin dan kukus selama 15 minit.
  3. Sementara itu satukan semua bahan B dan kacau hingga rata, tapis adunan dan tuang dalam loyang yang berisi bahan A tadi. Tutup permukaan tin dengan aluminium foil, sambung mengukus lagi selama 15 - 20 minit atau hingga permukaan kuih talam masak.
  4. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong. Sapu sedikit minyak pada pisau sebelum memotong kuih.

22 comments:

Azie said...

wahhhh shanteqnya kaler pepel lagik...sukeeeee sgt tgk blog cik mat ni..resepi sumeee menjadi..jeles tul ler...tp yg ni gune keladi apa erk...keladi yg leh wat goreng2 tu yer? yg sulurnya leh wat sayur tu?. TQ

beachlover said...

cantiknya purple color tu,my favourite color! nak cuba buat kueh talam ni!! boleh pinjam pinggan mangkuk Mat tu?lol!!

cikmanggis said...

Alamak! kuih ni fvt cikmanggis ni,petang petang camni mmg teringinkan kuih muih lemak manis,jemu dah asyik goreng pisang je.

Aishah @ UmmiAqil said...

sedap2...cun ahh warna purple tu...kite tak pernah mkn lagi kueh ni

kakpah said...

boleh mat bagitau keladi yang mana satu sebab keladi ni banyak jenis.

Ummi said...

Amboiih Mat menawannya talam keladi ko ni..lapor lah baru balik dari kampung ni...kalu dapat wat minum petang..sedap banget nih!

Mat Gebu said...

Azie...
Yeaaa betul tu, keladi yg boleh buat goreng tuu, yang sulur dia kita boleh makan tuu..yang tak miang keladi tuuu!!!..

BeachLover...
Must try this laa, tapi i rasa u boleh kurangkan gula utk upper layer dia, sebab rasa manis laaa..takut kann!!!

Cik Manggis...
Boleh cuba, buat tak susah dan hasil dia memuaskan banget..

Aishah...
Warna pepel tu kan mmg cun laa, mat pun suka...

Kak Pah...
Hmm keladi apa ek orang panggil, kalau tak silap "keladi minyak" kot, tapi kan keladi sarawak pun boleh, cuma keladi sarawak mcm kurang kanji sikit...

Kak Ummi...
Betul tu kak, pulak2 kalau "abg" tolong suapkan, lepas tu akak pulak suap kat abg..ahaks, romantik u, silap2 leh dpt adik lagii!!!...hahahaha..amponnn!!!

MyPeriukBelanga said...

ek eh,talam keladi ku masuk belog matt lerr!!
steady lah thambey! :D

jo ayee said...

talam keladi tu menawan kalbu...sedap ni buat bukak puasa hari ni...adoi..perut dah keroncong..ada lagi 4 jammm

Mat Gebu said...

Kak Nis...
Alahaii, mak dara s'pore datang laaa, kejap2 kita bentang kapet merah, tadi baru hutang dgn benggali kapet, khas utk sambut kak nis, nak i tabur kan kelopak mawar ke, atau tembakau sentil?

Jo...
Ooo pose yeaa..sabar, tadi mak i pun puasa juga, i tak leer,cuma berbuka sama2 jee..konon2 mcm puasa sama laaa..

shida said...

adehhhh..mengancam n terancam nengok talam keladi nehh..my peberet...

Mat Gebu said...

Shida...
Terancam yeaa...hehehe, apa lagi esok boleh lah mencuba..insya Allah menjadi punya!!!

halen said...

ermmm.. nampak sedap la talam keladi ni CM. dari last week lg konon nk wat talam ubi kayu tp x jgk terbuat lg. tgk la klu ada kelapangan nnt.

Mat Gebu said...

Halen...
Talam ubi...ish bestnyaaa, i pun suka talam ubi..

ICook4Fun said...

Tengok kuih Mat buat ni I pun nak buatlah bila I balik ke US nanti. Kat Malaysia ni tak payah buat. Beli saja :)

Jasmeen said...

hmpr ari2 skodeng mat kat dapo, tp x tggl jejak pun...akak nih penyegan..huhu...talam ni wajib try..anak akak suka banget yg kaler2 nih...

Mat Gebu said...

Gert...
Betullah, Kat M;sia ni kalau nak makan, kita beli saja lah...kalau kat US tak de org jual kan..

Jasmeen...
Salam kak, laa penyengan ke, sama lah kita..hehehe, kalau ada masa akak cuba lah, pasti tak mengecewakan..

pixen said...

Tak tahan dengan pinggan mangkuk yg cantik laaaa. Pandai pulak padankan dgn kuih! Eh, bila nak terbit buku masakan ni.... Bile nak buat video masakan? Jangan lupe email kpd peminat ye? :-D

"tHe hUsBaNd" said...

saya sentiasa tgk blog cik mat almost everyday, tq cik mat gebu..resepi sume best!!!

haslina said...

salam tuan rumah, mohon copy resepi sedap ini ye.
tqvm kerna berkongsi.

maya kirana said...

kecur air liur tgk. nak buat juga

Shafrin Bahari said...

Seronok follow resipi dlm blok cik mat. Bekenan sungguh dgn setiap coretan yg d buat

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.