BEN ASHAARI

Monday, January 26, 2009

KEK TAHUN BARU CINA

Gong Xi Fatt Chai

"Gong Xi Fatt Chai" atau "Selamat Tahun Baru Cina" pada semua yang berbangsa cina.....Ini hari waa manykk happy laaa. Semalam mat buat lah kek 2 biji untuk dibagi pada makcik2 cina kita...Mat buat kek marble trio tu je, sebab kek tu memang lembut dan gebu, sesuai lah untuk makcik2 aku yang ada antara mereka gigi dah tak de..hehehe.


Gong Xi Fatt Chai

Cuma untuk memeriahkan suasana, mat letak lah hiasan sikit, bagi nampak "manyakk cantik"....Apa2 pun resipi semua tak letak lah sebab kek yang dah biasa buat dan resipi ada kat blog. Untuk huruf dan buah oren tu mat guna lebihan "fondant" hari tu....Best juga fondant gula nie, macam kita main plastesin u...Ok dulu yeaa, sat lagi nakk pi be"raya"....bye byeee!!!!

17 comments:

Beachlover said...

Mat ..cantiknya your dripping chocolate effect on your kek!! how you do it,kasi tunjuk yea... I suka kat orange Mat buat tu,so real......thank you for your wishes:)

hana said...

haiyaaaaaaaa... manyak cantik la mat wpon simple! kong xi kong xi mat!

Splitzbz said...

yum3... nak sketz leh?? hehe

middaygeo said...

rajin tul la cek mat nih..makcik cina tu mesti suka giler dpt kek

CT Delima said...

mat..walau pun simple..tapi menarik bg sesiapa yg tgk..kalau ct x jd makan mat..duk tgk jer dah syg nk makan..hehehe

gong xi fatt chai..

princess said...

waa.. cik mat g raya.. sure nnti apek sebelah umah bg angpau..

Aishah @ UmmiAqil said...

sure suke makcik cina tu...dapat kek comel tu...

Dayang said...

gong xi fatt choyyyy,dyg kat umah jer lah busy wat kek tempahan,mil gi bali beraya sana,semua gi melancongggg uwahhhhh

wAheedA said...

wuiks sedapnya tengok ~ isk isk tetibe lapo ni.. hehe

rapheydhillo said...

Cik Mat,
kat mana nak beli letter cutter tu yek?tq

Mat Gebu said...

BeachLover...
Coklat effect tu senang je, u curah sikit2 kat tepi kek tu guna sudu...

Hana...
Haiyaa..telima kasih hoo...nanti waa kasi bikin sama luu ek, itu kek..

Splitzbz...
Boleh2...sila lah, nak yg bahagian mana..hehehe..

Middaygeo...
Uikk depa suka sesangat u..i lagi lah suka, satu hari idung semua dok kembangg!!..hahaha..

Ct Delima...
Boleh lah, idea pun kurang kreatif, setakat gitu2 jeee,

Princess...
Apek sebelah rumah awal2 dah hantar ang pow dan jajan....

Aishah...
Depa suka dan siap gossip2 lagi, tapi kesian, kita tatau sepatah haram pun apa dia cakap..

Dayang...
Salam dayang..laa CNY pun bz kee, tak pe lah rezeki kan...

Waheeda...
Alamak, anak sifu datang laaaa...terima kasih sebab sudi singgah...Ibu anda memang hebat!!!

Rapheydhillo...
Cookie cutter tu jenis plastik je, ada jual kat kedai2 baking...ada huruf A - Z...u duduk kat mana ek?

cikmanggis said...

sangat kemas dan kreatif nampak kek ni...sabtu nak visit mertua,nak kena buat cake camni la en.mat..thanks kerana bg idea,nnt kalau cantik,cikmanggis uploadkan gambar,kalau tak...diam je..hehe

azah said...

gong xi fa cai..salam2 kenai..manyak pandai masak ooo.suspect sgt..hehehe..CNY manyak dpt angpow ke?

echah_syed said...

GONG XI FA CAI..

mmg cute kek tu..

mesti ko byk dpt angpau ekk :p

rapheydhillo said...

Cik Mat,
Kat kl.. selalu pegi kat Bake With Yen.. tp mcam besar le pulak. Nak cari yg comel2 sikit. Cik Mat beli kat mana? Kalau kat jb kat mana yek? My hubby org jb. Thanx ;)
-dhill-

Ummi said...

Amboiii Mat, sejak dua menjak ni ko memang menggempakkan la tau!!! Awww..kek tangkap leleh pulak dahh..cayaaalaaahh!!

Mat Gebu said...

cik manggis...
Ok, selamat berjaya yeaa, nanti dah buat letak kat blog u, ok!!

azah...
ang pow ada lah juga, setakat beli brg2 baking tu lepas sangat...

kak combi...
Terima kasih sebab kata kek kita cute..ahaks, ang pow mestilah ada, ni nak mintak dgn kak combi pulak.

rapheydhillo...
Kalau kat JB, mat beli kat Perling Indah, rasanya kebanyakkan kedai jual brg baking ada jual...

kak ummi...
Hahaha, tulah kak, kalau jadi lah aku buat kek pulau tioman tu, sure gempaq sekelian alam gitu, mana tak nya, aweks pakai bikini, belang rimau lagi u,,hahaha!!!