BEN ASHAARI

Sunday, December 21, 2008

SUP GEAR BOX

Sup Gear Box

Ini sup kalau makan, body baik jadi berbahang, panas dan kejap lagi boleh keluar asap!!!...Sup ni biasa orang makan siap dengan straw, bukan untuk sedut kuah, tapi sedut sum-sum tulang dia yang lemak berkrim tuu (tapi maaf, mat tak makan u benda tu...alergi!!!)....Kuah dia pulak kalau dibuat mee sup, atau untuk stok mee rebus ke, hai yooo waa cakap sama luu beb...meletopsss!!!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ketul tulang yang ada daging
4 - 5 liter air (atau secukupnya)
5 inci halia tua*
10 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
1 inci lengkuas*
1 1/2 camca besar lada hitam biji*
2 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan halus*
1 camca teh jintan manis*
1/2 inci kunyit hidup*
1 biji pala*(*dikisar halus)
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
8 kutum bunga cengkih
1 pokok daun ketumbar, potong kasar2
1/3 cawan bawang goreng
Garam secukup rasa

BAHAN SAMPINGAN :-)
Hirisan daun bawang
Hirisan dan sup
Bawang goreng
Sambal kicap

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bersihkan tulang lembu, cuci, toskan dan masukkan ke dalam periuk yang sesuai. Tuang air dan masukkan bahan2 kisar halus, sedikit garam, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, daun ketumbar dan bawang goreng.
  2. Masak dengan api besar hingga mendidih, kemudian kecil kan api dan renih hingga daging2 pada tulang lembut dan empuk. Masa merebus lebih kurang 4 jam bergantung pada jenis lembu, kalau lembu tua kenalah rebus lama, kalau lembu muda cepat sikit laaaa...
  3. Bila empuk, rasa kuah dan tambah garam jika perlu. Hidangkan bersama bahan2 sampingan dan terpulang pada masing2 cara mana untuk menikmati sup gea box nie, nak makan dengan mee punn sedapp.....

3 comments:

SiS-lin said...

tulang sapela ye mat tu..abs lutut dia ko potong 13 belas ye...keh3

CT Delima said...

amboi mat..beSOR nya tulang tu mat..seram lak ct nak makan..dah biasa yg kecik,tiba2 nahhh!! amik kau ct!! hahaha blom penah meratah sup gear box ni mat..kesian kan ct keh3

Mat Gebu said...

Sis Linn...
Tatau lah sapa punya tah, aku kutip kat bilik bedah kat HSA semalam...eeee selisih malaikat 44!!!!

Ct Delima...
Memang beso, nak melembutkan daging dan lemak2 dia je 4 jam merebus, tapi patik tak reti nak makan, lagi pun seramm leerr, takut body panas!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.