BEN ASHAARI

Thursday, October 9, 2008

MASAKAN KAMPUNG 2

Masakan Kampung

Lemak putih nangka muda, rendang ayam serai, sambal belacan dan ikan masin goreng tergolong dalam masakan kampung juga lah kan, walau pun mudah dapat dibandar. Bahan2 mentah dia kalau dipasar memang senang didapati, cuma kalau di kampung, kami tanam sendiri di kebun2, dan ada juga yang tumbuh melata di tepi2 jalan...

Masakan Kampung

Resipi2 untuk masakan ni mat dah sertakan secara ringkas di bawah...Kalau rasa ingin mencuba silakan lah yea...Kalau rasa payah, beli jee lah yang dah siap dimasak, cuma kalau masak sendiri lebih puas hati dan boleh test skill memasak kita....Selamat mencuba untuk semua!!

7 comments:

Mrs Mommy said...

Aduh ! sedapnye, kalau mak mertua lalu pun sure tak prasan...

Rozie said...

waaa...setting lauk pauk dalam dulang tu buat akak teringat2kan kampung halaman..time berkumpul ramai2 sumer duk bersila sambil menikmati hidangan ala kampung beralaskan tikar mengkuang..pas tu kat tengah -tengah dulang tu ada mangkuk air basuh tangan...waaaaaaa.. rindu...rinduuu..rindunyaaaa

Suzi said...

lauk mcm nilah yg blh buat tambah nasi 2-3 kali hehehee...

cikwawi said...

salam en. mat,
lauk pauk ni memang matching kan.

cumanya kalau di rumah saya ni, takdela rendang tu. selalunya ikan kembung goreng panas2...

Intan Rosnitta said...

Sedapnya lauk... Mahu bertambah 2-3 pinggan ni. Kalau tambah ulam-ulaman mesti lagi kick!

Pinggan & dulang tu pun cun.

Hihi :)

Ummi said...

Sedapnya tengok lauk hidang siap berdulang gitu..lama x makan bersimpuh real kampung gitu..Mat, lauknya pun sodap2 belaka tuh..ish ish..Akak kalu bersimpuh gitu, lagi lambat la nak bangun..siap meratah la..hehe

abangsulung said...

Lapar, tengok. Kita lebih berselera kalau orang rumah masak selera kampung dari masakan moden. Ada ulam-ulam lagi, fulamak.. Bak kata orang "Mak mentua lalu pun tak nampak.."!!

Mana tak nampak, mentua ikut jalan lain..heh..heh..heh..