BEN ASHAARI

Monday, October 20, 2008

ASAM PEDAS BUGIS

Asam Pedas Bugis

Jom cuba masakan "asam pedas bugis"......bahan2 lebih kurang sama macam asam2 pedas lain, cuma teknik dan kaedah saja berbeza. Mereka selalu menghidangkan masakan asam pedas ni bersama makanan tradisi seperti "burasak" dan "lepat loi" (itu je yang aku tau..hehehehe). Tapikan, asam pedas ni guna "tebu" sebagai alas pada dasar periuk...Tak percaya keee?....

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping ikan parang
3 batang tebu berukuran 5 inci setiap satu
1 cawan jus asam jawa (jangan terlalu pekat)
1 1/2 cawan cili kisar
3 biji bawang merah, hiris halus
1 biji bawang putih, hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
10 - 15 biji lada hitam*
1 camca teh garam kasar*(*ditumbuk halus)




CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dicuci, perap dengan jus limau nipis dan sedikit garam selama 10 minit, cuci kembali dan toskan. Tebu dikupas, belah dua dan titik sedikit. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah/putih hiris hingga wangi, masukkan bahan2 tumbuk dan cili kisar, masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan jus asam jawa. Bila mendidih, tambah garam dan secubit gula. Matikan api.
  3. Dalam belanga tanah atau periuk, susun tebu seperti dalam gambar, kemudian susun pula kepingan ikan. Tuang kuah tadi dan masak atas api perlahan sehingga mendidih.
  4. Tutup periuk dan biar mendidih perlahan untuk 8 - 10 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api....

9 comments:

blue iris said...

che mat, ape fungsi tebu tu? penambah perasa ke? or dimakan sekali lepas masak?

r@tn@ said...

unik nye...ade rase2 masam pedas manis tak?

MaXOne said...

che mat...peminat setia blog u nie..tak der pic burasak dgn lepat loi ke..tak per..karang i uploadkan untuk u ye..atas jasa baik sumbangan u kasi resepi yg best2

Blue..
I tolong jwb bagi pihak che mat ye..yg i tau tebu tu macam penambah perasa..yg my mum wat klu tak silap dia guna cili merah..bukan cili kering..

Min said...

first time jugak nampak resepi pakai tebu. Ingatkan serai tadi. Mungkin rasa manis la ye ?

Dwiana P said...

believe me I can eat this all at once! :) doesn't it tell you how much I like this food.

Ummi said...

Mat, ooo gini caranya asam pedas bugis eh..apasaii letak tebu eh? Org Bugis suka makan tebu pedas ke..hehe..gurau je Mat, tp memang ni first time akak tgk ikan masak atas tebu gitu..pelik sikit..tp mesti sedap tu..

Huda said...

my brother-in-law (keturunan bugis) did this and the tulang became so soft like tulang ikan sardin, encik mat punya pun begitu ke?

Mat Gebu said...

blue iris...
Selain mengelakkan ikan tu hancur, tebu tu juga sebagai penambah perisa, kuah dia jadi lemak2 manis..

cik bawang...
Memang betul, semua rasa tu ada, termasuk masam2 manja u...

maxone...
Terima kasih yea tolong jawabkan. Mat pun saja cuba2, ada kenalan tu bagi tau teknik org bugis masak..ini nak kena menuntut leer dulu..tapi i takut u, org bugis kan garanggg!!!!...ampoonn!

min...
memang betul..i pun 1st time masak style mcm ni....

dwiana...
hahaha..i believe u lahhh!!!

kak ummi...
tatau lah kak, kita ikut je cara mereka, tapi mat rasa sebagai penambah perisa...lepas ni apa kata kita buat tebu sira pedas pulak..amacam kak, ada berani cuba?

huda...
Mungkin ur BIL, reneh lama ikan tu, mat tak delah masak lama setakat ikan tu masak saja...

Ketumbar said...

Salam..

Heheh..camner leh terpost pakai user maxone ye..tu nick adik i tu..

Che mat...sesama kasih..karang post ler resepi yg best2 lagi ye...hehhehe

Klu x silap saya..ada yg masak letak daun kelapa muda tau selain letak tebu..i pun tak sure kenapa..tapi my mum mmg x letak arr..kang ada yg terkunyah daun kelapa lak..

Tebu nie just penambah perisa jerk..just nice bila dimakan dgn lepat loi & burasak..

Bugis dulu makan org..bugis sekarang tak u..hehehhe