BEN ASHAARI

Friday, September 19, 2008

TAUHU-KACANG-TAUCHO

Tauhu-Kacang-Taucho

Ini masakan simple dan mudah dan cepat...Makan dengan bubur nasi pun sedap u...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 keping tauhu, potong kecil dan goreng hingga keemasan
7 - 8 tangaki kacang panjang, dikerat2
1 camca besar taucho
1 camca teh kicap cair
Secubit gula
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan tosk*
2 biji cili merah*(*ditumbuk lumat)
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga wangi, masukkan air (anggaran 1/2 cawan), bila mendidih, masukkan tauhu dan kicap cair. Masak sekejap.
  2. Masukkan kacang panjang dan gula. Kecilkan api dan masak hingga kacang lembut tetapi masih rangup. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan hidangkan segera...

4 comments:

rapheydhillo said...

CMG, tengok respi ni.. teringin nak masak taucu ikan.. terliur pulak pagi2 nih!

VG said...

Hi Adnan, it may be simple but it looks so delicious.

Adnan, I need a favour. If you are agreeable, could you please take a picture of your nyonya dinner set and mail to me? I would like to put it on my post and try to find it in Australia. As I have told you, I am in LOVE, LUST etc with it.

My e-mail address is
v-g@live.com.au

Mat Gebu said...

VG....i tak de lah complete set, tapi boleh juga lah i email kat u gambar dia nanti ok....

VG said...

Thank you dear. Looking forward to it. As long as people get an idea what I am looking for...maybe they can tell me when to find it in Australia.

Thank you again.