BEN ASHAARI

Wednesday, September 10, 2008

TAG DARI KAK UMMI KUANTAN......

Ala..ala...ala..comeynyaa...kalau gambar tu mat lah, sure habihhh botak bulu2 aku kena sambar dengan api!!!!!. Tapi yang nak gelak apa tau, gambar beruang tu siap ada jambul lagi u, dia boh kaler maroon lagik!!..Ahaks jambul untuk hari raya gamaknyaa!!!!....Ini nak jawab tag dari kak ummi. Harap kak ummi bacalah dengan teliti dan bijaksana yeaa kak!!!...

1. NAMA TIMANGAN :-)
  • Kat rumah orang panggil pakcik dengan nama "denan"...haiyoo, nampak sangat ke"jawaan ku!!
  • Anak2 buah ada yang panggil pak usu dan ada yang panggil "ucu"....geli tau i bila depa panggil "ucu".
  • Mak/pak sedara semua panggil nama penuh ----> "Adnan", senangkan.
2. SAYA SEORANG YANG :-)
  • Berfikiran terbuka walaupun agak konservetif, ortodox dan sedikit ketinggalan zaman....
  • Tak kesah lah apa orang nak kata, pedulikan aje, lama2 depa diam laa.
  • Kadang kala ada sikit "gila2"..tapi tak delah sampai tahap serius yang melibatkan ubat2tan moden atau tradisional..ahaks..
  • Boleh memasak sehari suntuk dan ada masa tak nak masak langsung, lalu kat dapur pun tak hinggin masa tu!!.
  • Pantang nampak benda yang melibatkan dunia masakan, mesti nak rembat. Selagi tak dapat, hati tu macam bengkak jeeek!!!
  • Apa lagi ek..ishh tak tau lahh yang lain tu biasa2 saja...
3. INSAN TERISTIMEWA :-)
  • Tentulah ahli keluarga terutama Bonda, Ayahanda, Kekanda2 termasuk ipar duai, anak2 buat tersayang, sepupu2, mak/pak sedara......lagi sapa ek...?
4. MAKANAN :-)
  • Yang ni mat tak menolak, selagi halal semua aku bedal...tapi ada yang alergi tu terpaksalah tolak...kalau tak, mula lah aku ala2 cipanze, bergaru2 sakan gitu!!
5. WARNA KEGEMARAN :-)
  • Kuning, merah, biru, putih, hijau....dan bewarna-warni!!!...hahaha sah ada yang pitam baca jawapan aku nihh!!!
6. LAGU KEGEMARAN :-)
  • Lagu moden boleh, klasik boleh, rock pun boleh...tapi mat suka "Ghazal"..maklumlah kita orang Johor gitu.
7. BENDA YANG MEMBUATKAN ANDA STRESS :-)
  • Tak suka orang yang kuat komplen, sikit2 komplen, pekara kecik pun nak komplen..tensenn!!!
  • Kalau tengah2 masak, tetiba ada tetamu datang, dah lah tu, sama2 sibuk dengan kita kat dapur...pening wooo!!!
  • Tiba2 kan tengah masak atau buat kuih, bekalan letrik terputus atau keputusan bekalan air.....
  • Lain2 tu tak yah lah, sebab kes2 terpencil.
8. 3 BENDA DALAM WALLET :-)
  • Duit, itu sudah pastilahh.
  • IC... yang ni kalau tak de, tengok2 aku dalam trak polis, depa hantaq pi tanjung balai!!!
  • Sarung "ang pow" kaler merah dengan duit note RM10 dalam dia...
9. KALI TERAKHIR MENANGIS BERIYA-IYA :-)
  • Ntah ek....i segan u nak nangis beriya2, sebab masa nangis beriya2 tu kan muka kita jadi tak lawa, tak hansem dan tak macho!!...Macam mana mat tau, sebab mat pernah nangis macam tu duluuuu!!!!!...Ahakss....sori ek sebab tak bley bagi tau laaa sebabnya...maluuu!!
10. TAG RAKAN ANDA :-)
  • Nita
  • Lemon Grass
  • Ruhil

5 comments:

MamaFaMi said...

Oooo Mat cam tu eh? Mmmmm macam ni, takutlah nak komplen. Kalau jumpa syntax error tahap gaban pun tak mau komplen aa, nanti Mat stress. Takut bila Mat stress, jambul Mat pun tukar kaler merah cam beruang cute tu! Muahahaha... ampun Mat... usik usik penghilang stress Mat oi....

Mat Gebu said...

mama....jgn laa mcm tuu....kalau bab2 masak mat tak kesah, kita open laa, mama, ni kita tgh bakar kek lapis asam manis tau.....

dilaOHdila said...

bila tengok menu yang ada kat blog cek mat ni memang teruja. Apatah lagi tengok gambor makanannya....
aduhak kemecor dibuatnya;-)

Ummi said...

Mat akak nk correct paper dah nih! Ada sikit x puashati kat insan teristimewa yang terakhir tu..taruk la nama dia..kucing ke, ayam ke, angsa ke, ehem ehem ke..hehehehee..(*gurau je Mat, jgn rasa hati yaa..Mat tahan gurau x ni??) Pastu, yg angpau merah tu..sapa kasi, duk lama dlm wallet..rm10 tu cam sayang nk guna la yaa? Pasal suka rembat barang dapur tu, sama lah..kalu dah berkenan, duit xda dlm bag, ku pinjam duit hb, tp x bayar pun..wahahaa..

Oo..minat ghazal ya Pak Ucu ni, nnt pegi rumah Mat, nk suruh Mat main gambus ke boleh kot...Hah, satu lagi..yang bab menangis tu..xnk citer ke pasai apa? Haaaa...ni mst ada hajat x sampai ni kott..heheee, akak serkap jarang je ni..Ok Mat, apapun, puashati dah..sekurang2nya kak Ummi kenal lah Mat ni jenis camne..110 %...cayaaalaaahh!!

hanieliza said...

cayalah cek mat..
bab Beruang tu..ahaks...dia datang dari jauh tau....jenuh mekap kasi cantik nak tayang pada cek mat...

wah..bab teringin nak rembat barang dapur..kita sekapal la..mmg tak betah akalau hajat tak eksampaian..ku cari juga sampai dapat...