BEN ASHAARI

Thursday, September 25, 2008

BISKUT DAHLIA

Biskut Dahlia

Biskut Dahlia ni dah ada sejak zaman dulu kan, masa nenek kita anak dara pun depa dah buat biskut dahlia ni. Mat ambil resipi dari blog "Diana", dan resipi asalnya dari "Norazie RN"
...Terima kasih pada D dan Norazie....sedap biskut dahlia ni. Pegang tak hancur tapi bila makan, cair di mulut gitu....kalau mulut buaya yang makan, baru sampai kat bibir dah cair..ahaks!!!!!

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

20 comments:

Ummi said...

Mat, banyaknya dah wat kuih raya..meleleh air liur tengok tau!! Akak ni baru nk tambah sikit weekend ni..tu pun kalu menjadi..hehe..

Di kesempatan ini, kak nak mengucapkan Salam Aidil Fitri buat Mat, bonda dan ayahnda tercinta ya..Mohon maaf atas gurau senda dan terkasar bahasa yang pastinya ada kan..Kiranya 0-0 la yaa..hehe..

Semoga Mat ceria di hari lebaran nanti..

ummu_hanis said...

kita buat jual kuih ni. huhuhu.

hani said...

Kue dahlia cik mat pasti sedap... cukup lengkap dengan resipi lagi..terimakaseh :))

echah_syed said...

kuning dia cunggggg giler.. :D

Aidan's mama & papa said...

mat g, kita nak ucapkan selamat hari raya, maaf zahir batin pada cik mat sekeluarga. raya kat jb ke?

(oh yea, thanks for dropping by at my mum's, mak hari tu tanya, sapa mat gebu? kita kata, allah orang johor jugak, satu kampong! hehehe...)

alangkah bahagianya kalau kita dapat makan kuih tart satu balang! hahah. hardy pulak teringin makan biskot bawang!!!

anyway mat, salam aidilfitri dari kami sekeluarga!

zaza

ICook4Fun said...

Mat, wishing you and your family Selamat Hari Raya Aidil Fitri.

Intan Rosnitta said...

Kalau mat yg buat, semuanya mabeles!

SALAM AIDILFITRI BUAT MAT & FMLY!
Maaf~Zahir~Batin


:D

IBU AUFA said...

semenjak 2 menjak ni kalo Ibu bukak blog Cik Mat ni..gambar resepi2 u mesti tak kluar habis..separuh je itupun kalo nasib baik..selalunya 3 suku jer gambarnya yg kluar..tak bleh Ibu tengok kuih Cik Mat yg gebu-gebu tu..Ibu ni peminat setia blog Cik Mat semenjak 2 tahun dulu..( jmpa cik mat kat myresipi..)tempat rujukan memasak..anyway Ibu ucapkan selamat hari raya buat Cik Mat sekeluarga

Nina Suria said...

Salam aidilfitri mat, ampun dan maaf hanya mampu kakmOn ucapkan dari jauh. Pasti dah redi sambut famili drumah kan??kuih2 pun dah meriah atas meja. KakmOn masih tido ngan tepung dan mentega uwaaaaaaa

Flower said...

Sudah lama saya mencari, baru sekarang saya dpt resipi yg serupa dgn resipi yg kakak dulu selalu buat. Ni kuih kegemaran di rumah keluarga kami. Tiap2 tahun mesti kakak buat. Tapi skrg ni dah merantau kenalah buat sendiri. Kakak pulak tak ingat sgt resipi dia sbb buku dia hilang.

Ribuan terima kasih ye cik mat.

ps - suka ronda2 blog cik mat ni sbb jadi sumber inspirasi.

rapheydhillo said...

CMG,
Saya tak pandai ler nak buat biskut ni. Biasanya adik yg buat..

Indonesia-Eats said...

This biskut was also my grandma favorite for Eid-ul fitr. I forgot the name in Indonesian, something kue.

Nur68 said...

Salam cik Mat, akhirnya sy nak tinggalkan jejak sy kat sini, selalu jadi silent reader n copy paste resepi ..dah cuba biskut dahlia ni, marvellous yg amat...tq for sharing.

RIAPUTIH said...

I suka la resepi u ni, kebanyakannya menjadi bila I cuba. Terima kasih sangat dengan keikhlasan u tu.

Director : Guna dan Mala said...

Memang cair di mulut. Lima bintang untuk Abang Mat. Terima kasih untuk resepi.

anna said...

salam cik mat,
saya nak cuba kuih ni. dah lama cari dahlia yg sedap. pastinya dahlia cik mat ni sedap, insyaAllah. makasih ye n halal ye resepi nye...

anna said...

salam cik mat,
saya dah cuba buat kueh ni. Ya Allah, sedapppnyee... memang cair dlm mulut. yg bestnye, pegang tak rapuh tp sedap dimakan. akan jadi kueh raya ni. anak2 saya pun suke kueh ni. Moga Allah membalas budi baik cik mat.

MyNif said...

salam cik mat bleh bagi petua tak mcm mane nak bagi ceri merah atas kuih nihh nampak merah berseri psl saya kalo buat ceri kat atasnya lepas kluar dari oven..pasti nampak mcm kusam x bermaya...ada petua ke?

indahhouse said...

Salam che mat,
Saya dah buat dahlia ni Sabtu lalu. Betul kata che mat. Ia cair kat mulut. Suuungguh sedap! biskut faveret mama saya ni. Saya dah ushar kat resipidiana. Resipi kat blog che mat lagi details. Thanks ya che mat. Izinkan saya copy resipi jer, letak kat sini :
http://mysweetlife-nurindah.blogspot.com/2010/08/biskut-dahlia.html. kalu tidak diizinkan, mohon bgtau saya ya. :)

Ari Isfuzzy said...

salam... saya baru je jadi follower awak... suke sgt tengok gaya persembahan blog awak yg ceria meria mcm owner nye jugak, wlpn xpernah kenal, tapi mcm cinta pandang pertama dgn blog nie....
harap dapat berkongsi dgn lebih lagi, belajar mengenai cara masakan....
TQ fr da info ya!