BEN ASHAARI

Thursday, August 14, 2008

KARI AYAM MAT GEBU

Kari Ayam Mat Gebu

Jom makan kari ayam. Ini masak guna apa yang ada dalam peti sejuk. Sesuai dimakan bersama nasi, roti prata/canai, lempeng pekak, roti jala, roti benggali mau pun roti yang puan2 buat sendiri....

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 tin kacang kuda, ditoskan
2 biji kentang, potong 8 setiap biji
1 batang lobak merah, dipotong berbaji
1 biji red capsicum, didadu kasar
1 biji tomato, belah 6
1 keping asam gelugor
1 cawan pati santan (mat guna susu cair)
2 camca besar rempah kari daging
1 camca besar cili kisar
2 camca besar minyak sapi

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai, hiris halus
2 camca besar kelapa goreng
1 inci kunyit hidup
1 camca besar gula melaka

BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 tangaki daun kari, dilurut
2 ulas bawang putih, dihiris halus
4 biji bawang merah, dihiris halus

BAHAN-BAHANNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak, masukkan minyak sapi dan tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan2 kisar halus, cili kisar dan rempah kari, gaul rata dan masak hingga terbit minyak.
  2. Masukkan ayam, kentang dan lobak merah, gaul rata dan tuang air. Masak dengan api sederhana hingga kentang empuk, masukkan kacang kuda, red capsicum, asam gelugor, tomato dan pati santan. Kacau rata.
  3. Tambah garam secukup rasa dan biar mendidih sebentar atas api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas......

6 comments:

mother of two said...

mat gebu..
pandai mat gebu masak. tgk gmbr pun buleh mengigau. mat gebu nie chef ker surarumah tangga??

btw salam.. dari saya.

Ummi said...

Mat, kena betul mangkuk tu dengan isinya..hehe..nnt kalu wat gulai itik, ko cari mgkuk gambor itik gembo2 lak ek..berkilat kari ko..terkecur betul laa..!

Mat Gebu said...

mother of two...
Hahaha, i ni bukan surarumahtangga laa, tapi masak as my first hobby tapi hobi tu jugak yg kadang kala yang buat i tenseennn banget!!!

kak ummi...
Tu lah kak, mmg nak cari mangkuk gambo itik tak lama lagi, pastu nak cari yg ada gambo angsa n burung kasawari...eh tak de ek mangkuk gambo udang galah!!

VG said...

Hey Mat

Ini Vin kena try one day dgn roti jala...mesti sedap

rinnchan said...

Rinn kalau dah malas nak korek idea nak masak ayam..masak kari aje..mudah kan. Bila tak habih boleh gak tonyoh-tonyoh dengan roti or cekodok bawang or lempeng tepung or....or...eh bnyk benor or nyer...

coy360.com said...

saya tak makan ayam tapi sebab kari itu nampak sungguh enak mungkin saya boleh telan ayam tu sekali! :)