BEN ASHAARI

Sunday, June 22, 2008

TAG DARI DAFFODIL....

~: DAFFODIL :~

Tadi mat dapat TAG dari "Daffodil"......Jom tengokk!!!!

7 tentang diri ku :-)
  1. Manusia biasa tiada kelebihan dan tidak menyesal apa yang telah ditakdirkan.
  2. Minat banyak benda tapi lama2 jadi tak minat sebab tak dapat.
  3. Tatau bila boleh memasak, mungkin mula2 sebab "terpaksa".
  4. Malas nak fikir benda2 remeh.
  5. Bersifat konservetif, ortodox dan sedikit ketinggalan zaman.
  6. Rimas dengan manusia yang ala2 "mami jarum".
  7. Tak kesah apa orang nak kata, janji kita dan "Allah" tau kebenarannya.
7 yang menakutkan aku :-)
  1. Kehilangan ahli keluarga atau sedara mara terdekat (walaupun itu hakikat yg harus diterima sebagai umat Islam).
  2. Cerita hantu..ahaks, yang ni mesti ada senyum2 kambing bila baca...
  3. Tiba2 dengar cerita "busuk" tentang diri kita, dari mulut2 yang "busuk" juga.
  4. Masa semakin singkat, 1 hari tu rasa sekejap saja, tau2 dah malam..
  5. Benda2 yang tidak diingini sewaktu dalam perjalanan.
  6. Tiba2 kawan kita rupanya "pesakit jiwa tegar!!!"..Choyyy!!! (ketuk dinding 3 x).
  7. Takut jugak bila tersilap cakap dan orang lain tiba2 kecil hati..
7 lagu yang aku suka :-)
  1. Keroncong Untuk Anna - M. Nasir
  2. Ghazal Untuk Rabiah - J.Abdillah & M. Nasir
  3. She Will Be Loved - Maroon5
  4. Tiada Kata Berpisah - Rio Febrian
  5. Winter Sonata - Ryu
  6. Seribu Tahun - Imrah Ajmain
  7. Regresa Mi - Il Divo
7 pekara yang aku suka buat :-
  1. Mestilah memasak dan baking di carta teratas.....tapi kan ada masa bosann gilaaa!!!!
  2. Beli peralatan dapur, tak kesah dpt 1 btg sudu pun tak pe janji beli..
  3. Suka pi tengok2 pokok kat neseri...tak beli pun tak pe.
  4. Beli buku masak.
  5. Berkongsi resipi dengan sesapa saja.
  6. Kumpul benda antik yang berkaitan dengan sejarah dan akar umbi keturunan kita.
  7. Suka simpan benda2 yang pada pandangan org lain tak de nilainya...
7 pekara yang amat bernilai :-)
  1. Apa2 yang kita perolehi hasil dari titik peluh sendiri dan datang dari sumber yang halal.
  2. Keluarga....
  3. Benda2 yang ada "cerita" tentang sejarah hidup kita.
  4. Kehidupan yang Allah kurniakan.
  5. Perasaan orang lain.
  6. Harga diri.
  7. Silaturahim sesama insan.
7 pekara yang aku suka sebut :-)
  1. Makannnnnnnnn!!!!!!!!!!!!! (time ni kira dah habis iktiar lah ajak org makan).
  2. Uikk!!!
  3. Terkejut guaaa!
  4. Basuh tangan sebelum sentuh apa2 makanan (dengan nada kerasnya)....
  5. Nak minum kopi? (itu ayat khas untuk my mom)
  6. Ok..hari ni nak makan apa? (kena plan u, sebab rumah i tekak dia org lain2 pesenn)
  7. Sapa pulak yang datang tu....
7 pekara yang berlaku dalam hidup :-)
  1. 5 tahun lepas, dapat lah berjumpa dengan nenek "cina" mat...sebelum ni tatau pun u i ada nenek cina.....patut laah guaa suka "oriental" punya barang!!.
  2. Masa umur 9 tahun, guaa kena sunat u....ahaks!!, tak sakit punnn...tapi aku nangis kooo!!!
  3. 1986, datuk i meninggal dunia pada usia 84...haiyoo masa tu terus rasa diri ni jadi kerdil...al-fatihah utk arwah..
  4. Dah beberapa tahun ada internet, baru laa tau mcm mana nak buat blog...
  5. Menerima kehadiran org2 baru...(anak2 saudara)
  6. Syukur kerana dilahirkan dalam keluarga yang ok banget!!
  7. Apa2 yang berlaku di masa akan datang, akan ku terima dengan tabah dan redha..
Ok..harap daffodil berpuas hati yeaa dgn tag tu....



5 comments:

MamaFaMi said...

Ma pun dapat homework ni, tapi lom ada kudrat lagi nak dok memikirkan jawapannya...penat betul mama last week... Penat but happy, so no complaints..

yasmin said...

Mat, mcm sama je benda-benda yg kita buat ni.. especially part makan tu, kalau aku dah malas panggil byk kali, beli loceng kecik. I just ring the bell, tak reti-reti org ajak makan. Basuh tangan tu pun selalu gak disebut, kat anak.. hihihi :)

echah_syed said...

'pesakit jiwa tegar' tu yg buat combi gelak guling2 sbb kena ketuk dinding 3x..

mat..combi pun ade kawan cm gini tau kat dunia maya ni..oits bikin takut maa.. :(

dia main redahh jerr..pastu kalo kutuk kaw2 punyerr.lastly dia dtg blog dgn prasaan tak bersalah ajak kwn mcm biasa,sms,email.. :p

ko bayangkan mat..dia ingat combi ni patung bernyawa ker haper :(

serik nak kwn lagi tau..combi ingat dia ni sama mcm kwn ko jugak ade penyakit tuu :D

nak ketuk dinding ni takut berjangkit..hohoho

The Kesum Return said...

alahai..kelakau betul statement combi dgn en mat...ntah2 org sama..haha...larikssssssssss

en mat-suka tgk masakan u-jgn ambik pedulila org dengki mengki tuh..janji u bahagia..setiap org lain2 kurniannya..so gunakanla sebaik yg mungkin...

psst..en mat-beli perisai la..nk elak dr mami jarum..hehe

Mat Gebu said...

mamafami...
Uikk cepat buat mama, nanti mat nak baca pulak...

yasmin...
tu lah, i pun rasa mcm nak beli loudspeaker nanti..penat woo jerit2 nih..

kak combi...
Dari mana lah agaknya asal usul kawan cyber kak combi tuu ek?

ct nik...
aku tak kesah, buat2 pekak dan buat2 tak nampak jeee..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.