BEN ASHAARI

Saturday, June 28, 2008

BUBUR PULUT HITAM

Bubur Pulut Hitam

Tengok2 dalam freezer ada stok pulut hitam lagi, projek seterusnya "Bubur Pulut Hitam". Kalau ada "pressure cooker" kan lagi mudah u, tak sampai 20 minit merebus, pulut hitam dah kembang...

Bahan-Bahannya :-)
1 1/2 cawan pulut hitam, cuci dan rendam 4 - 5 jam
1 1/3 cawan gula (nak manis tambah lagi)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji kelapa, diparut

Cara membuatnya :-)
  1. Toskan pulut hitam kemudian rebus hingga pulut kembang. Tuang 1/2 cawan air masak dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan pekat. Tuang lagi 700 ml air, ramas dan perah untuk santan cair. Ketepikan.
  2. Dalam pulut yang telah kembang tadi, masukkan daun pandan, gula pasir dan santan cair, masak atas api sederhana hingga mendidih dan gula hancur. Kacau rata dan rasa, jika kurang manis tambah sedikit lagi gula. Biar mendidih sekejap dan boleh matikan api.
  3. Campur 1/4 camca teh garam ke dalam santan pekat tadi, kacau rata. Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk, sudukan 1 camca besar santan pekat. Gaul rata sebelum dimakan. Simpan santan pekat dalam peti sejuk jika tidak habis...

7 comments:

MamaFaMi said...

Mat ni kan...buat ma rasa bersalah je tau bila Mat sebut, kalau ada pressure cooker lagi mudah... Sebabnya, ma ada pressure cooker tapi bubur pulut hitam tak jugak muncul muncul... hehehe... Tapi masa tengok ni, tengah kenyang, so mama dalam keadaan selamat sejahteralah sikit...

echah_syed said...

my fav ni matsume :)

yummy !

Norhayati Alai Othaman said...

ni my favourite nih.... abg mat nak tanya sikit... abg mat pakai kamera cap aba, ni pakai makro lens size baper....

Suzi said...

cam gini rupanya cara sebenar masak bubur ni...selalu saya terus masuk santan.feveret hubby.patutlah bila mkn dia selalu minta santan lagi...hehehe...

Mat Gebu said...

mamafami...
Betul mama, kalau ada pressure cooker lagi senang dehhh...

kak combi...
Boleh lah cuba try test yeaa kak combi..maintain pp teluQ...hehehe

Norhayati...
mat guna digicam "LIMIX" from "PANASONIC"...belum mampu lah nak beli DSLR...

suzi...
Kalau belah johor mmg ada santan pekat yang dihidangkan sekali bersama bubur pulut hitam....bagi menambah rasa lemak pada bubur.....dan juga "lemak" dibody kitaa!!!!!!!..hehehe

PakManJutawan said...

nak cepat lagi, kukus je pulut hitam tu. xyah rendam lamax, pas cuci terus kukus 15 minit dah masak. pastu campurle apax santan ke gukla ke daun pandan ke!

EzzEddin said...

yang ni fevret..
wajib ada kalau balik kampung kota bharu..