BEN ASHAARI

Friday, February 15, 2008

THAI RED CURRY

Jom kita cuba buat "Thai Red Curry".......sedap, boleh makan dengan nasi atau roti, lempeng pekak pun ok gak juga!...

Bahan Utama :-)
200 g udang sederhana besar, dibersihkan
1 biji terung bulat, kupas kulit, potong kecil
1 biji tomato, belah 6
10 kuntum cendawan butang dalam tin
6 biji limau kasturi, ambil jusnya
10 biji cili padi siam, diketuk
3 camca besar sos ikan
1 camca teh gula
Sedikit garam jika perlu
1/2 cawan pati santan
800 ml air (atau ikut keperluan)
2 camca besar "Thai Red Curry" paste (mat guna yg dah siap, kalau rajin nak buat, resipi dibawah)
1 genggam daun selasih/sweet thai basil
3 helai daun limau purut
2 batang serai, dititik
6 biji bawang merah kecil, dihiris halus
2 ulas bawang putih, dihiris
1 cm halia, dititik

Bahan-Bahan untuk Thai Red Curry paste :-)
Bahan A:-
100 g bawang merah kecil
50 g bawang putih
1 hirisan nipis lengkuas
2 batang serai
1 biji limau purut, di parut kulitnya
1 akar pokok ketumbar, cuci bersih2
20 biji lada putih
1 camca teh belacan

Bahan B:-
1 camca besar serbuk ketumbar
1 camca teh serbuk jintan manis
5 camca besar cili kisar
2 camca besar garam

Cara membuatnya :-)
  1. UNTUK THAI RED CURRY PASTE :- Kisar semua bahan A hingga betul2 halus. Kemudian masukkan semua bahan B dan gaul hingga sebati. Sipa untuk digunakan.
  2. THAI RED CURRY :- Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai, bawang merah/putih hiris dan halia ketuk. Bila harum, masukkan pes kari dan sambung menumis hingga garing. Masukkan air, daun limau purut. Bila mendidih, masukkan terung dan cendawan, bila terung 1/2 masak, masukkan udang dan perasakan dengan sos ikan dan gula. Bila mendidih, tuang pati santan dan masukkan tomato, serta belahan cili padi. Biar mendidih perlahan.
  3. Akhir sekali masukkan daun selasih dan jus limau kasturi, kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh diangkat untuk dihidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man.


Contoh "Thai Red Curry" paste yang mat gunakan, boleh didapati di "Giant" dan "Tesco".

5 comments:

IbuSha said...

salam kenal,

akak tngk masakan mat semua menyelarakan...akak linkkan ke blog akak blh?...btw, tnks 4 hopping by

NORA SAKURA said...

mat gebus...

hang ni udanggggg manjangggggggg...
tokey udang ka hang ni.....

terliurrrnyaaaa ler..

noreen said...

mat montang2lah kat sane tu semua barang murah ko main tabur2 je daun basil tu sajo nak kasi den jeles taw ala mat sini pun melambak daun tu tak heran ahak

Mat Gebu said...

ibusha...
Silakan lah link blog mat, dengan berbesar hati sebab ibusha sudi....hehehe.

nora sakura...
Udang abah den mancing tu nora..hehehe, itu pasal ada je stok (kalau ada rezeki)....dia pegi mancing 2 x seminggu wooo..ahaks.

Noreen...
Hahaha...laaa den dapek peree yo daun basil tu noreen, potik kat bolakang ghumah yooo, tapi sojak2 ni pokok eyy tu mcm nak moninggal!!

Ummi said...

Amboii mat..ko lepas red rubies, ko wat red curry lak..aikk udang lg..mat lepas ni ko kena wat replika udang dpn rumah, bio senang akak nk singgah Kulai cari rmh ko nnt..hehe..pokok basil tu nk meninggal sobab ko potik xdan usio dia remajo..toruk ko ni mat..kiro pokok tu usio Sharlinie lo tu..sian dio..hiks!!