BENDA YANG PERLU ANDA TAHU...

(Gambar Kredit pada Blog ini...)

Assalammualaikum, malam semua, kali ni mat tak letak apa2 resipi, tapi saja nak share satu benda yang pada mat amat2 berguna pada mereka2 yang sering membuat kek dan biskut. Kalau kita perhatikan dalam resipi tak kira dalam dan luar negara mereka akan menggunakan sukatan cawan, sudu dan gram. Ada masa ia agak mengelirukan juga. Tadi mat singgah satu blog ni, dan ternampak sesuatu yang harus kita kongsi bersama. Terima kasih pada Blog Rempahratus, mat tak pasti lah samada blog tu masih aktif ke tidak....Ok mat share kat DTS....dan ada serba sedikit mat tambah mengikut logik... (^__*)

Sukatan bahan-bahan dari cup/cawan ke gram/liter (sukatan adalah < kurang lebih >), harap dapat membantu....

TEPUNG....
1/4 cawan = 30 gram
1/3 cawan = 40 gram
1/2 cawan = 60 gram
1 cawan = 125 gram
6 3/4 cawan = 1000 gram @ 1 kilogram

GULA KASTOR....
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram

MENTEGA....
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram

CECAIR....
1/4 cawan = 50 ml
1/2 cawan = 125 ml
3/4 cawan = 180 ml
1 cawan = 250 ml
4 cawan (1 quart) = 1000 ml @ 1 liter

Post a Comment

29 Comments

  1. ooo...tak sama ye gula dengan tepung..

    sah sah la tak sama...tengok komposisi pun tau gula lagi berat kan..ahaha.. apa la saya ni! ;p

    ReplyDelete
  2. byk laman web ada bagi tau benda ni. tp bila dah letak semua setempat, jadi lagi senang. Tk CMG :-)

    ReplyDelete
  3. Ooooooooooo.....gitu eks.. ^___^ Rajin Mat nih...bagus utk mereka yg baru nak berjinak2 dgn dunia masakan kan Mat...nnt letak jenis2 tepung, gula, butter...ok gak kan Mat...

    ReplyDelete
  4. tq 4 sharing. nanti nak print lekat kat peti ais

    ReplyDelete
  5. Sama2 semuaaa...sekadar berkongsi info... ^__^

    ReplyDelete
  6. oo semua x sama yea? patotla slalu x menjadi.

    what a good info! thanks abg mat

    ReplyDelete
  7. Hy,
    just found your space..amazing space you have..
    excellent posts with great presentation..
    Am your proud follower now..:)
    do stop by mine sometime..
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  8. sharing is caring....thank u berkongsi info...berguna bagi yg baru nak belajar nie ha... :)

    ReplyDelete
  9. owh..lepas ni senang lah nak sukat2 bahan.. penimbang kat rumah dah rosak.. jarumnye dah tak betul..ekekekee.. tq berkongsi info :) nak copy boleh? untuk buat rujukan lepas ni.. <3

    ReplyDelete
  10. kkdg confius tau..belum lagi yg cmt, cmb..fenin..hehehhe..thanks CM for ur info..

    ReplyDelete
  11. info yang sgt berguna.. mintk izin nk letk t blog tuk rujukan sendiri.. :)

    ReplyDelete
  12. thanks pcm atas info nie..nak kena print nie...utk kegunaan masa akan dtg

    ReplyDelete
  13. thanks cik mat for info... very useful...

    ReplyDelete
  14. senang ckit nak kira2..thanks bang mad

    ReplyDelete
  15. T.kasih abg mad... Alhamdullilah senang nk sukat.

    ReplyDelete
  16. Salam.. en.mad, minta izin salin utk simpanan dapo ye.. tqvm :)

    ReplyDelete
  17. Terima kasih atas infi ni. Mmg sgt berguna. Kebetulan mmg diperlukn waktu skg.

    ReplyDelete
  18. Nk tnye la..
    1cwn=125gram kn?
    Npe 1000gram cume 6cwn lbh je?
    1000/125 kn 8
    Mohon penjelasan..
    Sy nk belajar wt kueh..

    ReplyDelete
  19. Hai kak sy mzu tahu ba kalau gula halus 50g mcm mana sukatan ny tu ? Butter 100g ? Tepung gandum 500g? Tlg bagi jawapan kak?

    ReplyDelete
  20. Tq sebb info nie.. Alhamdulillah saya dapat belajr nk kira mcam mane.. Saya pun tengah jinak2 nak menjual Kek.. Tq sgt2..

    ReplyDelete
  21. Tq sebb info nie.. Alhamdulillah saya dapat belajr nk kira mcam mane.. Saya pun tengah jinak2 nak menjual Kek.. Tq sgt2..

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.