KARI PEDAS REBUNG MADU..

Kari Pedas Rebung Madu
Salam semua, apa khabar semua, tak pi mana2 ke hujung minggu ni?. Masak apa hari ni, ke pi makan2 kat luar je. Ok hari ni mat nak share resipi "Kari Pedas Rebung Madu"...uikk....akak2 terus seramm yea dengar "Madu"...yelah kan, lagi2 yang mana ada suami yang kacak, comey dan manis (banyak duitt!!!)..jaga2...takut dapat teman nanti....hahaha, habis lah pak tua kena carut lepas ni...tak delah gurau2 jeee...tolong lah jangan boikot blog masak2 ku ini, tanpa anda semua, apa lah blog ku ini, ibarat penahan banjir (banjir?) saja...hehehe, actually rebung ni saki baki dari yang dulu tu. Kali ni mat masak dengan daging, ringkas saja cara memasaknya. Daging tu sebagai rencah dia saja, kalau nak lagi sedap kannnn..... guna daging yang ada lemak2 sikit atau tetel (sah2 leer darah koo orang mancanak naik lepas tuu...ohhh tak relaaaaa!!!!!) lagi sedap....ada berani?..

BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g rebung madu
500 g daging batang pinang
1 liter santan cair
300 ml santan pekat
2 keping asam gelugor
1/2 camca besar gula melaka
2 camca besar kerisik
3 camca besar rempah kari daging (mat guna rempah "baba's")
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS :-)
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari

BAHAN KISAR HALUS :-)
2 biji bawang besar (sederhana besar)
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
25 biji cili padi siam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebung dicuci, dan kelar2 tapi jangan putus, buat hingga siap. Daging dihiris nipis, cuci dan toskan. Bancuh rempah kari dengan bahan2 kisar, kacau rata. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum dan perang, masukkan bancuhan rempah kari dan bahan kisar tadi, kacau dan masak hingga terbit minyak. Masukkan daging, kacau dan masak hingga daging kecut.
  3. Masukkan rebung, gaul rata dan tuang santan cair. Biar mendidih. Masak hingga daging lembut dan rebung empuk. Masuk asam gelugor, garam, gula melaka dan kerisik. Kacau dan tuang pati santan.
  4. Masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Biar masak 4 - 5 minit lagi. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam lagi, kemudian matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, ulam2man dan sambal belacan.....hmmm berpeluhh koo makan!!!
KARI PEDAS REBUNG MADU.. KARI PEDAS REBUNG MADU.. Reviewed by Mat Gebu on 5/01/2010 02:30:00 PM Rating: 5

5 comments:

  1. assalamualaikum cikmat.. tu dia aihh..kata ringkas..memang tak caye cikmat kalau cakap masak ringkas, tapi berbaris bahan2nya..hehhee

    ReplyDelete
  2. salam izahdaut...
    Hehehe, alah, mmg nampak berjela2, tapi hakikatnya kan bila dah buat, sekejap jeee..serius nihh..tak tipuu!.

    ReplyDelete
  3. salam CMG...rebung madu tu camana yer? apa beza dgn rebung yg biasa tu?

    ReplyDelete
  4. salam mamamya...
    Kalau rebung biasa ni selalu dari pokok buluh betong..kalau rebung mad dari sejenis pokok buluh yang saiz dia agak comey..kalau belah2 utara, femes rebung mcm ni...dari segi rasa pada pendapat saya rebung madu sedap dikari, tapi kalau jeruk, rebung biasa lagi sedap..hehe

    ReplyDelete
  5. halamak...mano den nak cari rebung madu nih...mesti payah nak jumpa kat pasor kan....selalu lieya guna rebung biasa jer cikmat...tu jer yg mudah dapat...

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.