BEN ASHAARI

Sunday, November 16, 2014

KETUPAT GORENG @ LONTONG GORENG..

rsz_ketupats_gorengs

Assalammualaikum, salam semua. Lewat sangat ke entri che mat hari ni? Nak kata apa, menu berderet menunggu  giliran tapi mood nak menulis entri cukup2 takde, rasa blurr aje. Cuaca pun menganjak ke tengah hari dah mula mendung, masa tu bekejar2 nak settlekan photo shooting, maklumlah kita blogger masak2 ni ambik gambar kan guna cahaya semulajadi. Kalau hari mendung dan gelap, sukar lah nak ambik gambar. Kalau ambik pun hasilnya kurang memuaskan, macam malap aje. Ketupat goreng ini baki dari dari ketupat yang che mat rebus Jumaat lepas. Dan che mat goreng guna dalam 6 biji ketupat (ketupat segera NONA). Untuk rencah che mat masukkan udang, ayam dan dalam peti sejuk ada bebola ikan dan baki 3 batang jejari ketam. Semua ku masukkan sekali. Kalau suka pedas boleh tumbukkan 3-4 biji cili padi, tapi che mat guna cili kisar saja. Sedap dimakan panas dan sesuai setiap masa bila teringin seperti budak ini, memang kuat teringin manjang...ehemmm..

BAHAN-BAHANNYA :-)
6 biji ketupat segera (che mat guna ketupat NONA)
10 ekor udang saiz sederhana, dibersihkan
1/2 keping dada ayam, hiris memanjang*
1/2 camca teh lada hitam*(*digaul rata dan perap)
8 biji bebola ikan, belah 2 setiap 1
3 batang jejari ketam, potong 3 setiap 1
2 biji telur, dipukul sedikit
2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos cili JALEN
1 camca besar sos tiram JALEN
2 camca besar lemak manis JALEN secukup rasa
2 pelepah sawi putih, siang berasingan batang dan daunnya
1 genggam taugeh, dibersih
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, cincang halus
Sedikit air
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Hirisan cili merah, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ketupat dipotong kecil, ketepikan. Panaskan 3 camca besar minyak masak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum dan bawang layu. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tambah sos cili, sos tiram dan kacau rata, masak sekejap. Guna api kecil.
  2. Tambah ayam dan masak hingga ayam berubah warna, boleh masukkan sedikit air. Kemudian masukkan udang, bebola ikan dan jejari ketam. Kacau rata.
  3. Tambah kicap lemak manis dan batang sawi, kacau rata. Masukkan ketupat, gaul hingga rata. Tolak ke tepi kuali, masukkan sedikit minyak dan tuang telur. Biar telur kental, kemudian kacau rata bersama ketupat tadi. 
  4. Tambah daun sawi dan taugeh, kacau dan masak sekejap. Rasa jika kurang masin anda boleh tambah sedikit lagi kicap lemak manis. Matikan api, dan tabur hirisan daun bawang, cili merah dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap dimakan panas.

5 comments:

Nurramizah fadzil said...

tergodaaa kiteee...nak buat nanti laa..

http://hasyanaurah.com/2014/11/gst-cbp-malaysia.html

Suhaimi Suriani said...

Setiap hari buka blog CM tunggu resepi... pengikut senyap yg setiap

Kjee said...

Salam Che Mat. Ohhhh ini namanya lontong goreng. Must try. Thnx.

Eny Abdullah said...

oohhh sedapnyaaaa.... mcm yang masakan cina pakai rice cake tu kot rasanya ye cikmat....

Farah said...

I made this for lunch just now. Instead of using 6 normal ketupat, I used 8 mini Adabi ketupat. I think I could've used more ketupat because with 8 mini ketupats it could barely feed 3 grown men and a lady (in my defense I didn't know my husband was going to come home for lunch).
I omitted fish balls, crab sticks and bean sprouts because I don't like them so I increased chicken and prawns. I also used the whole bunch of sawi putih because I like having just a tad more greens in most of my food.
Aside from that I think I followed this recipe to the t and I liked it very much. My Abah and Abang (who came to visit) both thought it was okay. Abah was not a fan. Abang felt that it could be better while my husband thought that it was a tad too pedas but liked it nonetheless.
Thank you again, Che Mat Gebu for a foolproof recipe!
Assalamualaikum!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.