BEN ASHAARI

Wednesday, July 31, 2013

MI HOON GORENG BERKERANG...

rsz_mi_hoon_kerang
Assalammualaikum semua, entri pertama yang amat2 ringkas, bukan biskut raya tapi mi hoon goreng berkerang. Yang ini cm goreng atas permintaan Bak untuk berbuka puasa 2 hari lepas....errr dah 2 hari baru nak masuk blog?..Huhu, nak buat macam mana, masa tak mengizinkan. Cm bukan macam blogger personal yang kalau ada idea dan cerita terus tulis dan boh gambar sikit2 teros boleh update. Kita ni blogger2 masakan leceh sikit kerjanya. Takpe lah, janji berupdate yea tak... Mi hoon kebiasaannya menjadi kegemaran seluruh rakyat Malaysia dan negara2 jiran. Tak kira masa, termasuk bulan puasa. Cm akan masak kalau ada yang minta dan kalau nak diikutkan Bak tak boleh makan kerang sebab dia ada penyakit gout, tapi cm letak juga dan alhamdulillah dia ok, mungkin sekali2 tu boleh lah, kalau hadap hari2 memang tak boleh. Walaupun hanya mi hoon biasa2, resipi cm tetap tulis, manalah tau ada anak2 muda yang teringin mencubannya sendiri....

BAHAN-BAHANNYA:-)
200 gram mi hoon, rendam dalam air sejuk hingga lembut
2 genggam taugeh, cuci dan toskan (cm guna taugeh kontot, jadi tak perlu buang ekor)
1 cekak kucai, kerat pendek
3/4 cawan isi kerang (yang ni nak letak lebih pun boleh)
1 kiub pati ikan bilis
2 camca besar cili kisar
4 camca besar cili sos
2 biji telur, dibuat telur hancur (scramble egg)
2 keping tauhu, didadu dan goreng, angkat dan toskan
Sos ikan secukup rasa @ kicap cair
Sedikit air (jika perlu)
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
Hirisan daun sup/daun bawang untuk hiasan
Hirisan cili merah untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 3 camca besar), tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tambah sos cili dan kacau rata. Masukkan kiub ikan bilis (hancurkan). Kacau dan tambah tauhu, kerang dan telur. Gaul rata.
  2. Tuang sedikit air (anggaran 1/4 cawan), masak sekejap. Masukkan sedikit sos ikan, kemudian masukkan mi hoon, gaul rata dan masak hingga mi hoon lembut (guna api kecil).
  3. Tambah taugeh dan kucai, gaul lagi hingga mesra. Renjiskan sedikit lagi sos ikan @ kicap cair. Kacau dan masak sekejap. Matikan api. Tabur hirisan daun bawang/daun sup, cili merah hiris dan daun bawang sebelum dihidangkan..
CATATAN MAT GEBU :- Anda boleh tambah udang, sotong, isi ayam atau daging jika suka. Mi hoon boleh juga anda rebus sekejap kalau nak cepat lembut TAPI pastikan anda masukkan mi hoon ke dalam periuk isi air dan masak atas api hingga mi hoon lembut, JANGAN masukkan mi hoon anda bila air mendidih, nanti mi hoon anda akan jadi lembik dan melekat2....

4 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

kalau mihoon ni kan, CM, Kak Sari boleh habiskan dua pinggan.. kalau rumah sndirilah.. klu kat rumah org, maluuuuuuuuuu, hihihi

Oh Oeya said...

Mak muda ni yang nak cuba.. Belajar kan.. Apa nak malu.. :-)

Shikin Ali said...
This comment has been removed by the author.
beautecology.com said...

blogger masakan mmg keje nya renyah CM tapi traffic...masyukkkk.
Akak SA suka TiffinBiru ni...resepi best, gambar pun...maveless

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.