BEN ASHAARI

Saturday, January 26, 2013

BUBUR NASI TOMYAM....ANDA SUKA?..

rsz_bubur_nasi_tomyam2
Tekak anda meragam, rasa tak berapa selera. Macam tu lah cm juga, tapi ada ke orang percaya, cm tak selera makan?...Hamboii cepatnya geleng pala kata tak caya...haha. Sebenarnya memang teringin nak makan satu yang ringan tapi ada rasa, hangat dan memberangsangkan...tuu dia, bunyi macam 18sx pulak dahh. Jadi sebagai penyelesai masalah, cm masak bubur nasi biasa. Lepas tu masak tomyam, alah tomyam campak2, guna pes yang sedia ada. Masukkan apa saja yang anda suka dalam tomyam tu, nak pedas hempuk kan 7-8 biji cili padi thai yang merah. Kalau suka masam, kasi tambah jus limau nipis atau kasturi. Campak sedikit gula. Herba2 wajib bagi tomyam, jangan pulak lupa, serai, daun limau purut dan daun ketumbar. Isi dia mat guna ayam dan fiss ball pelbagai bentuk yang guna untuk stim boat. 

rsz_bubur_nasi_tomyam3rsz_bubur_nasi_tomyam1
Disamping itu, cm letak juga telur asin yang memang sedia ada. Kalau bubur nasi makan sama telur asin lagi mengancam. Selalunya beras yang punya kandungan kanji agak tinggi amat elok dibuat bubur, seperti beras siam dan sebagainya. Kalau beras seperti basmathi, rasa cm tak sesuai, bubur jadi tak berapa nak sedap sangat. Entri macam ni sebenarnya takde apa nak diceritakan sangat. Jadi cm kasi tulis serba sedikit resipi tomyam saja. Yang bubur tu tak perlulah, memasaknya pun mudah...guna beras siam 1 cawan dan nisbah air 12 cawan. Masak hingga menjadi bubur, tambah sedikit garam dan daun pandan semasa memasak bubur.....Boleh kan masak?...

BAHAN-BAHANNYA:-)
1.2 liter stok rebusan ayam (atau guna kiub ayam + 1.2 liter air)
2 1/2 camca besar pes tomyam, sebarang jenama
3 keping isi ayam bahagian dada, dipotong kiub
Bebola ikan pelbagai bentuk secukupnya (yang ni ikut budget masing2)
1 pokok daun ketumbar dengan akar2nya sekali, cuci bersih dan kerat kasar
2 helai daunlimau purut
2 batang serai, dititik
8 biji cili padi thai merah, diketuk
1/2 inic lengkuas, diketuk
1 biji limau nipis, perah jusnya
1 pokok daun ketumbar
1 biji bawang besar, belah 6
1 biji tomato, belah 6
1 batang lobak merah, potong kiub
10 tangkai kacang pis, kerat dua setiap 1
5 kuntum cendawan butang, belag 2 setiap 1
Sedikit sos ikan
Secubit gula

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Bubur nasi secukupnya
Telur asin rebus
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Hirisan bawang goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan air dalam periuk, masukkan pes tomyam, serai, lengkuas, dan bawang besar. Kacau rata dan biar mendidih. Tambah lobak merah, cendawan, cili padi dan ayam. Biar mendidih.
  2. Masukkan daun ketumbar dan bebola ikan. Akhir sekali masuk kacang pis dan tomato, perasakan dengan sedikit sos ikan dan gula. Tuang jus limau nipis. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.
  3. UNTUK BUBUR NASI TOMYA M :- Cedok bubur dalam belas sesuai. Tuang tomyam bersama isinya sekali. Hias dengan telur asin, daun bawang dan bawang goreng. Sedap dimakan panas atau suam.....Jommmmmmmmmm!

4 comments:

ina ku said...

meriahnya bubur ni, saya pun tumpang berselera hehehe...selalu klu buat bubur saya match dgn sup ayam je. next time boleh la try tom yam :)

||Sis aLeaSaRa|| said...

wah blog CMG ni dh mcm masterchef utk sy pun ye,dh mcm sifu pkr pemakanan pun ye.sbb time sy x sht ada je resipi kt sini utk buka slra.sy tgh dmm selsema ni mmg nk msklah bubur n tomyam ni terbaek!telur masin pergh mmg teman terbaik utk bubur yummy ^^

faa.rosli said...

selalu makan kat kedah dulu. moi tomyam! *moi-bubur

marr said...

myfavorite nie