BEN ASHAARI

Saturday, May 26, 2012

VANILLA CUPCAKE....SIAPA YANG PUNYA?..

rsz_dsc_0316

Petang semua, hujan sini tadi, jadi rasa lembap saja. Tadi kat FB mat kata tak masak hari ni sebab dah masak sarapan yang berat pagi tadi, "nasi lemak". Tapi petang tadi rasa bosan teramat sangat sudah. Serba tak kena, ke hulu ke hilir pun tetap rasa tak bess, tiba2 teringat kat FB tu hari ada sorang teman FB dan geng blog masak2, tag mat vanilla cupcake, nampak macam bess, je, budak tu sengajakan, dah tau aku ni gebu masih goda2 lagi dengan cup cake bagai. Jadi tadi mat laksakanlah bagi memenuhi ruang kebosanan. Maka jadi lah seperti yang anda lihat ni, ok juga kan, sweet je, sesuai untuk anak2 dara dan mak2 dara. Kalau datin2 nak hi-tea pun sesuai juga cupcake ni, yelah nak hi-tea takkan nak makan cekodok pisang atau cok badak, cok keria yea dak, paling koman pun cupcake, scone atau tiramisu....sori datin, gurau2 saja...

rsz_dsc_0399
Mat buat 1/2 dari resipi asal, oh yea lupa nak bagi tau resipi siapa. Mat ambik dari blog sorang anak muda..yea anak muda ok, bukan anak dara. Bujang lagi, kacak orang nya, jadi kalau akak2 nak pinangkan untuk anak dara mereka, memang sesuai sangatlah....jadi jangan lupa riki2 ok, haha, sori Ryo, pcm gurau2. Resipi asal guna gula kastor tapi mat ganti dengan gula perang. Mat buat 1/2 dari adunan asal menghasilkan 18 biji cupcake bersaiz sederhana, banyak mana anda dapat bergantung pada saiz acuan yang anda gunakan. Rasanya lembut dan sedap, dah makan tadi sebiji share dengan bonda...erkk, hehe, kan mat dah kata, aku ni dapat baking pun jadi, tak makan takpe, cannot tahan ok, giann woo kalau lama tak baking2 ni. Ok kita semak resipi, dan sebelum mat terlupa, resipi asal ( di sini ) guna sukatan "gelas" tapi mat dah ganti guna "cawan"....

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega
3/4 cawan gula perang @ soft brown sugar (ini pun mat rasa manis dah, boleh kurang skit lagi)
2 biji telur (satu ambil kuning sahaja)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*satukan dan diayak)
1 camca teh serbuk vanillin (mat ganti dengan butter vanilla)
75 ml susu segar

BAHAN-BAHAN BUTTER CREAM :-)
100 gram mentega
75 gram shortening atau krimwell
125 gram gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan cup cake dengan paper cup atau guna cup yang keras. Ketepikan.
  2. Putat mentega dengan gula perang hingga gula hancur, masukkan telur dan terus memutar hingga berkrim. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung yang telah diayak berselang seli dengan susu segar hingga habis, kacau rata.
  3. Akhir sekali masukkan esen vanilla, gaul rata dengan spatula. Isi dalam acuan 3/4 penuh. Bakar 25 minit atau hingga masak. Keluar dan sejukkan. Hias dengan buttercream atasnya mengikut kreativit anda. Boleh hidangkan...
  4. UNTUK BUTTERCREAM :- Putar mentega dan shortening/creamwell hingga sebati. Masukkan gula aising dan terus memutar hingga kembang. Boleh digunakan. Simpan baki buttercream dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian. 


12 comments:

laskar pelangi said...

yummy:))

Eny Yusnizar said...

vanila cupcake ni kat buttercream dia tu tabur kekacang walllahhh !!!

ghaz said...

Lapar pulak tgk cupcake ni!!
Nak buat jugak lar!

Teratai Biru said...

Hmm. Sedapnya.

ddfirdaus said...

Look so yummy...che mat bulehka share link2 bernas utk cupcakes? Sy baru nak berjinak2 ni..from zero ni...

Mat Gebu said...

@ ddfirdaus - silakan dan terima kasih... ^___^

Yatie said...

alahaiiii comeynyaaa cupcakes tu...geram tngk...

rostina76 said...

cantik la cupcake stand che mat tu....hehe, beli kat mana ekk?

hairy said...

nak try wat yg nih..artu cuba yg lain xjd..hehe..

Ryo Azhar said...

hahaha..pcm, ryo blogger cap ayam je pasal tu la jumpa gelas.haha..
tbiasa sukat guna gelas omo tu yg lekat.haha.
pcm kalo buat mmg cantek..comel ada munger..TQVM sifu...

misshannajr said...

abg mat..nak tnya sket..knpa yang saya buat agak berminyak yer..habis berminyak cup tu dan keknya pun turun ke bawah bila dah sejuk...ada apa2 tips tambahan ker? tQ :)

baba nur said...

askum.nk tanye ape tu buttermilk?nape cupcake guna buttermilk?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.