BEN ASHAARI

Monday, February 6, 2012

BENDA YANG PERLU ANDA TAHU...

(Gambar Kredit pada Blog ini...)

Assalammualaikum, malam semua, kali ni mat tak letak apa2 resipi, tapi saja nak share satu benda yang pada mat amat2 berguna pada mereka2 yang sering membuat kek dan biskut. Kalau kita perhatikan dalam resipi tak kira dalam dan luar negara mereka akan menggunakan sukatan cawan, sudu dan gram. Ada masa ia agak mengelirukan juga. Tadi mat singgah satu blog ni, dan ternampak sesuatu yang harus kita kongsi bersama. Terima kasih pada Blog Rempahratus, mat tak pasti lah samada blog tu masih aktif ke tidak....Ok mat share kat DTS....dan ada serba sedikit mat tambah mengikut logik... (^__*)

Sukatan bahan-bahan dari cup/cawan ke gram/liter (sukatan adalah < kurang lebih >), harap dapat membantu....

TEPUNG....
1/4 cawan = 30 gram
1/3 cawan = 40 gram
1/2 cawan = 60 gram
1 cawan = 125 gram
6 3/4 cawan = 1000 gram @ 1 kilogram

GULA KASTOR....
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram

MENTEGA....
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram

CECAIR....
1/4 cawan = 50 ml
1/2 cawan = 125 ml
3/4 cawan = 180 ml
1 cawan = 250 ml
4 cawan (1 quart) = 1000 ml @ 1 liter

25 comments:

Sunah Sakura said...

ooo...tak sama ye gula dengan tepung..

sah sah la tak sama...tengok komposisi pun tau gula lagi berat kan..ahaha.. apa la saya ni! ;p

STAR Q said...

byk laman web ada bagi tau benda ni. tp bila dah letak semua setempat, jadi lagi senang. Tk CMG :-)

Ummi said...

Ooooooooooo.....gitu eks.. ^___^ Rajin Mat nih...bagus utk mereka yg baru nak berjinak2 dgn dunia masakan kan Mat...nnt letak jenis2 tepung, gula, butter...ok gak kan Mat...

fatinhanisah :) said...

info yg sgt berguna, thankss! =)

Kak Sam said...

tq 4 sharing. nanti nak print lekat kat peti ais

whitecappuccino said...

sangat berguna! tima kasih!

MUMMY AISY said...

tqvm...sangaat berguna...

Lily Jaafar said...

terbaik!

tengssssssssss. :)

Mat Gebu said...

Sama2 semuaaa...sekadar berkongsi info... ^__^

faa.rosli said...

oo semua x sama yea? patotla slalu x menjadi.

what a good info! thanks abg mat

Jay said...

Hy,
just found your space..amazing space you have..
excellent posts with great presentation..
Am your proud follower now..:)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite

Cekgu Maz said...

sharing is caring....thank u berkongsi info...berguna bagi yg baru nak belajar nie ha... :)

miss june said...

owh..lepas ni senang lah nak sukat2 bahan.. penimbang kat rumah dah rosak.. jarumnye dah tak betul..ekekekee.. tq berkongsi info :) nak copy boleh? untuk buat rujukan lepas ni.. <3

Ibu Darwisy said...

kkdg confius tau..belum lagi yg cmt, cmb..fenin..hehehhe..thanks CM for ur info..

JIJI YU said...

trbaik papa..nk copy

amy subari said...

info yang sgt berguna.. mintk izin nk letk t blog tuk rujukan sendiri.. :)

aDisH.sHidA said...

thanks pcm atas info nie..nak kena print nie...utk kegunaan masa akan dtg

Rohaida Rahman said...

thanks cik mat for info... very useful...

sarah said...

bagus info nih..thx thx

Alin Marlini said...

senang ckit nak kira2..thanks bang mad

Nor Hapizah Abd Manan said...

T.kasih abg mad... Alhamdullilah senang nk sukat.

fathinfajla said...

Salam.. en.mad, minta izin salin utk simpanan dapo ye.. tqvm :)

mimisha said...

Terima kasih atas infi ni. Mmg sgt berguna. Kebetulan mmg diperlukn waktu skg.

aslinda ramli said...

Nk tnye la..
1cwn=125gram kn?
Npe 1000gram cume 6cwn lbh je?
1000/125 kn 8
Mohon penjelasan..
Sy nk belajar wt kueh..

aslinda ramli said...

Untuk tepung,