BEN ASHAARI

Wednesday, September 14, 2011

SARAPAN SEGERA.....GUNA OTAK BILA NAK TANYA..

DSC_1424_picnik
Salam pagi Rabu, mendung, dingin dan mood aku tika menulis ni pun sama seperti keadaan cuaca di Sedenak. Pagi ni mat sarapan megi tom yam, simple jekan, malas nak bersusah payah. Mat on YM pagi tadi, saja lah...hidupkan YM, kot2 lah ada yang nak tanya soalan2 pasal masakan, bukan tujuan nak menonjolkan diri dan meraih simpati mana2 pihak supaya menegur mat gebu...aku tau sapa aku ni, hanya blogger cikai... tapi tiba2 ada YM yang tah dari mana muncul terus kata aku menumpang populariti blogger femes....Whatttt!!....peless lah aku letak DTS pada keadaan sekarang ni atas usaha aku sendiri...ingat aku parasit yang menupang pokok2 besar ke...aku malas lah kan nak marah2 sebab masih dalam bulan syawal..bulan bermaaf-maafan, tapi sekurang2nya tanya lah benda yang sedap di dengar.

Tau lah blog aku ni, blog masak2...tak pandai main SEO...tak hebat, letak gambar pun cuma mangkuk tingkat biru, aku sedar lah diri....huhu. Aku kecewa sungguh hari ni.... rasa nak cuti berblog 3-4 hari. Tapi buat apa nak buat tindakkan bodoh macam orang yang bertanya tu (eh pesal aku lupa nak Print Screen....huhu). Aku mungkin letak satu entri saja hari ni...minta maaf jika terkasar bahasa..... v_v

CATATAN MAT GEBU :- Resipi mat tak tulis lah, sebab ianya hanya sekadar mi maggi biasa, anda pun pasti dah pandai memasaknya....insya Allah jika ada kelapangan waktu, mat akan masukkan entri masak2 nanti....itu pun jika masa mengizin kan..


49 comments:

sweetazezah said...

salam syawal Cik Mat..maaf zahir batin...usah dilayan manusia mcm tu.buang karan je.baik layan kita orang yang slalu ngendeng2 resepi kat dap0Q umah cik mat ni!!

JIJI YU said...

kita doakan itu orang ye papa...

IBU GEBU said...

ish... apsal tak habis2 nak sakitkan hati che mat ni? geram betullah... klu jumpa tu kompom2 kena buat asam pedas tu baru tau rasa mcmana... kan che mat kan... (nak2 letak lada hitam lagi berapi)

FasiHaH SupiaN said...

sabar ye pak cik mat...

Cik Sara said...

Sabar ye Pak Cik Mat.. Tak semua orang senang dengan kejayaan orang lain.. Bior je lah dia tu..

Along Usop said...

aiihhh.. tak paham btul dengan lalat lalat skarang nih..

hasad dengki melampau lampau..
=,=

ika~~ said...

yes.it wasnt true!
i love ur cooking entries..not because of other famous bloggers.stay cool cooking master!

Tamar said...

Salam,
Adatla tu CMG...Ramai orang yg tak senang bila tengok orang lain senang...Abaikan jer..Yang penting you know where you stand...Keep on doing what you did best ok...Will be waiting for your next entries @ receipies....

ummiarissa said...

entry hari ni mee segera ala ala marah gitu...he he he...

Abhamz said...

salam, sabar jelah tuan, buat tak endah je teguran org yg tak reti berbahasa dan tak tahu sejarah kehebatan Mat Gebu....

Niena Pengembara Ilahi said...

lapar secara tetiba bla tgk picca ni

Niena Pengembara Ilahi said...

lapar secara tetiba bla tgk picca ni

Buuwa said...

jan di kesahkan.. anggap saja tu macam perencah dalam masakan... pelbagai rasa! .. take care che mat gebu...^_^

Isteri Encek Bard said...

CMG ABAIKAN SAHAJA LANGAU YANG BISING DI TELINGA ITU, BISINGNYA TAK LAMA TU HABIS MAKANAN KOTOR DI SATU TEMPAT TU HILANG LAH IA MENCARI PORT YANG LAIN... BIASALAH MANUSIA MANA PERNAH PUAS MELIHAT KEJAYAAN ORANG LAIN, SENTIASA ADA HASAD DENGKI SENTIASA ADA IRI HATI.... APA YANG PENTING KAMI SAHABAT-SAHABAT JUGA PEMINAT TIFFIN BIRU SENTIASA MENYOKONG DTS... ILMU YANG CMG CURAHKAN DI DTS TAK TERNILAI BAGI KAMI.... BUKAN CMG MINTA BAYARAN PUN ATAS SEMUA YANG DIBERI DISINI.. ITU PUN MEREKA MASIH NAK BISING LAGI.... SEMOGA CMG AKAN BERJAYA DIMASA AKAN DATANG.. INSYA ALLAH....

missalongwani said...

sbar yer che mat..biarkan die..manusia ni kalu tak dengki,xsah...sabar yer..

Mamaleesya said...

Untuk apa bersedih dgn cemuhan, kutukan dan cercaan orang lain..sedangkan orang tersebut sedang mempamerkan keaiban dirinya sendiri... (petikan kata2 imam muda ASHRAF)

YanaMIB said...

anggap je la org tu mengharapkn abg mat tlg popularkn dia..ngee~ xmo la bercuti blogging tau..update je mcm biasa..go go mat gebu! =)

mas saari said...

suka hati je nak cakap orang camtu kan? dia jeles sebenarnya sebab dia tak popular!

umi's cup cake said...

Salam CMG, Sesungguhnya orang yang beriman itu selalu diuji...InsyaAllah semoga CMG tergolong dalam golongan yang beriman, umi tau CMG penyabar orangnya...Amin

aimie amalina said...

hayooooo
pakcik mat...jgn sesedihhh
biaq pi la kat deme na
pakcik mat ttp d best tawwww.. =]




p/s: pakcik mat..dh lme nk tye ni.tapi pakcik x jwb lagi persoalan sy..heeee..cam mane nak buat toping kek coklat tu ye?hehehehe..ara[ pakcik mat dpt jwb =]

kak ina kl said...

salam Mat..rambut sama hitam hati lain-lain..sabar ajerlah mat..peduli apa mereka nak kata.

Sis-Lin said...

Owang tu jelesss yg sebenonyaaaaaaaaaa...huhuhuhu

Saliza Shamsudin said...

Sabar ye che mat..biasa la..PHD ni memang tak boleh nak elak..anggap la dia tak sihat....jangan la pencen..nanti kami yang selalu duk singgah dapur che mat...rindu pulak huhuhu..SEMOGA CERIA SELALU!!!

Norm said...

btol tu CM..sabar..bagi sy CM da berjaya sebagai blogger..tu total page review CM tu asyik ber'denyut' je each time sy review page CM..jadi bila da berjaya, mmg ramai yg dengki iri hati...jgn terpengaruh dgn 'usikan-usikan' dengki tu sumer..tu sumer racun semangat CM nk berblog..bagi sy kalau CM letak resepi nk masak megi me tu pun, sy sronok membacenyer...jgn la merajuk dari berblog ye...kesian saye dan ramai lagi di luar sana..CM tk cr,ok...

ita citot said...

guna mangkuk ape pon tak penting. hanya isi di dalamnye yang menusuk qalbu ku =)

biar jek org tu. dia adalah penjelesh sejati. huhuu

zurina said...

alamak Cik Mat, walaupun setakat maggi tomyam, tapi nampak sungguh mengancam..sungguh sedap kelihatannya..pergh!!!

liemaopurut said...

salam CMG,

bawak banyak2 bersabar.jangan di layan langau itu.
yang penting, resepi CMG meletopsss

marinahunny said...

biarlah cik mat, kalu dilayan nanti kita pun sama mcm dia..anggap je tu langau2 yang dengki..kut2 dia nk tumpang glamer cik mat..

missy elly jaafar said...

CMG: Pedulikan lah kat orang tue..dia jeles kowt dia tak reti masak thats why lah dia cakap cenggitu..Cik Mat jgn majuk lah..dia sorang jer yang tak suka..orang lain sume suka n tunggu entry baru dari Cik Mat..terbaik tau!!!!!!!!!

~deashuQin~ said...

ALAAA mesti orang tu ati busuk.dengki. toksah layan lerrr

Zie said...

as salam dan slmt hari raya CMG.lama sy tak komen tp hari ni tersenyum saya bc entri CMG dan tergerak nak mengomen seteleh sekian lama saya menyekodeng.CMG sy harap jgn biarkan emosi CMG terganggu dan tergendala disebabkan langau2 cam ni.nanti langau2 sihat CMG lak yg terganggu saper rugi?kami jugak peminat2 CMG...hehehe hidup CMG tingkatkan prestasi berdiri atas bakat sendiri

Jun said...

salam syawal mat..isk3..ape lg tu mat? x yah kesah ler org yg ckp x fikir dulu tu..bukan k mat yg akak kenai tu kental orgnye? dahhhh..g mkn kuih k ape k, abis masa j fikir hal2 remeh tu...

Areef Ibn Naim said...

salam,

sy tk setuju ngan statement tu... sbnrny dts ni mmg dh pemes... sbb tulah, sejak cik mat ltk link blog sy kt dts ni, referral paling byk adalah dr dts sendiri... maknany, kami yg tumpang glamer dts ni... :)

Santri T.P.I.N.I said...

banyakkan sabar abg mat...mulut manusia ni kita tak boleh tutup. cuma kita doakan semoga Allah berikan kesabaran pada kita.

Nampak sedap maggi ni abg mat...lapar pulak rasanya.

Kjee said...

Che Mat, awak letak gambar meggi pun dah cukup nak buat Kjee terliur. ini menu lunch esok. kl hujan sepanjang hari, today. sejuk2 cam ni sedap makan meggi kan? awak pernah try mi ruski tomyam tak? silap2 haribulan berasap telinga. sedap coz pedas giler babe!

Bestari ICT said...

just my 2 sen... dari dulu saya jadi silent reader cik mat, tak pernah komen..tapi terdetik pulak nak komen...saya ikut cik mat dari my resepi lagi...setiap hari...yg saya perasan orang lain yg menumpang pada kelebihan cik mat..bukan sebaliknya..tak perlu lah saya sebutkan nama..dalam kata lain cik mat berdiri dengan sendirinya bukan hasil dari tumpangan org lain..

Berbelit ke saya bercakap??? tak reti la..sebab tuh tak pernah komen dan tak de blog. orang2 yg menumpang cik mat tuh sebenarnya nobody..kawan2 seoffice kat sini pung perasan apasal lak diorang nak berkerjasama dengan cik mat.. yg dpt kami simpulkan adalah kerana cik mat dah ada peminat sendiri...dah kukuh..kami2 reader ni tak kenal pun mereka tuh...tetiba je muncul...meraih dan menumpang atas nama mat gebu..

mungkin saya salah tapi itu hanyalah my 2 sen..

Ezrin Jamil said...

setuju dengan bestari ICT :)

adanaberkat said...

megi tu nampak enak dan gebu..mcm tuanya thehe ala..mat elek le.. itu semua cobaan...manusia hati masam cam tulah

gertrude said...

Biarlah Mat apa orang nak cakap. You just can't make everyone happy. As long kita tak buat jahat and tak dengki kat orang lain it is good enough. We all appreciates you sharing your blog and recipes with us.

Zulfikar Hazri said...

dah dah mat, jangan kawan dia.. jom kita makan maggi jom... aku buah extra telur.. sedap ni.. magi kari telur dabel..

:)

ida @ 1001resepi said...

salam,
izin kkida mencelah...sedih pula kkida on behalf of mat sebab kkida tau apa yg mat rasakan...dan kasihan pula dgn org yang buat statement camtu...inilah pancaroba yg mesti kita lalui bila masuk kedunia tanpa sempadan ni...ada orang suka kita dan sebaliknya...
tapi tulah keseronokannya mat...tanpa challenge camni mana bestnye kita berkomunikasi di alam maya nikan...macam orang berkayak di sungai yang arusnya deras dan banyak halangan...bukan senang nak mengelak agar bot tak karam dan terbalik...tapi bila berjaya sampai ke hujung...pasti happy sesangat...camtulah dunia blogging ni...take care mat..

azila said...

salam..en.mat jgn marah2...anggaplah dia lom mkn ubat masa cakap tu (pinjam ayat en.mat..heheh),apa pon kata2 dia xmengeringkan duit kt kat bank kan..so bangkitlah..heheh (ayat xhengat)....

Hjh Hasnah bt Abdullah said...

Assalam Sume! saya ada jual pes mee bandung bp & kicap char koey teow. Sekarang memasak semudah ABC

-<@ * Liana * @>- said...

As salam mat gebu :-) Kite salute blog mat gebu tu tau sumber inspirasi kite. Kite ada terbaca Nuffnag ada wat pertandingan masterchef utk bloggers masakan..nk cietr tak tahu..cer try gi link ni -> http://www.nuffnang.com.my/blog/2011/09/14/cook-up-a-storm-as-malaysias-first-ever-blogger-masterchef/. :-)

sue-ab said...

tak nampak pun blog pemes mana yang dikatakan CM tumpang..tapi gua kisah la apa kes pun..janji CM tak yah nak sentap2...hari2 gua bukak blog CM nak cedok lauk..hehhe..tp hari ni hampa...

Luqman Hakim said...

huhu suka makan maggi tapi yg bro prepare ni lagi sedap nmpknya...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

la...siapalah org kurang kasih sayang yg sakitkan hati cmg ni?abaikan org camni..saja nk sakitkan hati org lain je

sue bee said...

Makan meggi pun sedap..lupa akan masalah seketika..

LUTFI SYAFIQ said...

orang sekarang ni lebih ramai yg dengki daripada yg support. tp saya sentiasa support DTS! Masakan dan makanan adalah jiwa saya!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.