BEN ASHAARI

Friday, July 22, 2011

STRAWBERRY CUSTARD PUFF..

P1300048
Assalammualaikum, salam malam semua. Kali ni mat nak share satu resipi mudah buat, dan senang sangat..lawa pun yea juga, menarik untuk tetamu. Ini idea petang tadi, mat buat pun lewat, jadi photo shooting dijalan kan masa maghrib, luar dah gelap..jadi gambar pun tak berapa nak lawa lah... ke sebab kamera cap ayam tu eks..ehem ehem...tapi kan made in Japan okehh, kamera ai..wahhh...hahaha. Resipi ni senang, dan mudah jadi jomm kita merepek lebih.
....sambung kat bawah pulak...

P1300049
Sebenarnya kan mat berterima kasih pada geng masak2 kami "Puan Yani"..dia banyak memperkenalkan kami dengan barang2 baru, dulu breadmaker, kalai tak yani dok guna pakai, hareeemmmm mat tatau, macam puff pastry ni juga, kalau bukan dia yang kerap post resipi di MyResipi, mat pun tatatu apa kebenda itu puff pastry. Itu lah seronoknya bergeng dengan mereka yang sama minat, kita boleh berkongsi benda2 baru, idea2 terkini..dan macam2 lagi lah mengenai dunia baking...Ok mat tulis resipi mudah ni...

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 keping puff pastry jenama "KAWAN"
Kastard secukupnya *(*resipi dibawah)
10 biji buah strawberry segar, cuci dan lap kering dan belah 2 setiap satu
Sedikit aising sugar untuk hiasan
Piping gel secukupnya untuk hiasan
Kuning telur untuk disapu

*BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula
2/3 cawan susu segar
1 camca teh mentega
1 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PASTRY :- Ambik sekeping pastry, tabur sedikit tepung jika melekat. Kelar bentuk huruf "V" pada 2 sudut berbeza, kemudian sapu kuning telur dan lipat bersilang...untuk melihat cara2 membuat anda boleh ke sini.. Kemudian sapu kuning telur dan bajar pada suhu 190c selama 25 minit atau hingga perang. Sejukkan atas jaringan.
  2. UNTUK KASTARD :- Bancuh semua bahan2, kecuali mentega, untuk kastard dalam periuk, kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak dengan api kecil sambil mengacau tanpa henti hingga kastard pekat. Matikan api dan masukkan mentega. Kacau rata dan ketepikan untuk kegunaan kemudian.
  3. UNTUK STARWBERRY CUSTARD PUFF :- Ambil 1 keping pastry tadi, tekan sedikit bahagian tengahnya (ia akan melembung sedikit masa dalam proses membakar). Isi custard secukupnya. Ayak gula aising pada tepi2 pastry. Kemudian susun buah strawberry sebanyak 4 hirisan (sebji belah 2 )untuk setiap puff. Sapu piping gel untuk kelihatan lebih segar dan mengiurkan...hehe, selamat mencina untuk semua.

17 comments:

nuerule areyin said...

nyum2 lapa pulak hee

sheera exzrell said...

link ke sini tu x leh nak klik..=(

Syazwan Che Deraman said...

aduuhh..terliur..kan best kalo dapat makan kot blog nie..

JIJI YU said...

huk aloh..menanges tgk seteroberi tu

Miss Diyana :) said...

sedap nyer... nyum ! nyum ! >,<

Iffah Afeefah said...

y ni kompem sdp

penah buat dlu

tp tak de stoberi papa

jeles tgk stoberi merah mnyale

Zaara Sophea Hayat said...

Bila ade recipe yg ade strawberry...mst nak tengok ^^

inahar ali said...

waduh..tgk mat punyer puff pastry nih..dan..dan akak rasa nk pi s/market beli p/pastry..dh terliuq dah tgk gambo stoberi puff kt dapur mat nih..kempunan sehh!!

JaMiLa said...

salam cik mat, snng ke dptkan strwbery? apa2 pun hidangannya menggiurkan anak tekak..huhu

Sunah Sakura said...

PCMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM ATOKKKKKKK!!! saya nak sapu kilat2 kat strawberryyy tuuu~

Lysha said...

Morning CMG,U r making me fat ok...felt like a wombat already but its ok...at least I get to feast on all ur wonderful dishes...gee..can I make a request..there s two things that I am so afraid to cook...creame brulee and souffle..it will be great if U could show me how to and so on...the reason is U make every dish easy and workable...thank you..I really appreciated it..have a good weekend,may Allah bless U always...FUBAR forever,tata.

Hanim said...

mak aiii cantiknya..puff tu. terluir ni, gmbr pon lawa sbb tu memikat hati org...caya la CMG...

Oh Oeya said...

feeeewwwwiiiiitttt!!.. mengundang kecurrr u :)

MamaFaMi said...

Stoberi Tesco ke? Hik hik hik....

cik pip said...

saya share resipi ni dekat blog saya :)

khairiah khaizu said...

CMG...nak cuba la resepi nie....TQ..nie blog http:/khaizu72.blogspot.com...saya br je buat hheheh...nak jadi kawan CMG..blh yek..

khairiah khaizu said...

ehhhh salah lahttp:/khaizu72bz.blogspot.com...nie br betuii...lallaala

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.