BEN ASHAARI

Saturday, May 21, 2011

NI SEMUA BEN ASHAARI NYA PASAL!!!....

P1280384
Ni semua Ben Ashaari punya pasal....dah lah goda2 aku dengan entri yang ini, sampai meleleh air liur..huhh....Last2, mat gebu buat jugak...siap makan berdua lagi dengan Mak Jah...(bila masa tah mak aku jadi mak "Jah"..ni Ben nya pasal gak). Pagi tadi mat ngidam leer nak makan mi maggi, tauuu..tak sehat kan, alah tergian sangat, mat masak pun dah dekat tengah hari, sebab pagi ada keje lain...kan dah kata aku kat rumah kerja sama je tak kira hari. Maggi ni seperti biasa mat dah derhaka pembuatan dia, not bad..sedap, .Oh yea nak war2 kan juga lah jiran mat ada join satu contest gambar lawa oleh NIKON....DSLR...sesuailah kannn....Cer klik sini, lepas tu jangan lupa "LIKE'...okehh...Terima kasih...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket mi maggi perencah kari, asingkan perencahnya
1 camca besar sambal tumis
1 1/2 cawan air
6 keping hirisan sotong
1 biji telur
Sedikit hirisan kobis
Sedikit taugeh, dibuang ekor
2 biji cili padi hijau, hiris
Tauhu goreng, dihiris untuk hiasan
Hirisan daun sup, untuk hiasan
1 biji limau kasturi, belah dua
Sedikit sos ikan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan air dalam non-stick pan. Masukkan 1/2 paket perencah kari mi maggi (didertakan sekali dalam pek maggi) dan juga sambal tumis. Kacau rata dan biar mendidih. Pecahkan telur dan masak dengan api kecil hingga telur mengeras. Kacau perlahan. Tambah kobis dan hirisan cili padi.
  2. Kemudian masukkan maggi dan biar hingga lembut, tambah sos ikan secukup rasa dan sotong. Masak sekejap dan matikan api. Alih ke dalam mangkuk dan tabur taugeh, hirisan daun sup, tauhu yang dihiris dan juga belahan limau kasturi....aduhh nyamannnnnn..


13 comments:

Tok Esah said...

sodapnye PCM!!! nampak gambar pun dah meleleh air liur!! huhuu

suhaila-ab said...

penah buat sekali dan beratus kali selepas itu hehe...tp sendiri makan la..tak mo share ngan org lain pasal buat 1 bungkus aje..kalau tak sedap pun kata sangat sedap jugak..tak gitu?

IQBAL ZARIN said...

gambar tu leh ganti gambar sedia ada kat peket maggi. haha

BEN ASHAARI said...

ehehe... beli jeeeeeeeeeeeeee.... duit blog kan banyk lagi.. hehe..

yatie Awang said...

ee...siapa boleh tahan kalau tengok maggi haha

Eyriqazz said...

nyam2..sedapp....bila nak merasa makanan mat gebu ni? ajak2la geng2 talibarut kak ina kl ke rumah..teringin juga nak merasa masakan mat gebu yang sedap ni..hik3..kalau berbayar pun sanggupp...

dah like kan juga...

miszlullaby said...

simple tapi sedap. CIkmat, sye dah dengar dah cik mat nye interview ngan pak Nil =)

Mima's Oven said...

Cik Mat...cepatlah buat otak2 muar :)

Sis-Lin said...

hahahaha beli jekkkkkkkk tp klu bg pilihan aku nak ko masakkan utk aku...hahahahahaaaaaaaaaaa

Myra Jay said...

Sedaaaapppnyer..
walau masak maggi tp dah membangkitkan nafsu nak makan :)
Tp kena pantang dulu..huhuh

dreamygirl said...

hmm..sabarjelah tengok makanan ni..hu2..-p

Myzul said...

buatku terliur jer mee meggi. dahla tgh lapar ni.. :)

azila said...

tu ddia..sesekali sifu masak makan meggi:)..apapon meggi tu ttp vogue lah..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.