BEN ASHAARI

Sunday, March 20, 2011

BEN ASHAARI: TERIMA KASIH IBU !

Waaa...tiba2 termengidam pulak nak join segmen Ben Ashaari, skandal guaa. Ini segmen bess, wajib korang join...sebab apa mat gebu kata bess dan wajib?..Sebab nampak takk...nampak tak...mat gebu pun join sama okeyy... hmm terima kasih ibu....Ok mat share satu kesah aku yang nakal sampai bonda makan hati...tapi kan huhu..sendiri baca lah kat bawah nihh...

"Adoiiiiiiiiiiiii!!!"...sakit lahhh!!!...Janji tak buat lagi...whaaaaa!!!!!"...aku meraung sekuat hati, nangis macam anak kecil kehilangan puting susu....tapi kejap lagi "zaaapppp!!" kena lagi sekali...nanges macam nak mati dah masa tuu...Gila koo tak sakit, bila betis gebu aku kena sesah dengan getah paip!!....Tapi apa nak dikata, itu semua aku yang salah...Hmm, kesian bonda, dah lah penat balik dari kebun, kena pulak mencuci lesung, batu giling dan juga benda2 lain...

Masa tu aku tak tahan sangat, biasa lah budak lelaki kan (umur 6-7 tahun kot, buat2 lupa laaaa), aku pergi kat tepi pelantar (tempat cuci pinggan mangkuk), aku berdiri dann aku pun kench**..sebab nampak macam bes, aku pancut kat tepi dinding, waa nampak macam waterfall pulak..tatau dinding kayu susunan dia jarang2..maka meleleh lah teh panas perisa asli tu ke bahagian dalam, dan terleleh juga pada lesung batu, batu giling dan benda2 sekitarnya....haha, tatau lagi, masih seronok gila, pancut tak ingat. Sekali kan bonda balik...habiss mati aku!!..

Dengan muka yang merah, menahan marah sambil on radio rosak, dicapainya getah paip...zaaappp, sekali kat betis aku...wahh mula2 rasa pijar + panas2 sikit, kejap lagi kan baru datang rasa sakit...belum sempat nak kata sakit, dapat sekali lagi....haha padan muka siapa?... Muka aku laa....huhu, tapi kesalahan sendiri kan, terima sajalah..malam tu bonda datang dan sapu ubat kat betis aku..huhu pedihh, nasib baik tak tersiat kulit...hmmm wajah bonda penuh kekesalan...aku tau tu salah aku, jadi sakit atau pedih sekali pun, aku terima....Buat bonda ku tercinta Puan Jamaliah, ampun dan maaf dari anak mu yang berdosa ini...setiap hela nafas bonda penuh dengan doa untuk anak2...setiap gerak mata bonda penuh dengan pandangan kasih sayang..setiap kata2 yang keluar penuh dengan nada2 nasihat yang berguna....Ya Allah koo peliharalah bonda ku seadanya....aminnn.....

- Antara ibu dan ayah - hmmm tak de beza dan mereka harus menerima dengan seimbang, walaupun ibu sepatutnya dilebihkan....

- Tinggalkan mak /ayah di rumah orang2 tua - tak mungkin, adakan anda ingin diperlakukan benda yang sama bila tua nanti?..

- Pasal harta pusaka - hmmm yang ni dah banyak berlaku...dan tolonglah anak2, kumpul lah harta sediri, walau pun kita tau harta pusaka tak sikit banyak akan menjadi hak kita...tapi bess ke makan harta yang bukan titik peluk kita sendiri?...

Sekiann.....wassalammm....

21 comments:

AdyBudika said...

makyah.... T_T

Mat Gebu said...

@ ady - huhu..

Sunah Mohammad said...

saya sayang makyah................

Citarasa Rinduan said...

cik mat..
nakal sungguh..dapat bayangkan mak yah sapu ubat sambil meitiskan air mata

Kalamhati said...

huhu i'm touched..

sama2 lak teruja nak join segmen ni..huhu

whitecappuccino said...

best jer masa wat tu yer..

Bella Bell said...

adehh..sakitnya..hehe

K.Nor said...

salam che mat, mula2 baca gelak.. pastu bila sampai part makyah sapu ubat tu.. sebak pulak rasanya.. akak pun sorang ibu.. membesarkan sendiri anak2 mmg mcm2 yg perlu hadapi.. masa kita marah, cam che mat kata la, on radio rosak.. piat betis anak dgn rotan (bukan nak mencederakan tp nak mengajar) bila malam time anak tidur.. kita jugak yg gi sapu ubat.. sambil air mata meleleh.. sedih tp nak buat camna.. sbb tu org tua kata, sayangkan anak tangan2an kan.. tangan2an kan bukan bererti mendera.. tp boleh buat anak beringat atas kesilapan yg dilakukan.. ish.. sedih la pulak ..

mia.lia said...

gelak je bce..haha
nakal btol CMG ni..
sy pon pena..xnk blik rumah..

jadi smbunyi kt bawah meja nenek..
lepas tu mak denda..kne mrh dpn mk ngah..wuuu..malu

lepas tu blik ruma..dia pujuk kalau xslap.hehe

Ibu Arif Atan said...

Adehh.... ni 1st time sy komen kat n3 matgebu... nakal ye kecik2 dulu... huhuhu !

Fizalinolie said...

Mula2 baca entri ni.. rasa lucu pulak... Tapi part ibu sapu minyak... Ya Allah! dapat dibayangkan muka siibu penuh kekesalan. Itulah dia kasih seorg ibu terhadap anak. walau sejahat mana anak mcm mat gebu... Hehehe, ibu tetap sayang dgn anak. Kasih ibu tidak ternilai dgn wang ringgit....

solo molo said...

mesti sakit kan???
sebab penah kena gak masa kecik...

Latiolicious Lady said...

tersentuh.arwah mak sy kata: tak pandai masak tak apa, janji masak dgn kasih sayang, nnt sedap juga sbb ikhlas. arwah mak mmg tak masak d rumah, jd klu masak sekali sekala tuh (dlm sethn rasanya tak lbh sepuluh kali kot) kami dah gembira sakan.

ida @ 1001resepi said...

salam mat,
kasihnya ibu membawa keSyurga dan kasihnya ayah masa berada...tapi tanpa ayah tiadalah kita...sayangilah mereka seadanya...

mas saari said...

salam singgah n follow!
memang sedih bila bercerita pasal ibu jadi hargailah ibu anda selagi mereka masih ada...

Mamasya said...

Salam CMG

Sakit tu kena pukul...tp masa budak-budakkan..ada2 je nak buat..nak cuba...bila besar semuanya jadi kenangan.
Kasih ibu sepanjang masa...sayangi dan hargai semasa masih ada..

Adzriel AB said...

mengalir air mata baca citer MG ni. anak2 memang nakal, boleh buat seorang ibu hilang akal bila merotan. saya pun pernah menangis selepas merotan anak dan sapu ubat lepas tu. memang bisa bila kena sebat ni, tapi yg menyebat selalu terlupa bahawa itu seorang insan yg mesti di sayangi, merotan sekadar perlu bukan bertalu-talu. sekarang dah tua2 ni bolehlah control sabar sikit.

qemaishak said...

Sebak...

fRaMe+LenSeS said...

Assalamualaikum.. ibu kamu terbaik, sama sepertimana Mama Nadh, terbaik buat Nadh.. kita sama2 pastikan, kita jugak jadi anak yang baik, yang soleh buat mereka, dan masa depan, kita ibu bapa contoh buat anak2 kita ya.. ;)

Ummi said...

Seperti pernah ku dgr, cerita lesung mak Yah kena siram air asid nih...tp di mana yaaaa.....hahahahhahahahha

Azza Firza said...

sapa suh nakal, kan dah kenaaa, ekekeke. apa apa pun, sempoii, visit me too ya :

oh ibu ! aku sayang padamu ! =)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.