BEN ASHAARI

Wednesday, March 30, 2011

APA YANG ANDA MAHU SEBAGAI BLOGGER ?..


Salam semua, kadang2kan anda terfikir tak, apa yang anda mahu sebagai seorang blogger?...Follower?....Traffic?...Pengaruh?....Popular?...Kepuasan?...dan banyak lagi lahh. Kadang2 kita bersaing sesama sendiri, ada tu secara sihat....ada juga secara sederhana sihat....yang tak sihat langsung pun ada.. caci mencaci, menulis keburukan blogger2 lain yang tidak "ngam" dengan mereka...atau mempersoalkan dan mengkritik hebat dengan carutan2 yang tidak bermoral...langsung tak menunjukkan mereka itu seorang yang beradap sopan, melepas kan perasaan tanpa berfikir secara manusia terdidik serta matang. Tak delah kata mat gebu matang sangat, seharusnya begitulah kalau nak dipandang pada usia 25 + 10....kannnn..


Manusia ni tak pernah puas....bila berada di puncak kepuasan..rasa macam nak duduk kat situ selama2nya...bila terancam, tergugat sanggup lakukan apa saja... Itu bukan sikap yang profesional. Apa2 pun yang berlaku, kita kena lah terima dengan hati terbuka, hidup ibarat roda, ada masa kat atas, ada masa kat bawah...lama2 roda pun boleh pincang juga. Hmmm....dulu kan, mat pun tatau apa yang mat mahu sebagai seorang blogger, cuma tau tulis resipi, letak gambar dan publish N3. Bertahun2 macam tu, lagi pun mat hanya dikelilingi dengan blogger masak2 dan segelintir blogger2 lama..Tapi syukur alhamdulillah makin lama, kita akan lebih faham apa yang kita nak, nawaitu berblog penting, perasan tak satu kes duluuuu, ada yang buat blog semata2 untuk melepaskan nafsu amarah, ketidakpuasan hati dan menghina blogger lain...mereka puas mungkin kali dengan cara itu, tapi dari satu sudut, kepuasan mereka itu dibayar dengan kehinaan...Kita tak nak kan sampai mati, tulisan hina kita itu masih tersangkut dan berada dalam ranking SEO yang hebat...

Satu lagi, berblog ni perlu gigih...serius..tak bermakna bila link blog kita berada dalam senarai blogger pemess...contoh blog "Ben Ashaari" lahh. kita rasa dah selesa..tak boleh macam tu, sebagai blogger kita tak boleh berharap sangat pada blogger lain atau bergantung terus pada mereka untuk mempromosi blog kita, mereka hanya membantu sekadar termampu....betul ni bukan nak sindir atau perli siapa2. Lagi pun era sekarang kalau perhatikan, saluran untuk blogger mempromosikan blog ada di mana2.....Jadi manfaatkan lah kebijaksanaan anda sebagai blogger Malaysia yang hebattt...Salam sayang dari DTS-MAT GEBU....

29 comments:

Dawa said...

btol tu mat gebu, jgn rasa selesa walaupon dah dlm bloglist. kalau xupdate blog tu, xguna gk sbb xkan appear kt sblh sidebar tu.

AdyBudika said...

entri berguna..errrr..betul tu sifu....

tepuk dada tanya akal minda~~

cik pulau said...

tepuk dada tanya..
"cik pulau.. kenapa ko berblog?"

jwpan.. "tepuk slow sikit boleh tak?? sakit lah"

lalala..^^,

Kalamhati said...

tabik ngan che mat!
haa bukan selalu che mat nak karang ayat gini..
selalu ayat resepi je..

skali keluar..wallaweh!

mekasih che mat atas pesanan dan nasihat

Miza Yusof said...

mendalam maksudnya ni. nawaitu yang penting.

yang diatas tak selamanya diatas kan dan ayang dibawah tak selamanya dibawah.

*cik mat nak tanya pasal triffle ni. baru-baru ni miza ada buat puding triffle. lapisan bawah letak kek sponge kan, kenapa masa tuang koktel kek tu timbul eh ? miza tak letak whipping cream pun. memang kena letak whipping cream eh ?

Kak Sam said...

Assalamualaikum....
Allah Maha Mengetahui. Jika nawaitu baik maka eloklah jadinya, kalau sebaliknnya baik ubah cepat2.

Sayang Kak Nor, Ina & Kak Ummi. CMG? Erm kena cari word yang lebih sesuaiiii...

Ummi said...

Errkk...nnt kejap nak tanya : "tanya sama pokok, apa sebab goyang, nnt jawab pokok, angin yang datang...tanya sama angin apa sebab hujan, nnt jawab angin, awan yang datang..awan nnt kata, aku tanggung air...bila hujan turun, awan pun hilang..."
Wakakaka...betul ke akak nyanyi tuh...Akak mau wang, wang, wang..tp bkn orang2 yang berperangai beruang kan..kan Mat kan..adeehh..nk tdo dah la...

Sunah Mohammad said...

eik, pcm!!! ni kuar publish kul bape ni??? adehhhhh....

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

SALAM
NICE INFO N3 GUA SUKE

Nieza said...

setuju bangat ngan CMG ...teruskan perjuangan yg suci lagi murni ..semoga DTS terus maju lagi...InsyaAllah..:)

Unaizah said...

Thanks for the tips. Saya budak baru belajar....baru kenal dunia blogging ni. Still need to learn a lot.

Yatie said...

betul apa yg Mat cakap tu..setuju sangat...apa pun kena usaha sendirikan...suka tngk K.Ummi sakat Mat....klakorlah, tetiba akak pun nak nyanyi sama2..hah3....

topimagine said...

saya baru dua bulan lebih dalam dunia blog ne.. masih mencari2 apa yang sy nak dari blog :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

saya cuma mahukan kepuasan menulis dan entri saya ada yg komen...itu saja

cieda koike said...

sy brblog sbb ini saja cara sy utk sampaikn ape yg sy leh ckp kt org..hua3..
brblog juga 1 kepuasan bg sy...:)

SiS NaD said...

NaK JaDi PoPuLaR CaM aBG MaT n aBG BeN... HeHe!~ (^_____^)V

BLADE EDGE said...

salam...

kalo saya la, saya nak sebarkan info2 menarik dan berguna utk readers, selain nak ramai pengunjung..

Ijah EmoTemo said...

ada byk yg btol tu CMG. kdg2 setengah tu suka benor nengok followers ramai paksa follow semua. hehe , tapi bg ijah menulis utk kepuasan diri sendiri aje la. klu dpt capai traffic tinggi , followers ramai , itu dah kira satu bonus la :)

cikpuanhady said...

betul..betul..tak perlu kita nak naik dengan menjatuhkan orang lain..no..no..no..

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

Mat Gebu said...

Terima kasih semua, sebenarnya kan N3 ini auto publish, sehari sebelum tu mat tak boleh tidur dalam jam 3 pagi, aku mula lah buat keje gila, tulis N3 tah hapa2...apa2 pun terima kasih sekali lagi untuk anda semua sudi membaca tulisan mat gebu yang lintang pukang...

kakchik@ella said...

tu yg kakchik kdg-kdg rasa nak tutup blog cik mat sbb blog kakchik suka-suka .. so tak da hal la kalo nak tutup anytime, kan.

smpai skrg kakchik masih tak jumpa jwpn kpd tajuk n3 cik mat tu.

Mat Gebu said...

@ kak chik - Kakk Chikk..jangan tutup, alah ikut style ben je kak, kita bersantai2 jee, tak payah terikat dengan protokol..kalau org kutuk, kita delete, jgn layan...blog kita wajah kita..haha, boleh ke guna perumpamaan macam tu eks?...

umie mia said...

n3yg best selain masakan yg best...thanks

Murni Delights said...

hai cik mat, betul tu macam saya bru je berjinak2 dengan blog...suke post entri resepi yang saya dh try buat..he..he.. saya juga ambil tempahan jadi blog nie kira suke2 selain prmosi dapat juga berkongsi pengetahuan..saya suke blog2 geng m'msak2 nie..he..he

Intan Haryati said...

Salam Mat,

betul, mmg itu lah yang paling penting sbg blogger. sebenarnya blogger ni mcm artis juga, ada peminatnya sendiri dan sentiasa diperhatikan. Kalau tujuannya untuk glamer, dan bukan kerana minat etc, mmg susah lah. Nawaitu itu sgt penting. Thats what keep us going. Teruskan berblog dgn cara Cik Mat sbb kalau Cik Mat tak tulis resepi, saya tak tau nak masak apa :P

Thanks byk2 Cik Mat!

bArdbOO said...

skrgni sy berblog sbb nak isi masa lapang..bosan plak duk umah xde benda nak buat..


Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

korielis said...

sgt suka..jgn kita mudah menghina org krn kita perlu sedar diri kita dulu sapa..thankz Mat Gebu..

Je suis un combattant said...

erm..blog saya dah bersawang, sebab sy langsung tak gigih berblog..tiada apa pun yg diingini dr berblog, cuma sekadar tulis apa yg dirasa...

apa pun, selama nie im ur silent reader..tima kasih byk en Mat, resepi suma nampak sedap, cuma sy jer kena cari kekuatan nak rajinkan diri.hehehe

una imana said...

assalamualaikum..hai En.Mat...sy sebenarnye dah mule buat blog lebih kurang 1 tahun stgh jer,masih baru agi...huhuhu..dulu masa saya buat blog saya sedih sangat bila kurang follower,tapi skrg saya dah tak kisah,apa yang penting saya puas dgn apa yg saya buat.Lagipun pembaca yg terjah blog sy makin hari angka makin naik,cume follower ja kurang,apepun saya bersyukur sbb masih ada yg sudi dtg ke blog sy yang tak seberapa tu..:)..