BEN ASHAARI

Monday, February 14, 2011

SOTONG BLACK PEPPER....INSTANT PUNYA..

P1250635
Cakkk...hehe, salam senja nan syahdu...soal nya syahdu keee...cuaca panas2 macam ni, haru lagi ada lahh, apa2 pun syukur alhamdulillahh, jangan banyak komplen, yang baik semua datang dari Allah swt, yang buruk semua dari kita...betul tak?..Kali ni mat share satu masakan cepat sangat, guna perencah lada hitam keluaran "Maggi", alah yang dalan paket tuu..Mat tadi kan saja nak test guna pada sotong, selalunya kan depa guna daging. Biasa lah mat gebu, derhaka nya tukang masak..tukang masak dirumah saja yeaa, bukan yang bertauliah...ingat tu...takut jadi kontroversi, mat kan jenis orang yang tak suka masalah remeh2 ni semua...i don likee.. Ok jom semak resipi, sesuai ni untuk ibu2 bekerja..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram sotong, hiris bulat, cuci dan toskan
1 biji bawang besar saiz sederhana, hiris kasar
2 biji bawang putih, hiris
1/2 inci halia muda, hiris
1 biji cili merah, hiris
1 biji tomato saiz sederhana, didadu besar2
1 camca besar sos tiram
1 1/2 camca besar serbuk perencah black pepper "MAGGI", dalam paket*
1/2 cawan air*(*disatukan dan bancuh)
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun bawang, sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Didihkan air, letak sedikit garam. Celur sotong tadi 5 saat, angkat dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum.
  2. Masukkan sos tiram, kacau dan tambah sotong, masukkan bancuhan perencah black pepper tadi, kacau rata, masukkan tomato dan cili hiris. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
  3. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.




15 comments:

WannZ_AzryN said...

my feveret..nyummm

AdyBudika said...

nanges,...sambil masih pegang pen dan buku nota nak catit alamat

putERi-kAtEk said...

huwaaaa....sotong....saya allergic seafood...huhuhuhu

Ummi said...

Mat, x gatal ke makan sotong...ke ko mmg tulah alergic udang jek..hehe

Noraizam said...

my hubby peberet nih...sotong...
xkesah le masak apa...5 kilo pun dia bole abis..

Melati Qistyna's Mummy said...

dl penah try wat kt daging jer, x wape nak sedap, sbb x tambah aper2 pon, yg ni mesti best, sbb cikmat dh bege2 skit.. :)

kakchik@ella said...

eh ..eh .. simple je kan cik mat. nak cuba lah camni. Tapi kan,,, kalo cik mat yg tolong masakkan sure lagi meletop, kan. haha ..

Bizz said...

baru dok berangan nak masak sotong esok. CMG lagi pantassss

zie said...

salam mat....

slmt cuti esok ya...

bagus resipi ni mudah,segera dan yg penting sedap walaupun derhaka hahahha

Eyrique Ettiqaz. said...

CMG kalau tukar ngan ayam or daging boleh x?I cant eat seafood...

missalongwani said...

mmg dapla guna sotong chemat..dh pernh wat dulu2

nur said...

Memang simple.. suke resepi instant camni CMG..
Jemput ke:ALL IN ONE

Beautiful Butterfly said...
This comment has been removed by the author.
Nieza said...

sedapnya!!..:)

LeeN said...

salam cik mat, leen nk tanya la ya.. knapa kalau goreng2 sotong stail xde kuah gini cik mat mesti celur sotong tu dulu?

saye budak baghu belajau.. :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.