BEN ASHAARI

Wednesday, December 1, 2010

"NI HAU MA, LAU PAN"...ERKK, AKU MELAYU LAHH!!

(Gambar Ihsan Encik "Google")

Salam semua, tiba2 kan macam nak buat N3 perihal siang tadi. Memandangkan ada barang keperluan yang harus dibeli, maka mat gebu, bersama abang dan bonda telah pergi ke Tesco Kulai. Selepas mat gebu ditinggalkan di Tesco, dan mereka pergi menguruskan sesuatu di Pejabat Tanah. Seperti biasalah mat gebu dengan penuh pengiraan dalam kepala memikirkan apa barang2 lain yang harus dibeli sambil menolak troli kosong. Bila mat gebu masuk je dalam Tesco tu kan, tiba2 ada sorang apek cina yang agak berusia ni, kita panggil dia "uncle" lah...bercakap sesuatu pada mat gebu dalam bahasa yang sinonim ku dengar tapi sepatah haram tak faham. "Uncle saya melayu laaaaa". Sori....sori...saya ingat luu cina punya olanggg"..erk, rupanya uncle tu nak cari tempat pembayaran, dia tersesat, alahh kesiannyaa selesai lah satu hal...TAPI....

Masa mat gebu lalu di bahagian promosi barang2 bagi minggu ini, tiba2..datang sorang nyonya bercakap sakan tak hengat dengan aku, ya allahh lagi soranggg!!...sambil dia cakap, dia tunjuk2 beras...dan masih menggunakan bunyi dan lenggok bahasa saling tak tumpah macam "uncle" sesat tadi..."Nyonya "darling"...guaa melayu punya orang laaa. Haiyaa!!. apa pasal rupa macam cina. Errkk, of kos lah macam cina, waa ada campur punya olangg..huh!. Otomitik nyonya tadi cakap melayu....hmm tak beli pun sebab tak kenan..Ingat kan dah settle...

Lepas membayar segala macam barang merepek yang dibeli, mat pun keluar dari Tesco, dan lalu depan satu kiosk menjual periuk belanga stainless steel beserta dapur sepesel. Tiba2...satu budak muda ni, rasa2nya awal 20-an, tegur mat gebu lagi kooo, dengan penuh sopan santun, dia tanya, "NI HAU MA..LAU PAN"...waaalaaweyyy, ini hali hoo, 3 kali, olang sudah ingat waa ceeenaaaaa ...aiseymen, sikit jam lagi waa boleh penggsannnnn!... hehe, tu jelah cita dia, tak de apa pun..Tapi mat gebu tak pernah bersungut atas apa kurniaan allah, syukur alhamdulillah....Salam sayang dari DTS - Mat Gebu...

21 comments:

Norhafiza said...

hahahaha..same kes la ngan No..mase kecik2 lu org tnb masuk umah bg salam..No kua ye cakap "oh..maaf dik..ngatkan umah melayu"..
pastu ade dowang igt No convert lagi cz binti Abdullah kui kui kui...
tp skang ala bisa tegal biasa hihihi..ye la dh moyang kite asal keturunan 'sane'...

Sis-Lin said...

Hallooooooo NI HAU MA..hehehehe

agaknya dia baca majalah Jelita kot Mat..tp xde plk ek muka ko..cuma pinggan antik jek..ermmmm pelik yek..
haaaaaaa jgn2 dia tgk gambo kat blog gan FB aku..muahahahahhaaaaa

P/S: nsb dia ckp cina kira sopan lg..klu ckp tamil..????

fitty's pinky rose cottage said...

hehehe sama lah kita jugak.. selalu org ingat kita cina.. selalu kena kat tepi jalan.. apek dgn nyonya tanya jam kol brapa? atau kat mana bas stand.. hehehehe..

Melati Qistyna's Mummy said...

WA HAU.... tp kita bkn LAU PAN ..... kite LAU PAN NYAA..... :)

hehehe, same lak kes cik mat ngan No tu ngan kite.... mana poie pon yg cine2 dok cong ceng ngan kite gitu....:P

Mila said...

LAU PAN = Tauke/Boss kalau tak silap ler... kira dia respect tu CMG.. kalau dia kata: WA AI NI.. mau pengsan CMG kat situ... hehehe

momochan said...

adesh kes sama la HAHAHA...
tak larat nak terangkan 'saya melayu la' huhuhu

tp tula bersyukur dapat muka macam ni tak ada cacat cela...satu anugerah :D

aZLiNa aZiZ said...

Lain kali kena pakai songkok aji. Baru dorang tak kan cakap cina. heheh. *tetiba. macam tak kena tempat plak Cik Mat nak pakai songkok aji. ;p

MamaFaMi said...

Mama pun selalu kena macam tu masa kecik kecik dululah. Masa tu tak pakai tudung, rambut ditocang dua, pakai gaun bawah paras lutut. Kalau pergi pasar malam, aduyai... adalah yang 'speaking' dengan mama dan juga my brother! Hahahaa... rugi kan, tak belajar bahasa tu. Kalau tak, mau gak ku layan! Hahaha...

~ Mamma Olyn ~ said...

lorrr..cam tu la plak..hehe, kebetulan jadi dalam satu hari lak tu,hehe..

Hariz said...

Ini wajah abang mat gebu saling x tumpah macam cina apa? Kalau tidak manakan mungkin 3 olang satu hali mau tegur lu dalam bahasa mandarin :P

Masrini Karim said...

uik?????cek mat...shoping kat tesco kulai ker???same ler kita..jgn2 sebelum neh pernah jumpe cik mat..huhu...

lemongrass said...

Tu lah Cik Mat...sape suruh ada muka ala2 cina. Cuba jadi macam I, gerenti orang ingat bibik Indon terus esp bila bawak 2 orang anak I tu. Lagi2 kalau bawak gi tempat2 glemer, hahahaha...

Peri PiA said...

dia tanya CMG "ada baik ka"..hehe

Miss Zan said...

hahaaha... muka CMG memang mcm cina kot.. tu yg diorg ckp cina tuh.. hahaha... selama ini nampak tangan ja CMG ja, tuan die malu2 kucing nk kuar kat blog nie.. hehehe..

MarDiah said...

Sama kes dgn mak saya. pi shopping kat s'pore, tauke kedai pi bantai cakap cina dgn dia.. tp anaknya tak menurun kay.. anak daranya ireng.. haha..

K.Nor said...

k.nor pun selalu kena cam tu che mat, masa zaman sekolah dulu. masuk singapore pun org duk cakap cina dgn k.nor.. nak buat camna, darah cina ada mengalir :)

Izamir Ridzwan said...

who bu zhi dou

Ummi said...

Waaaaaaaaaaa...adeeeii nak tergelak tertonggeng dah ni...Nasib baik la ko x melatah yea Ah Mat, hahaha..Ya laaa dah muka ko mmg iras2 ceeenaaa, nak wat camne...keturunan baba nyonya la katakan..akak ni lainlah muka melayu asli, keturunan Pendekar Kulup Ali yg boleh jalan atas air tuh..hahahaha

AiDa said...

salam cik mat gebu..wa..wa.wa...muka ala2 cina ni..mesti hensem..:) ala2 jet li..;P

AiDa said...

salam cik mat gebu..wa..wa.wa...muka ala2 cina ni..mesti hensem..:) ala2 jet li..;P

[n a j e e b] said...

ahahahha..sama la kita ayah mat~~
nasib baik i skolah cina 2 tahun sblm lari masuk sekolah kebangsaan...LOL!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.