BEN ASHAARI

Friday, October 22, 2010

INGIN MENGHIAS KEK....TAPI TAK PANDAI?..

Assalammualaikum...Hmmm rasanya dah berapa hari kan mat tak buat review pasal buku masakan. Ok petang ni mat nak share dengan anda dan anda dan anda semua, buku terbaru dipasaran, mat pasti ini antara buku yang menjadi pilihan pada mereka yang gemar menghias kek menggunakan buttercream. Buku tulisan Puan Amaruszati Noor Rahim ini diterbitkan oleh Alaf 21. Selalunya kami dikalangan blogger masak2 memanggil beliau dengan nama Kak Zati. Seingat mat hasil2 kerja beliau sudah lama dikenali ramai terutama mereka2 yang berada disekitar pantai timur, yelah kak zati sendiri menetap di Pekan, Pahang.

Mat tau pasal kak zati ni dari FP beliau dulu. Kalau nak tau ramai dah anak2 didik beliau yang berjaya dalam bidang penghasilan dan mendeko kek, datang dari seluruh Malaysia, tah2 dari Brunei dan Singapura pun ada. Kulit buku amat menarik dan ada daya tarikan sendiri, perasan tak puan berbaju oren tu?.Itu lah kak Zati, awet muda kan, kalau tak silap mat, beliau juga seorang novelis..erkk kalau salah betul kan yeaa..hehe

Buku ini dijual dengan harga RM 21.00 bagi semenanjung Malaysia dan RM 24.00 bagi Sabah dan Sarawak. Berbaloi dengan harga, buku dengan panduan langkah demi langkah serta teknik membuat corak menggunakan buttercream, ada tersedia. Paling utama, resipi membuat pelbagai jenis Buttercream. Projek2 kek yang agak mudah diikuti dan paling utama senang difahami. Satu yang paling mat suka ialah teknik mendeko kek untuk tahun baru cina...hmm lawaa dan menawan. Mat memang syorkan pada mereka yang baru nak berjinak2 dalam menghias kek, mendapatkan buku ini. Akhir kata terima kasih mat pada kak zati dan moga berjaya yea...Untuk lebih mengenali kak zati, boleh lah ke blog beliau di sini... . Akhir kata salam sayang dari DTS - Mat Gebu.....

7 comments:

Sis-Lin said...

bagusnya buku nih...tp klu aku kan..hehehehehe ada jd pekasam je kang...
tp elok gak beli time skrg kan..sok2 dh tua aku dh rajin, dh x susah nk cr2 buku tu kan.. :)

PearlnScarf said...

best nya buku nie penuh step by step...

Ummi said...

Waaaahhh bagus ni Mat...ko mula deco dulu...letak rimau belang eh atas kek, jgn letak rebiiitt...hehehe

kak ina kl said...

akak memang fail tang hias kek ni..tangan kejung.kalau beli pun jadi buku buruk gamaknya

AMARUSZATI NOOR RAHIM said...

mat, baru kesempatan singgah. terima kasih buat promo tak bebayar ;-) bukan awet muda, mat tapi mekap artis toouch up bedak tebal sekaki huhuhu

dyba gula-gula said...

bestnyer buku nih.. nk beli gak 1ar..

JANNATUL AJILAH said...

ada lg x bku ni?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.