BEN ASHAARI

Wednesday, September 8, 2010

SOTONG MASAK CUKA

Sotong Masak Cuka
Salam pagi Selasa semua, waaaa...sotong, ini betul2 nihh, malam tadi bergaru2, kat lengan, bawah dagu, tepi telinga semua rasa "gigit" koo....adehh, gatal!. Dah lama juga mat nak masak resipi ni, asalnya guna ikan, tapi tulah ikan tak dak, kita guna sotong..wahhh derhaka terus mat gebu...hehe, resipi asal mat dapat dari blog sorang Doktor cun yang bukan nak puji lah, dia ni walaupun pandai, tapi bab2 masak pun handal, jangan memain, tak caya kan..ok boleh try tengok blog dia kat sini......Resipi asal guna ikan tenggiri, tapi sebab mat dah termengidam sangat tu yang aku belasah guna sotong, ok lah not bad, tapi kata Dr Cun, ikan lagi masuk...

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram sotong, cuci bersih, siang, hiris bulat, cuci dan toskan
3 inci halia, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
3 biji cili merah, hiris serong
Bawang merah kecil, hiris (mat guna dalam 5 biji)
5 camca besar cuka makan (mat guna jenama "JALEN")
1 cawan air (jika suka berkuah)
2 camca teh tepung jagung, bancuh dengan sedikit air (mat guna 1 camca teh)
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih, cili hiris dan halia hingga layu dan harum. Masukkan cuka makan dan air, biar mendidih.
  2. Tambah gula secukup rasa dan juga garam. Masukkan sotong dan gaul pantas. Tuang bancuhan tepung jagung, kacau dan masak hingga kuah pekat. Boleh matikan api.
  3. Alih dalam bekas sesuai, tabur dengan hirisan daun bawang dan juga bawang goreng, senang dan sedap untuk waktu bersahur dan juga berbuka...Selamat Mencuba..

2 comments:

nuanza said...

yo la cik mat, biasa masak cuka ni guna ikan tenggiri..kalau mama kite lak suka guna ikan kerisi, ni pes time tgk guna sotong...tp serius nampak sedap..huuuu

Liana MD said...

hehe..cik mat, derhaka2 pun nampak sexy gak sotong tu posing yea ;))heheh ..mmg rase resipi ni ala2 acar gak sket2...nnt try ngan ikan tenggiri plak tau, gerenti terangkat!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.