BEN ASHAARI

Thursday, September 16, 2010

MAGGI ASAM LAKSA DERHAKA

Maggi Asam Laksa Derhaka
Wawawawawa.......ni hari mat gebu makan maggi laaa..hahaha, habis lah idea dah kering kontang. Assalammualaikum semua, salam Khamis. Tau tak, sejak puasa tu hari lagi dah nak masak, tapi malas. Hari ni mat masak lah untuk menjamu tekak ku yang dah macam tak larat tengok kari dan makanan2 berempah. Tapikan pada mat, maggi tom yam dan kari juga yang sedappp..serius. Asam laksa ni ok lah..tu pasal kena derhaka mengikut selera tekak mat gebu. Satu rahsia mat nak bagi tau, masa makan tu seru2 sikit..sebut "sedappnyaaa aku masak ni hari!"...kalau anda masak sebut lah nama sendiri, jangan sebut nama mat gebu pulak...takut tersedak ai nanti..tak mo itu macam okeyy...pstt..jangan pingsan eks tengok bahan2 dia..hahaha..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket Maggi asam laksa
1 biji telur
1 kelopak kecil kobis daun, dicuci dan siang
1/4 cawan nenas yang dipotong kiub kecil
10 ekor udang sederhana besar
1/2 biji tomato, didadu
2 batang kacang buncis, hiris serong
1 batang serai, dititik
6 biji cili padi, dititik
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 camca teh cili kisar
Sedikit gula dan garam (jika perlu)
Air secukupnya
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Hirisan halus timun, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Belahan limau kasturi

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih, serai, cili kisar dan cili padi hingga harum. Tuang air secukupnya (anggaran 400ml), masukkan perencah asam laksa (ada dalam pack maggi tersebut). Kacau dan biar mendidih. Perlahankan api dan pecah kan telur tadi. Masak dengan api kecil hingga telur mengeras.
  2. Tambah kobis daun, tomato, nenas, kacang buncis dan udang, biar masak sekejap. Masukkan maggi dan masak hingga lembut, tambah tomato dan rasa, jika perlu tembah sedikit garam dan secubit gula. Masak sekejap, dan boleh matikan api.
  3. Hias dengan hirisan timun, hirisan daun sup, bawang goreng dan belahan limau kasturi. Hidangkan segera selagi hangat.....

12 comments:

sall said...

pehhh...sedap tu...boleh ambil sall resepi ni???...selamat hari raya

hana said...

aku pong nak jugakk!! semangkuk plssssss............

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

wow..
ben pasti suka..

acik ala said...

salam che matt..selamat ari raya..psttt..kecur lak air liur achik tenguk maggi ni..cdap.

makdara TERDIVA said...

salam MG..wah! meriahnye laksa dia..tp takut plak lepas makan terus jadi TENGGANG..haha!

slmt hari raya MG :)

Fazlinil Irma said...

cik mat.. kalau tgok resepi ni dah x jd 2 minit. mahunya 20 minit baru boleh makan.

eid mubarak. kullu a'm wa antum bi khair.

zarina said...

la baru je lunch tadi makan maggi asam laksa..sama la pulak..tapi saya taruh telur ngan tabur serunding je..hehe

Kyuubi_85 said...

wah maggi pun leh jadi mcm ni? best2.. nampak pun sedap :)

cplud miera said...

dasat tul meggie ni ;) syedaap

cikbedahlaser said...

alamak..mcm janji2 plak... smlm kite pon mkn asam laksa megi... tp..yg x derhaka punya la of kos...

Liana MD said...

salam cikmat. megi pun jalann kan, lepas2 raye ni mmg mood masak down terus!huhu.cikmat, mohon maaf ye kalau ada terkasar bahse ke ape..lepas ni sy dah tak blogging lg kot, tp akan tetap jenguk dapur cikmat kalau ada kesempatan, iA :)

mamawana said...

sedap woooo......meleleh ayaq liok.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.