BEN ASHAARI

Sunday, August 29, 2010

BISKUT BADAM RANGUP

Biskut Badan Rangup
Salam semua, hehehe. dah kata dahh...biskut sama macam tahun lepasss..betul, tak tipu punyaa!!!..Excelikan mat akan buat biskut yang selalu mendapat sambutan dan tetamu suka makan. Kalau sedara-mara tua, mereka kurang gemar biskut2 bersalut coklat segala, mereka lebih rela makan biskut yang lebih ke arah tradisional macam kueh bangkit, tat, makmur dan kueh bahulu. Tapi biskut badam ni mereka suka dan kira boleh masuk. Ada tu tak reti makan mentega, tapi yang heran, minyak sapi makan pulak..Haa berbalik kesah minyak sapi, baru2 ni kan ada pasal penggantungan sijil halal bagi minyak sapi tin hijau tua jenama QBB tuu..adehh, rugi pak tua, ada 1 tin besau koo kat rumah...hmmmm...kena beli jenama lain pulak dahh..


BAHAN-BAHANNYA :-)
150 g mentega
100 g gula aising
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
1/2 camca teh esen vanilla
100 g tepung gandum*
100 g tepung kastard*
75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
50 g serbuk badam
50 g tepung gandum (extra)

UNTUK HIASAN:-)
1 kuning telur
Badam cincang secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
  2. Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit. (Biar kan sekejap adunan...)
  3. Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

10 comments:

Chik Na said...

Chik Na nak try buat bisket ni jugak ptg nanti.. thanks mat gebu..dah 3,4 resipi biskut chik na guna dari blog mat ni.. semuanya sedap sedap..sampai kena sembunyi sbb anak-anak dok angkut makan..

Hariz said...

Mat ceq suka short bread... hahaha buatkan untuk ceq leh ka?

http://profhariz.com

K.Nor said...

salam che mat, mintak izin ya nk kopipes resipi kukis ni, kut2 minggu depan terrrr rajin nak buat.. mekasih

y@tiezaini @ KEMAMAN said...

salam cik mat ..k.ti mtk izin amik resipi nih yer .... tq

y@tiezaini @ KEMAMAN said...

salam cik mat ..k.ti mtk izin amik resipi nih yer .... tq

y@tiezaini @ KEMAMAN said...

salam cik mat ..k.ti mtk izin amik resipi nih yer .... tq

y@tiezaini @ KEMAMAN said...

salam cik mat ..k.ti mtk izin amik resipi nih yer .... tq

the story begin said...

salam.saya baru aje cuba biskut nih.memang sedap dan rangup. terima kasih mat :)

rinduan citarasa said...

super duperrrrrr!!

terbaikk.
Ayu minta izin copy paste ke blog CR ya

insan marhaen said...

Semalam saya buat rendang ayam guna resipi DTS. Menjadi malah dipuji kerana kesedapannya.

TK pada DTS.

Tahun depan mungkin akan buat lagi dan kalau boleh dengan respi rendang tapi berlainan rasa pula!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.