BEN ASHAARI

Sunday, May 16, 2010

SOTONG LADA HITAM

Sotong Lada Hitam
Assalamualaikum semua, selamat petang, buat apa tuuu...hari ni mat masak yang simple2 saja. Hari tu masak meround2 ke blog kak ummi kuantan, ternampak dia masak sotong lada hitam, punya laaaahh mengancam koo gambau dia, kebetulan ada sotong lagi dalm peti sejuk..apa kata kita try test masakan tu..hmmm sedap dan sedap, berangin2 gitu, lepas makan mesti buang angin punya laahhh, mana yang alergi tu lepas buang angin, mesti garu2 sebab gata l (macam mat!!)..Resipi asal dari Kak Liza...hmm tak kenal ke Kak Liza tu siapa, ishh, dia tu kira otai sebaris dengan MamaFami. Kak Liza tu dalam proses menyiapkan buku masakan ala2 compilation buku2 yang dia tulis dan ditambah dengan resipi2 baru...jangan lupa dapatkan di pasaran sedikit masa lagi, dari info yang mat dapat buku tu akan berada sebelum belum puasa...itu sudah bagussss...jadi jangan lupaaa yeaa....Apa2 pun terims kasih pada kak ummi dan kak liza juga..moga suksess.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g sotong dbersihkan
1 biji bawang besar, hiris bulat
3 camca besar sos lada hitam
1 camca besar lada hitam biji, tumbuk kasar
1 pokok daun bawang, hiris
Bawang goreng untuk hiasa
Garam secukup rasa (jika perlu)
3 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 biji cili merah, hiris
1 biji tomato, belah 6

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah hingga layu. Masukkan sotong, sos lada hitam, lada hitam dan bawang besar, kacau rata dan biar mendidih sebentar.
  2. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masukkan tomato, kacau dan matikan api. Hias dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan segera...

10 comments:

kasih suci said...

wow...beshnye sotong lada hitam ni...lapo la pulak rasa..hehehe...

ADLYNN ANGGORAS said...

sedap tuu...lapaa la plakkk

soclose2213 said...

sejak 2 menjak ni suka masak sotong,, bonus lagi bleh masak lada hitam ni coz hubby minat msk letak lada itam..tq en mat gebu..^.^

~ Mummy Gee ~ said...

resepi sempoi tapi memang sedap.... panas2 pedas lada hitam.... makan ngan nasi putih je tak perlu lauk pauk lain....

Mat Gebu said...

salam kasih suci...
Yep sedap dan simple, itu lah resipi kak liza...

salam adylnn...
Kalau lapar pun memang patut..

salam soclose2213....
Saya pulak suka, cuma tak boleh nak makan sangat..takut "seksi", i tak relaaa...hehehe

salam mmumy gee....
Setuju tu, berangin jee lepas makan, body pun hangat...

tOm said...

adehh.. laponya..
cik mat, cik mat..
bila nk msk utk sy pulok?
(dgn muka x malu) =P

Mama Miraki said...

bila lapar..mengadap blog mat ni pun jadi kenyang.....selain dari menu yang menarik....pingan mangkuk Mat pun cantik..cantik....menambahkan selera tu....

Mat Gebu said...

salam tom...
Wawawaaa..ada permintaan nampak..hahahaha...

salam mama miraki...
Terima kasih, tu lah kan jimat tau belanja, ngadap blog jadi kenyang..pinggan mangkuk koleksi peribadi..hehehe...

CT Delima said...

sedapnyaaaaa!! lama sgt2 xmasak lauk yang bersotong2 ni mat. memang kepingin dah nak makan ni...hehehe

Mat Gebu said...

salam kak ct...
Laaa yee kee, saya pun sejak2 ni asyik menyotong jeee..kulit pun jadi merah2 dah ni...adehhh...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.