BEN ASHAARI

Sunday, December 20, 2009

BAHULU LAPIS

Bahulu Lapis
As'laikum semua, salam maal hijrah untuk semua umat Islam, masih belum terlewat kan ucapan tu....Kebelakangan ni mat sibuk sikit, memasak tu ada juga, tapi lauk biasa2, macam singgang, gulai dan sebagainya...nak tangkap gambar pun tak sempat. Dalam masa yang sama juga ada tetamu bermalam dirumah. Resipi hari ni agak mudah dan merupakan resipi olahan dari resipi "bahulu gulung" (n3 dibawah). Mat saja nak menghabiskan stok strawberry dan kiwi filling, jadi kita cuba ubah suai dari bahulu gulung ke bahulu lapis. Resipi asal dari "Ayin Yin"....

Bahulu Lapis
Membuatnya mudah teramat sangat, yelah kalau mana yang malas nak gulung tu boleh buat berlapis macam diatas, selain cantik, ianya juga sedap. Lagi satu, rasanya kurang manis, tapi kalau lapisan tu disapu jem, rasanya boleh tahan juga manis. Kalau sapu dengan bluberry filling pun sedap.... Kalau resipi asal ada menggunakan tepung jagung, kali ni mat guna 100% tepung gandum sahaja, hasilnya masih sedap, lembut dan gebu... Jadi kalau rajin boleh lah mencuba yeaa....

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 biji telur gred A
100 g gula pasir
100 g tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*
1/4 camca teh serbuk vanilin*(*digaul rata dan diayak)
3 camca besar mentega, cair dan sejukkan
Strawberry filling secukupnya
Kiwi filling secukupnya



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C. Lenser loyang berukuran (14 x 14 x 1) inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi, biarkan kertas lebih tinggi dibahagian kanan dan kiri tin, tujuan supaya senang mengalihkan kek bila masa. Ketepikan.
  2. Putar telur dan gula pasir dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan pekat. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar rata, kemudian masukkan mentega cair. Putar sekejap hingga sebati.
  3. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan bakar 25 - 30 minit hingga kuning keemasan dan kek akan mengecut sedikit di sekeliling tin. Keluarkan dari oven, alih atas jaringan dan biar sejuk (alih dengan mengangakat lebihan kertas dibahagian kiri dan kanan tin tadi).
  4. Tanggalkan kertas pengalas tadi perlahan2. Potong kek kepada 4 kepingan yang sama saiz (7 x 7) inci. Sapu dengan kiwi filling, lapiskan, kemudian dengan strawberry filling, lapiskan dan terakhir dengan kiwi filling, lapiskan dengan kepingan terakhir.
  5. Kemaskan tepi2nya dan boleh dipotong, hias ikut kreativiti masing2 sebelum menghidang. Perisa jem atau filling bergantung pada selera masing2. Kalau guna blueberry filling pun sedap!!!...Selamat mencuba!...

11 comments:

Umar_MoshingR@nger said...

Ingin mengetahu kisah misteri,pelik tapi benar? sila lawati di blog ini http://mysterygraphy.blogspot.com

ima said...

salam cik mat...wahhhh daripada gulung gi ke lapis pulak...memang kreatif...nampak pun cam sedap je...saya pun ada gak strawberry filling tu...boleh ke tak nak cuba ni...

Muna said...

Classy!!!
Tak payah pi high tea kat hotel mahal-mahal lagi, kat rumah cikMat lagi best!!

ain said...

betul kata muna tu, baulu lapis cik mat mmg cantikk!!!

slm maal hijrah juga utk cik mat!!!

cikMilah said...

Ya Allah Mat, akak rasa macma tengok Ajung Seri ja.. classy as always...

MamaFaMi said...

Orang, kalau dah kreatif, men potong potong tepek-tepek, tonggok tonggok pun, jadi cantik mabeles tau. Dikau membuat daku terujalah Che Mat...Teko... hehehe... ampun jangan marah! Ala, Mat kan penyabar orangnya....hehehe...

Nursyazwani bt Mohd Noor said...

sodap nyer...sume resipi che mat sodap2..

CT Delima said...

Memang yummyyy!! k.ct ko ni memang nak buat kek mat. Tapi bukan malas... cuma mixer kat umah ni buat hal. agaknya mintak beli yang baru lah kot hehehe

Hezrin Ahmad said...

so kreatif... nmpk tempting lak tu...

Mat Gebu said...

umar...
Salam...terima kasih sudi singgah blog saya...saya dah pi blog anda...menarik!!

ima...
salam, boleh saja, lagi cantik, nampak merah2 pada setiap lapisan, xceli ni kes nak menghabiskan stok filling yg hampir xpired...hehe..

muna...
salam muna, alah apa lah sangat, nak banding dengan u nya presentation, kek togel pun mcm 5 bintang!!...

ain...
salam maal hijrah...biasa2 jee...kita ni kolek antik, jadi guna yg lama2 jee lah...akaknya collection lagi hebat..tul tak?

cik milah...
salam...hehehe, ini bukan anjung seri, tapi anjung tak dak seri...anjung silau...hahaha..

mamafami...
salam mama..ooo panggil ceq mat teko yeaa..tapi aiman tak kesahhh...teko lama/antik tak boleh dipisakan dari mat gebu!!

nursyazwani...
salam...terima kasih sudi singgah blog saya...resipi saya cuma panduan, jadi yg mana rasa tak kenan tu, boleh lah abaikan atau tukar dengan benda yg sesuai...

ct delima...
salam kak ct..ishh apa lagi kak, pujuk rayu lah CM belikan mixer baru..apa kata beli Kitchen Aid...tahan lasak kak mixer tu...i tell u!!..

hezrin...
Salam..yep, sedap dan mudah dibuat..apa lagi boleh lah cuba try test...

MULAN said...

eyy malas nya nak melapis tapi saya tau sedap..

mat ada resipi baklava tak.. nak order dgn mat je la..