BEN ASHAARI

Friday, August 28, 2009

SUP DAGING TETEL

P1140834
Salam semua, kalau sampai nanti, genap lah seminggu kita berpuasa, ini sebenarnya mat masak semalam atas permintaan, jadi hari ni baru masukkan kat blog. Bulan2 puasa ni kan sedap kalau makan sup2 atau singgang. Sup ni kalau makan dengan mee hoon, nasi impit atau dimakan macam tu saja pun sedap kooo....Kalau mana yang tak makan tetel, boleh ganti dengan ayam atau daging lembu..

BAHAN-BAHANNYA :-)
600 g tetel lembu (daging lembu yang bercampur "lemak")
3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
1 pokok daun sup, kerat dua
1 camca besar bawang goreng
Air secukupnya untuk merebus
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
4 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
7 biji bawang merah#
5 ulas bawang putih#
2 1/2 inci halia tua#
3/4 camca besar lada hitam biji#
1 camca besar ketumbar biji#
1/2 camca teh jintan kasar#
1/2 camca teh jintan halus#(#dikisar halus)
Hirisan daun bawang/daun sup
Bawang goreng
Sambal kicap

CARA MEMBUATNYA:-)
  1. Daging tetel dipotong sederhana besar, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak, masukkan rempah tulis dan kacau hingga harum, tambah bahan kisar halus dan tumis hingga wangi. Masukkan daging tadi dan gaul rata. Tuang air secukupnya dan masukkan daun sup dan bawang goreng, masak dengan api besar sehingga mendidih, kecil kan api dan biar merenih hingga tetel lembut.
  2. Masukkan ubi kentang dan masak hingga kentang lembut, tambah garam secukup rasa dan hidangkan bersama nasi impit, mee hoon atau apa2 saja yang sesuai. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng. Jangan lupa sambal kicap sebagai penambah kehangatan sup ini...
CATATAN MAT GEBU :- Jika menggunakan preesure cooker atau periuk tekanan, mengambil masa kurang lebih 20 minit sahaja untuk memasak sup ini, tapi jangan masukkan kentang sekalu dlm periuk tu....

7 comments:

Aishamirafiq said...

Best eh kalau ada pressure cooker.... Cepat pulak tu...

noorcahaya said...

huhuhuh.. lepas mkn mesti rasa pening2 sbb tetel lebih... tapi tu lah sedap....

masz_73 said...

waaa Mat... brtambah2 ler lemak nih!..tp sedap punye pasal tutup mata sebelah ye.. hehehe.. sama lak menu kita smlm..tp i buat sup ayam..

aizan said...

sodap eh lauk nie... tapi tak buleh makan selalu... sekali sekalo buleh laa kan...

Naz said...

Salam Mat,
'wonderful blog you have here!!
I link you kat blog I, boleh kan?
Take care!

echah_syed said...

bulan posa ni resepi yg paling simple dan semua org kat umah ni suka :)

joegrimjow said...

mmg xmengecewakan!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.