BEN ASHAARI

Thursday, April 9, 2009

UDANG DENGAN SOS PLUM

Udang Dengan Sos Plum

Rasanya lama juga tak masak udang galah....jadi hari ni kita masak lah sebagai tanda "ingatan" terhadap udang galah yang begitu manis, segar dan lemak (tak lupa kolestrol dia yg begituu kaya raya!!!)....Lagi satukan udang atau makanan laut yang segar2 ni kita masak paling mudah sudah memadai demi mengekalkan rasa makanan laut itu sendiri...Pendapat orang lain pulak macam mana?...ceQ tatau lahh nak kata apa, sebab tekak orang tak sama dengan tekak kitaa....

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 ekor udang galag bersaiz sederhana
2 tiub tauhu jepun
2 biji bawang besar, dipotong bulat
2 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 inci halia, dititik
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili
1 1/2 camca besar sos plum
Garam secukup rasa
1/2 cawan air
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang dibersihkan, cuci dan tos. Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng udang tadi 3/4 masak. Angkat dan toskan. Tauhu jepun dipotong 8 setiap tiub, goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan lebih kurang 2 camca besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan sos tiram, sos cili dan sos plum, kacau rata dan tuang air.
  3. Bila mendidih, masukkan udang dan tauhu jepun, gaul dan tambah garam jika perlu. Masak hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai, tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.....

12 comments:

CT Delima said...

wah mat..memang mengancam udang galah tu..kalau bagi ct makan sepinggan tu sure x mencukupi diperut ku ini hahaha

Tak kisah lah nak dimasak berbagai rupa dan atau rasa, sekejap atau lama..yang penting rasanya tetap sama.Rindu nak masak udang galah ni..tapi reganya mak aii hehehe

drNO said...

mat...ko boleh la cakap cam tu mat...ko sng spt udang galah...kitorg nih....bukan main susah lg...kalau ada pun, bukan main mahal...huhuuhuhu...
mai sepinggan....

Lynna said...

Jom ramai2 serang umah Mat hehe

ain said...

alahai cik mat...ngences pulak!

Mat Gebu said...

kak ct...
Mat kan mcm dah jemu makan udang galah (alasan jee tu, sebab kita kan alergi!!....saja nak sedapkan hati)...hehehe.

drNo...
I lagi kesian tau Dr...boleh masak jee, makan cuma sikit....merana tauu!!!..

Lynna...
Serang jgn tak serang.....hehehe..

ain...
Uikk...kena pakai napkin mcm baby nihh..kalau tak habis baju berbelak2..hahaha...

Lynna said...

Mat..tu ajak2 ayam ke ajak2 itik? Jb dgn umah Mat bkn jauh no..Hehe ;p kang besok pegi serang umah Mat dgn rombongan cik kiah,jenuh Mat nak tgkp udang galah ngan masak hehe

Ummi said...

Yo la Mat oiii..betul cakap Mat tu..bahan2 segar dari laut ni..masak sempoi je pun dah ok..sebab dah manis kan..pasal kolestrol tu, pandai2 la adjust..hehe..xpa, asal byk kolestrol baik dari kolestrol jahat, kan Mat?? Ko dah cek kolestrol ke belum? Hehe..

makcikkantin said...

wah cik mat,

gambar yang cantik menyedapkan lagi masakan yang sememangnya sedap.

syabas kerana pandai/rajin masak! pandai pulak snap gambar, sama macam ummi idolaku juga

rinnchan said...

Setuju...kalau udang besor-besor ni kena masak simple-simple jer...kalau sampai lonyoh hilang ler lemak manis lembut gebu..dan kolesterolnya yg mewah giler tuuu..heh heh heh...sedap! sedap!

LiNda said...

hai mat gebuuu...
udang galah ???? makan..makan..jangan tak makan ... pastu kita DIET !!!

Judith said...

Mat Gebu gunakan saos plum yang dibotol? kapan2 aku mau coba, karna ditempatku tinggal ada Asia Shop yang menyediakan saos plum dalam kemasan botol.Thanks Mat :)

Min said...

beli gak sos plum tapi tak tau mcm mana nak guna.. tq Mat.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.