BEN ASHAARI

Sunday, January 20, 2008

KARI UDANG DENGAN REBUNG

Minggu "udang"..itu lah sepatutnya tema masakan minggu ini. Sebenarnya udang galah hasil tangkapan ayah Mat tu masih ada lagi dan kalau didingin bekukan terlalu lama pun tak sedap, baik masak. Hari ni mat masak kari udang dengan rebung. Rebung jenis ni agak sukar didapati di Johor. Yang ada ni pun khas diimport dari "Perlis".....

Bahan Utama :-)
600 g udang galah, dibersihkan, cuci dan tos
400 g rebung (seperti gambar dibawah)
1 biji kelapa, diparut
1 camca besar kerisik
2 keping asam gelugor
1 camca teh serbuk lada hitam
2 camca besar rempah kari ikan
Garam dan gula (jika perlu)

Bahan Kisar Halus :-)
7 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
4 biji cili merah
2 biji buah keras
1 ketul kiub pati ikan bilis "MAGGI"

Bahan Tumis :-)
3 biji bawang merah kecik, dihiris halus
2 biji bawang putih, dihiris halus
2 tangaki daun kari
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaha
4 kuntum bunga cengkih
1/2 camca teh halba

Cara membuatnya :-)
  1. Celur rebung hingga 3/4 lembut dan dihiris2 halus tapi jangan putus seperti dalam gambar dibawah, cuci dan toskan. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan pekat. Tuang lagi 2 cawan air, ramas dan perah untuk santan cair. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi, masukkan bahan2 kisar halus, serbuk lada hitam dan juga rempah kari. Kacau hingga rata dan tumis hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
  3. Masukkan rebung dan udang, gaul rata dan tuang santan cair. Masukkan juga asam gelugor. Biar mendidih dan masukkan kerisik serta pati santan. Masak atas api serhana hingga mendidih.
  4. Perasakan dengan garam dan sedikit gula jika perlu. Kacau perlahan dan biat mendidih 2 - 3 minit atau hingga rebung lembut dan udang masak. Rasa dan jika ok, boleh padamkan api dan dihidangkan bersama nasi panas dan ulam-ulaman....
~:Rupa rebung yang mat gunakan untuk masak dengan udang, rebung dibahagian depan yang telah dihiris nipis tapi tak putus dan dibelakang sekali rebung yang masih dalam keadaan asal:~

11 comments:

Hani said...

rebung ni mmg sedap Mat. dulu masa aruah mak dok kat Changlun, dia suka pi cari sendiri kat dalam hutan. buat gulai ngan ikan sungai, buat rebung masam. perghhh kecuq ayaq lioq woiiii

Mat Gebu said...

Betul tu kak hani...ishhh..kesian laa bila dgr mcm tu, kalau dekat boleh hantar satu mangkuk...Mat pun sejak ber"kakak" ipaq org Kokdiang baru laa tau rebung mcm ni sedap. Tapi ikut musim jugak kan, baru leh dapat.

echah_syed said...

huhuhu..nangis ni mat.sedopp tu !!

kalo dok dekat ngn hg ari2 combi bawa sia 3 tingkat utk nasi lauk & sayur..senangnyerr nyer idup !!

Mat Gebu said...

Boleh kak combi... Siap dgn pencuci mulut, buah2an dan fruit juice sekali kami bagi....ni nak tanya, tak dak kaa sia yg tingkat dia byk...7 tingkat kaa, baru kenyang...hahaha!!

CiK BaWaNg said...

baru jer ngidam nk makan kari udang dengan rebung..siap terbayang2 dah...haa sekali ade kat sinih...rejeki mate la nih yer.. hehe udang takdak..mahai..tadi baru pi check..substitute ngn ketam takpe kan abg mat?

Mat Gebu said...

Ketam pun ok...tah2 lagi sedap kot..aisey terus nak cuba masak kari rebung dgn ketam pulak dahhh!!!!

zaitgha said...

this the one thing that i dont eat...my hubby loves it, so when he wants to eat rebung he gets he mum to cook it....

Mat Gebu said...

Nasib baik Dato". masih ada emak yg sihat lagi..kan datin zai?...Nanti start nak collect pinggan mcm u punya tu, gerammm laah...

Ummi Eyna said...

salam mat gebu.... sesungguhnyer rebung itu sedap.... mmmm... lama x makan.... kat JB nie kat mana nak dapat yer... susah bebenor nak carik...

bersama kak Es said...

rebung ni selalu fail nak potong cam ni. mesti terlajak la.

bagus boleh dok rujuk cara potong bagai :)
Dulu mak kak Es rajin sangat la dok parking kat sini. type je TI .. terus naik tiffin cepat ja dia klik.

Kak Es pun tak ingat dia kata CMG basuh pinggan sudu pun tertib. Dia tgk kat blog ni. Dok cari gak tak jumpa...hehe
banyak tips rupanya

bersama kak Es said...

kak Es ni dok syok tgk resepi je.
lapo je belek la resepi itu ini
pastu kenyang ... tak buat pun hehehe

bila rajin buat la. tak agk2 boleh dok tgk je