SAMBAL TELUR PECAH....KUSS SEMANGAT!!

P1300710
Salam petang semua, waaa lepas entri cendol tadi, kali ni share pulak entri senang dan mudah, bila buat sambal telur pecah ni ingat kan jiran mat. Ni mat masak semalam sebenarnya, tapi baru masukkan entri hari ni. Mat buat 4 biji. Masak ni senang dan rasanya sesuai masa bersahur juga. Yang penting telur tu kena masak dengan api kecil dan sambal perlu sedikit berkuah dan biar masak hingga pekat dan telur mengeras. Sedap dimakan bersama nasi panas, kalau makan dengan nasi lemak pun sedappp.. Intro tak leh panjang ni, sebab ada keje lain..jadi jomm kita semak resipi yeaa....Jommm...boleh masak untuk berbuka petang nanti okeh..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 biji telur
1 1/2 senduk nasi cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
1 biji bawang besar, hiris kasar
Garam dan gula secukup rasa
1/2 inci halia, dititik
1 cawan air
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus dan halia hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tuang jus asam jawa dan masukkan sedikit garam dan gula. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
  2. Perlahan kan api pecahkan telur satu persatu ke dalam kuali, pastikan ianya tidak bertindih antara satu sama lain. Biar masak perlahan hingga telur mengeras. Masukkan hirisan bawang besar dan tambah garam jika perlu. Masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan...




Post a Comment

17 Comments

  1. Kusss semangat!

    Menggoda betol!

    ReplyDelete
  2. Waaaaaaaaaa..kalau anak2 akak dapat lauk ni...confirmed kena tambah sukatan beras lgk bila masak...hahahhaa, sempoi tp plg lakussss...!

    ReplyDelete
  3. Kusss semangat! Tanjat Kak June...

    ReplyDelete
  4. Heeee .. kalau dpt kat kakchik ni, confirm nasik bertambah2. Terus gebu. hihi

    ReplyDelete
  5. antara mknn fav adik..huhu~..sodap~

    ReplyDelete
  6. uwaaaaaa....mmng sedap sambal telur mcm ni,kegemaran kami sekeluarga...akak kalau masak maunya kena lebih...yummyyyyy..

    ReplyDelete
  7. kalau amat kang..dia mntk telur tu biaq goyang ...hehehehe

    ReplyDelete
  8. sambal telur peberet kite.. tapi kite suka yang goreng punye..hihi..xpon kalo nak buat untuk makan sepinggan je kite suke buat sambal telur hancur..hihi..kuah kering.. orang malas punya masakan..haoho

    ReplyDelete
  9. owh sahur semalam kite buat nilah!bgn kul 4.30 mata kuyu dan otak blur,pdg kiri pdg kanan nampak telur!

    apalagi kite masak macam resipi kat ataslah,mudah,rgks dan sedap.cuma kite tak letak belacan pulak.next time nak cubalah resipi ni pulak

    ReplyDelete
  10. telo merah yg lembik kebek ala goyang2 inul tu yg buat aku urut dada che mat...mmg kusssss semangat sungguh!!!!

    ReplyDelete
  11. @ fiza nordin - haaa ahh...sama lahh, seksi sangat kann...

    ReplyDelete
  12. ni kegemaran kami sekeluarga Che Mat :)

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.