BEN ASHAARI

Monday, June 30, 2014

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI

rsz_petai_sambal_udang
Nak buat ke tak nak...nak buat ke tak nak, tapi memang mengidam sangat untuk makan sama nasi, ikan goreng dan ulam masa bukak puasa nanti. Fikir lah, terutama pasal haruman dia yang begitu memengsankan. Dan akhirnya che mat buat keputusan muktamad tanpa ada hasutan dari mana2 pihak. Terjadilah sambal tumis udang petai untuk berbuka puasa nanti. Yep, ini che mat masak awal, dan sebab ada masa sikit, cepat2 ku jadikan ia entri panas dari dapur mat gebu. Udang yang che mat guna bersaiz agak besar, dan guna dalam 15 ekor macam tu. Petai pulak ikut suka. Che mat guna isi dari 2 papan petai. Tak boleh buat banyak, sebab bulan puasa. Selain udang, sotong pun sedap gak masak macam ni. Sambal tumis pun nak buat entri ke?....Harus, sebab ada juga yang tak berapa reti nak masak sambal tumis...jadi entri ini khas pada mereka yang memerlukannya...terima kasih...

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang bersaiz besar, dibersihkan
2 papan petai, ambil isinya
1 biji bawang besar, hiris kasar
1 camca teh pes asam jawa
3/4 senduk nasi cili kisar
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah, buang biji kalau tak suka pedas
1/2 inci halia
1/2 inci belacan, dibakar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/4 cawan). Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah 1 camca besar minyak jika perlu.
  2. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata. Tambah petai dan masak hingga petai lembut sedikit. Masuk udang dan bawang besar. Gaul rata. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap, dan boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan ulam-ulaman....


9 comments:

Sis Lin said...

Waaaa ini saya manyak suka laaa...ini olang manyak pandai masak aaa..bikin wa mau pigi beli petai lorrr...
Itu toilet aaa, lepas kincing kasi cuci maa...nanti ada pengsan wooo! hahaha :p

Mat Gebu said...

@sis linn - hahaha...siottt ajee...hahaha

Honey said...

Salam Cik Mat,

Amboi.. sedap ni makan dengan nasi panas-panas. Sure bertambah!

Selamat menjalani ibadah puasa ye Cik Mat!

Tina Othman said...

Kecur liur tgk gambar che mat ni

Farha IbuCergas said...

opkos la masuk sini bula bulan puasa.. hehheeheh


dan dan nampak sambal petai udang feveret..

kecur liur


petai mahal beli skrg ni.

Sedap tapi kolestrol tinggi ni!

sya mokthar said...

kejam sunggoh che mat.....hwaaaaa..

Ieta Mat Saad said...

Ini blog, memang best! Dari sebelum akak jadi blogger, sampai sekarang, blog ni tetap menjadi my feveriiiitaaaa... yiiihhhaaaaa... :D

ninie said...

aroma yang memengsankan ek CM? hahaha tesenyum saya baca... but memang pun! kalau mengidam sangat sambal ni harus cepat2 buat... berselera makan

Azman said...

Che Mat, Kalau nak goreng udang dulu ok tak?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.