BEN ASHAARI

Monday, April 7, 2014

HAMPIR KEMALANGAN DI DALAM 'TESCO KULAI'.....

Malam semua, penat pulak asyik entri masak2 aje...betul tak?..Takpe kali ni nak kongsi kesah che mat berbelanja barang dapur siang tadi....errr...pagi tadi...hadoi, nak tulis pun macam tak betul aje, kejap siang, kejap pagi, grrrr...Ok, pagi tadi. Sepatutnya che mat beli barang dapur semalam, tapi ntah macam mana, perahu boleh terlajak ke Shah Alam...pelik tapi benar nih... Jadi ia ditunda ke esokkan harinya (iaitu hari ini). Nampak tajuk macam gempar sangat, tapi serius lah, che mat rasa hot sangat kat Tesco siang tadi...ada dua cerita nak kasi tau, ntah apasal hari ni bukan macam hari che mat aje....huhu....ok jomm mulakan..

KESAH PERTAMA...

Lepas beli barang di MyDin, kami (che mat dan abang long che mat) singgah pula di Tesco Kulai, sebab che mat dah kumpul kupon tunai Tesco, jadi dapat lah kurangkan budget masa belanja nanti. Ok, masa nak masuk entrance Tesco, tiba2kan ada sorang akak ni tahan che mat, umur dia dalam lingkungan 40-an macam tu, free hair lagi you...yang tu dia punya pasal lah kan. Tiba2 dia nak pinjam henfon che mat?...erkkk..terkejut juga, tapi secara spontan che mat kata "NO"...."Tak Boleh!"...terus aku belah...nampak kejam?...nampak tak berperi kemanusiaan?...atau nampak macam tak mo pahala?....Maaf lah che mat punya prinsip, kalau gerak hati kata tidak...maka tidak...Kena ingat sebelum apa2 berlaku, elok kita hindarkan...nak2 dengan orang yang kita tak kenal ntah dari mana. Waimah dengan orang yang kita kenal pun kena berhati2, yea tak...Maka berlalu lah cerita akak itu...

Lepas tu che mat tanya abang long che mat, ada tak dia kena tahan dengan sorang akak dan nak pinjam henfon? Abang long kata, ada, akak tu nak pinjam fon untuk call seseorang, tapi abang long tolong call kan untuk dia. Takde orang angkat, tiba2 akak tu tukar cerita pulak, dia nak minta duit. See i told you oredi rite....orang sekarang ni aneh bin pelik binti ajaib....tatau lah apa motif dia..nasib baik abang long pun tak layan.....Ok selesai kesah pertama...

KESAH KEDUA ....

Lepas che mat beli2 barang semua, lepas bayar, aku pun tolaklah troli turun eskalator....errr yang leper dan bergerak sendiri tu orang panggil eskalator juga ke?.. Bukan eskalator tu tangga karen?...Gasaklah kan, buat2 faham sudahlah.. Masa che mat tolak troli tu, depan che mat dalam jarak 4 meter kurang lebih ada seorang uncle cina, agak2 umur dia sebaya macam ayah che mat (70+). Dia pegang belakang troli, bahagian depan troli, anak perempuan dia pegang. Yang jadi kesahnya, masa uncle tu dah sampai bawah, boleh anak dia berhenti betol2 depan eskalator....punya lah bangang, che mat dah nak sampai dah ni, sebelum troli aku sondol pinggang uncle tu, aku jerit kuat2... UNCLEEE....TEPIII!!!... Keluar nko suara gagah perkasa aku...kalau Ben Ashaari dengar....dia pun kecot gamaknya!!!....Dan anak dia boleh tarik ketepi troli tu sikit aje, ke sebelah kiri. Adalah ruang sikit, muat2 aje troli che mat...bila sampai, cepat2 che mat koner kan troli ke belah kanan....nasib baik boleh.

Aku rasa macam nak tujal aje kepala anak uncle tu...Bongok nau pesal, nak suruh bapak dia masuk hospital ke apa...Yelah anda bayangkan kalau troli che mat sondol belakang uncle tu, tak ke terpeleot pinggang dia. Bila troli berada atas eskalator, ingat boleh ke nko nak tahan2 bagai...cannot you know! dia jalan terus.. Berderau ok darah gua tu jam. Ada gak lah  beberapa orang yang tengok (nasib baik TESCO kurang orang tadi....haish). Che mat malas lah nak bebel kat anak uncle tu, kang tak pasal2 bapak dia sakit jantung dengar suara aku. Serius rasa macam hangin juga. Apa2 pun alhamdulillah semua ok....Begitu lah kesah kedua che mat di Tesco Kulai siang tadi...terima kasih sudi membaca....sekian wassalam....

17 comments:

cheesedan kejubakar said...

pernah kena sondol ngan troli org.. roda troli kena buku lali.. huh sabar je la..

careno said...

huh... bab troli tu penah ade pengalaman gak... smpai hujung dpk hegeh2... padahal troli kite dah nak sondol die... grrr

Cheq Sue said...

saya pun pernah kena macam kisah no 2 dua tu che mat... selamba badak je berenti dekat hujung...dah tak boleh nak elak, terlanggar la jugak apek depan tu, yang geramnya siap dicarutnya pulak dekat kita... dalam TESCO jugak...

Lulu Rahman said...

che mat, thanks sbb cerita pasal org pnjm fon ni. so i got a tips cmne nak elakkan dia pnjm fon kita kan? sbb sy jns cpt ksian klu org mntk. thanks3. yg pasal troli tu, gaya cerita che mat klaka gle. haha

Kakcik said...

Entah kenapa sambil baca, kakcik bayangkan keadaan di Tesco tu dan kakcik gelak sensorang!

Sewel agaknya kakcik ni...hehehe

iT's All aBout uS said...

cik maaaattttt..... ilang stress keje saya pagi-pagi bila baca entry cik mat ni. Gelak sorang2 hokey... orang lain lak yang stress nengok saya....

zana fahmi said...

Banyak kes mcm ni terjadi tau che Mat, berhenti depan esculator tak fikirkan org belakang. Kakpb pernah jem esculator di Mydin tapi takde brg la. Orang ramai gila sampaikan org depan tak boleh gerak, esculator mana boleh berhenti?

fazianbatrisyia said...

org mcm tu lebih kepada ambik kesempatan. sy penah didatangai pompuan yg mintak duit kata dia kena kanser hati nak beli ubat bagai...suami ceraikan dia talak 3 sebab dah sakit mcm2 lagi. kad hospital yg dia tunjuk pun dah lunyai...org kedai baju kat situ dah faham dah...dia buat signal kat sy jgn bg org tu duit...

kkida @ 1001resepi said...

kesah yang pertama tu menyeramkan...takut jika betembung ngan insiden yang camtu...serba salah...kesah kedua tu memang sengal habis...jika kkida memang terpaksa sondol pakcik tu sbb pasti tak larat nak menarik troli ngelak dia...nasib le jika dia masuk spital...:)

Suria Shamsudin said...

Tu kisah uncle & anak dia. Ade jugak couple yg bpeluk2& thegeh atas eskeleter. Bile dh spi kat bawah, jln mcm nk g pasar. Xde tpt lain nk bkepit agaknya. nengok pun nyampah. mcm dia je yg bcouple kat dunia ni....

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Kak Sari biasa kena yg no 1 tu... org mintak duit...

yg no 2 pun selalu jugak jumpa.. hati is sangat sakit lorrrr

Syeeda said...

takutnya bab-bab nak pinjam henpon ni.. memang nampak kesian tapi sekarang memang kena lebih berhati2 kn.

Farah Noorlin said...

che mat..farah biasa kena no 2 tu...kekadang tu mak ayah suruh anak anak tolak troli tu..bila time dah nak sampai anank anak ni tolak main main...yang farah pulak troli dah penuh berat confirm lajakan troli tu ke depan dengan cepat...farah pon jerit macam che mat buat..tapi mak ayah budak nie pandang farah macam buat salah...geram betul nak jer liku kan kepala keluarga tu..

justablogofmine said...

nasib baik tak eksiden :)

Iz Salim said...

kelako plak baca part che mat jerit suruh ketepi tu.. haha.. boleh bayang camne.. kadang2 bebudak ni ingat tempat tu tempat main agaknye.. tu die nk main acah2 ngn chemat.. hehe

Siti Hajar Mohamad said...

hahaha...dok terbayang-bayang cik mat menjerit minta uncle tu ketepi...rasa kelakar pulak baca....tapi memang sakit hati ngan orang yang buat buat x reti kan..

weewitd rushdi said...

Mat duduk kulai ke? klu g tesco kulai bgtau ea.. nak autograf.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.