BEN ASHAARI

Wednesday, November 20, 2013

SPAGHETTI OLIO UDANG?....HMMM...

rsz_spaghetti_olio_udang
Nampak meriah tak?...Tu nasib baik, kalau tak, lagi meriah..silap2 spaghetti pun tenggelam. Biasalah che mat tu memang jenis tak lokek bahan, kalau boleh semua dia nak kasi masukkan sekali. Ini sebenarnya che mat masak pagi tadi untuk sarapan dan apa yang anda nampak ni che mat makan berdua, sama bonda. Yang lain tu tak berapa suka spaghetti2 ni, kecuali laksa Johor. Dan yang buat tergerak hati nak buat spaghetti olio ni lepas che mat tengok InstaGram Kak Ida 1001resepi, ada gambar spaghetti angel hair goreng sama meatball...serius menggoda sangat. Dan pagi tadi cari2 gak angelhair takde, tapi spaghetti memang ada. Boleh ajelah kan...Resipi memang mudah cuma che mat guna bahan2 yang mungkin ada di antara anda rasa susah nak dapat, itu tak jadi masalah, anda boleh cuba beli atau tak perlu letak...boleh semua...ok jomm resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak spaghetti
1/4 bahagian traffic light capsicum (merah, hijau dan kuning)
6 - 7 ekor udang bersaiz besar, dibersihkan
5 kuntum cendawan butang, hiris
6 biji buah zaitun hitam (black olive), kerat 2 setiap 1
10 biji jeruk capers
7 biji tomato ceri, belah 2 setiap 1
2 ekor anchovies dalam tin, cincang halus
1 biji bawang holland, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca besar chili flakes
Sedikit lada hitam kisar
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus spaghetti dalam air bergaram hingga lembut atau ikut arahan pada bungkusan dan toskan. Panaskan 3 camca besar minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang holland hingga layu, masukkan bawang putih dan chili flakes, kacau rata dan tambah cendawan. Masak hingga harum .
  2. Masukkan udang, kacau rata. Masak hingga udang berubah warna. Tambah anchovy, tomato ceri, traffic light capsicum, jeruk capers dan buah zaitun. Kacau rata dan masak sekejap hingga bahan2 tadi lembut sedikit.
  3. Tambah spaghetti, gaul rata2. Masukkan lada hitam kisar dan perasakan dengan garam secukupnya. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera (kalau suka anda boleh drizzle kan sedikit minyak zaitun atasnya)...





3 comments:

Aee Noyou said...

best nya spageti ni. sy selalu buat carbonara..

thanks for sharing..sy dah follow awak..mungkin awak tak perasan kn..hukhuk..jemputla lawat blog sy pulak..kalo awak tak busy memasak.

http://aenoyou.blogspot.com

gadisBunga™ said...

saya suka spaghetti olio sebab lagi ringan kat perut. hehehe~

Cik Asma BLuppy said...

uishh. sedapnya!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.