BEN ASHAARI

Thursday, June 20, 2013

BLACK PEPPER GRILL CHICKEN WRAPS.

rsz_black_pepper_grill_chicken_wraps
Salam petang semua, malas 'day' kembali melanda che mat gebu...huhu, tatau lah kenapa, ada kah sebab cuaca berjerebu?..atau tekak cm yang mula sakit?....atau memang sedia kala malas?. Sebenarnya cm agak lambat masukkan entri yang ni, plan asal nak letak semalam, tapi ada urusan lain pulak. Kadang2 bila malas nak masak, mulalah mencari alternatif lain atau mencuba satu2 yang baru....errr tak berapa baru sangat sebenarnya..hehe . Benda ni cm pun pernah buat sedikit masa dahulu. Kebiasaannya untuk Wraps ni cm guna brand 'Mission", yang ada dijual di pasaraya2 terdekat anda  (seperti Mydin, Giant dan lain2). Ada pelbagai jenis dan cm guna jenis whole wheat atau tepung yang bersekam. Ia seakan2 capati dan anda boleh pelbagaikan penggunaanya. Ia memang cepat dibuat dan mengenyangkan bila dimakan. Cm tulis serba ringkas resipinya...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 keping daging ayam (bahagian dada), cuci bersih, lap kering dan cucuk2 dengan garfu*
2 camca besar sos lada hitam*
1 camca besar sos tiram*
1/4 camca teh minyak bijan*
Sedikit kicap pekat*(*disatukan gaul rata dan perap sejam dalam peti sejuk)
2 keping wraps brand "Mission"
6 hirisan jejari capsicum merah dan hijau
4 hirisan jejari timun
1 keping keju, hiris memanjang
Sedikit hirisan tomato (buang biji dan hiris memanjang)
Daun salad secukupnya (4-5 helai)
Sos thousand island atau sos kegemaran anda

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panggang ayam tadi dalam non-stick pan dengan api kecil, sapu lebihan bahan perap pada daging ayam semasa memanggang. Kalau nak cepat, tutup pan masa memanggang. (cm guna kuali ajaib, jadi cepat masak). Bila ayam masak, ketepikan dan biar suam.
  2. Hiris memanjang ayam tadi, tapi jangan tebal sangat, biar dalam ketebalan sederhana. Ambil sekeping wraps, letak 2-3 helai daun salad, susun beberapa hirisan capsicum, timun, tomato, keju dan daging ayam. Paipkan sos thousand island atasnya. Gulung kemas2 dan balut dengan aluminium foil jika suka (seperti dalam gambar). Kerat dua sebelum menghidang....sedap dimakan sejurus dibuat.....Selamat mencuba!!...

3 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedapnyer mat.. tp tak puas tgk gambarnya dahla sekeping.. pastu berselindung pula dlm wrapper tu.. hehehe...

Mohd Islam said...

Assalamualaikum,

Iklankan barangan yang anda ingin jual atau iklankan perniagaan anda di laman web www.produkmuslim.info

Terima kasih

Mohd Islam said...

Assalamualaikum,

Iklankan barangan yang ingin dijual atau perniagaan anda di laman web www.produkmuslim.info

Terima kasih

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.