BEN ASHAARI

Saturday, December 22, 2012

BUBUR NASI TOMYAM..

rsz_bubur_nasi_tomyam
Musim orang demam sekarang ni, Bonda pun masih belum ok, walaupun dah semakin pulih. Hari ni mat masak bubur nasi. Tapi saja kasi ubah selera sikit, nak kasi bubur nasi lebih berperisa dan beraroma, tapi takmo aroma rempah ratus, cuma nak aroma herba. Jadi pilihan mat dah tentulah 'tomyam'. Senang saja buat dia. Ada 2 cara, pertama adan rebus beras tadi dalam air yang dicampur bahan2 tomyam, atau boleh tambah kemudian setelah nasi menjadi bubur. Tapi pada mat, lagi bess kalau kita renihkan bubur tadi bersama2 bahan tomyam. Anda boleh tambah apa yang anda suka, macam mat hanya guna fishcake dan kemudian mat letak lebihan otak2 yang dihiris nipis. Kalau suka masam, boleh perah jus limau kasturi, tapi jangan banyak sangat, sikit saja, kasi rasa. Resipi mudah seperti berikut...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan beras siam
12 cawan air
2 camca besar pes tomyam
1 kiub ayam
 1 inci halia, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
2 batang serai, dititik
2 batang fish cake, hiris (atau boleh guna ayam, daging, udang, sotong dan sebagainya)
2 helai daun limau purut
7 - 8 biji cili padi, diketuk
2 ulas bawang putih, diketuk
1 biji bawang besar, belah 6
Sedikit lada hitam kisar
Sos ikan secukup rasa
Hirisan daun bawang/daun ketumbar, untuk hiasan
2 batang otak2 yang siap dibakar, hiris

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci beras (kalau beras siam, cuci sekali saja), masukkan dalam periuk bersama2 air, serai titik, halia, lengkuas, bawang putih dan juga daun limau purut. Masak hingga mendidih dan beras kembang. Tambah kiub ayam dan pes tomyam, kacau rata dan sambung memasak hingga menjadi bubur. 
  2. Masukkan fishcake (kalau anda guna daging atau ayam, masukkan awal), bawang besar dan cili padi. Masak sekejap. Tambah sos ikan secukup rasa. Kalau suka cair boleh tambah sedikit lagi air. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. Cedok bubur dalam bekas sesuai, tabur hirisan daun bawang/daun ketumbar. lada hitam kisar dan otak2 yang dihiris. Kalau kurang masin, anda boleh tambah sedikit lagi sos ikan. Hidangkan panas....sah berpeluh punya...

7 comments:

Delima Zamrud said...

Nie makanan paling best disaat kiter tak sihat lidah tawo, pasti membangkit selera... Mmg kreatif :D..

luqman zakaria said...

sedapnye....T__T

Scarlett O'Hara said...

Tetiba rasa lao.Camana nak diet ni?

Lady Wanda said...

suka tgk blog en. Mat...bkn nak ambik resipi tapi suka tgk pinggan mangkuk & presentation...pergghh menyelerakn :-)

plain83 said...

bahaya nih.. lapo plak jadinye, oh my dieto ("*A*)..

citarasa rinduan said...

seriusss

ayu like tomyam.
klu salsema bt bubur nasi. ambil kuah tmyam je

lps nie nk ikut resepi cik mat..
thanks yaaaa

Aku Penghibur said...

first time dengar .. tpi nmpk sedap !!!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.