BEN ASHAARI

Thursday, April 26, 2012

IKAN SELAR BERSOS PLUM..

rsz_dsc_5446
Salam petang semua, baru ni dapat bersiaran, pagi tadi pun bersiaran sekejap sementara menunggu masa untuk berjumpa dengan tuan Doktor. Hari ni mat ada blood check-up, bukan apa hanya rutin, maklumlah ai kan gebu, kot2 ada yang serius, boleh lah awal2 buat surat wasiat, sapa nak gherta aku?...Tapi tin2 kek dengan teko2 buruk jee..nak ke?..Wahh. jeling terus, takmo lah tu maknanya...hahhaa, releks, gurau je. Jadi atas sebab keadaan yang kurang mengizinkan, mat pun masak agak lewat. Dan masak yang sempoi2. Ada baki lauk semalam, jadi boleh saja lah makan. Untuk entri ni mat masak ikan selar bersos plum, ni macam sweet sour lah kurang lebih. Ikan selar ni jenis besar, kurang lebih 300+ gram seekor, kalau yang kecil2 ada line kuning, tu kita gelor selar kuning. Maklumlah ada masa konpius juga dengan nama2 ikan ni. Masak dia mudah dan kalau anda nak cepat, buat kuah dia dulu, kemudian ikan kita goreng, dan curah kuah atas ikan dan hidangkan. Selain ikan selar, ikan bawal pun sedap dimasak macam ni. Baiklah mat tulis resipi dia, tapi sebelum tu kalau yang mana belum VOTE, boleh lah berbuat demikian di sini...Terima kasih yea...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan selar bersaiz besar atau ikan bawal
Sedikit garam halus
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit bunga kobis, dipotong kecil
Traffic light capsicum secukupnya, didadu kecil (merah, hujau, kuning)
1/2 batang leek, kereta pendek, rendam
1 biji bawang besar bersaiz sederhana, hiris kasar
2 ulas bawang putih, hiris halus
3 camca besar sos plum (mat guna jenama LIFE)
1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos cili
Garam dan sedikit gula
1/2 cawan air
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, kemudian dibersihkan. Kelar2 sedikit dan lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Biar sekejap, kemudian goreng hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian. Angkat, toskan dan alih ke dalam pinggan sesuai. Ketepikan
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tambah sos cili dan sos plum, kacau rata dan tuang air. Biar mendidih dan masukkan bunga kobis dan leek (toskan), masak sekejap dan tambah traffic light capsicum. 
  3. Biar hingga pekat sedikit. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kemudian tuang atas ikan tadi. Tabur hirisan daun bawang. Hidangkan segera bersama nasi putih panas...

8 comments:

i'mNOTmasterchef said...

semoge sehat2 selalu che mat :)

**makin banyak la bookmark blog che mat nih. hihi

faa.rosli said...

sedap1 sedap!

Sari Yusa Ibrahim said...

terasa kat tekak ni keenakkannya..

Rozuan Ismail said...

ikan selar plak kan.mmg menyelerakan.kalau ikan siakap ni mesti bertambah2 sleera.tapi mahal la kan

Chah said...

Saya nk tepen biru! Err gurau aje cikmat..arap2 blood reading tu stabil la yer...walaupun ikan tu terbujur kaku, tp samlai hati dia buat saya telan air liur byk2 gelen dah ni...hukhuk... Errr tepen biru tau cikmat...kekekeke...

nisya rishdha said...

Sedapnye...err,agak2 cik mat la kan,org dlm pantang bersalin blh mkn menu ni x?terliur sgt le..

Mas Michiko said...

juz one word... SEDAP!!!

ROSE said...

mmg la sedapppp sgt......

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.