BEN ASHAARI

Wednesday, March 14, 2012

KENAPA GAGAK BUNYI "ARK!!....ARK!!...ARK!!"

(Gambar ehsan Google)

Saja lah nak merepek sekejap, nak cerita ala2 ceritera kanak2 rabena, tapi mak pak kanak2 rabena tu pun kemungkinan ada yang tatau lagi. Anda tau burung gagak?. Burung warna hitam, dan suara dia pun tak delah sedap. Selalunya burung gagak ni dilambangkan sebagai kematian, kemurungan, tanda2 tak bagus dan sebagainya...tak caya?..ala kan drama2 TV selalu tunjuk macam tu, lagi2 cerita omputih.....selalunya gagak digambarkan sebagai bad omen...Tapi kali ni mat nak cerita kenapa gagak warna hitam dan dia boleh bunyi "ark!!...ark!!...ark!!"...Ok kita mula sekarang...

Mengikut cerita dongengan, pada zaman dahulu kala, binatang2 dalam hutan kebanyakkannya warna putih, kalau sekarang depa panggil apa tu, albino eks?.. Ini termasuk lah gagak dan kawan baik dia merak. Pada satu hari minggu, merak dan gagak berehat lah kat tepi jeram yang jernih airnya. Mereka berbual2 kosong, cerita macam2 lah, pasal politik, pasal blog dan juga pasal resipi. Tiba2 merak tanya kat gagak, "gagak2..nko tak bosan ke tengok diri kita ni, macam tak meriah, tak cun, kaler putih jee". Gagak jawab "hmm, aku pun rasa bosan juga, jadi apa fikiran nko merak?". Merak pun jawab "aku rasa lah kan, apa kata kita warnakan bulu2 kita ni, biar nampak anggun, vogue lagi menawan".... Gagak termenung, dan tiba2 gagak kata "Ok merak..aku setuju!!, tapi macam mana nak warna kan bulu kita eks?"...Merak selamba kodok kata... "macam ni gagak, nko warnakan bulu aku dulu, lepas tu aku warnakan bulu nko pulak, lagi pun antara kita berdua ni, nko lagi terror mewarna".. Gagak bila kena puji skit, kembang kan main, terus dia setuju.

Dengan penuh keyakinan, kesabaran, si gagak mewarnakan bulu merak dengan begitu indah, menawan dan terselah. Bila siap, si merak gedik2 pi tepi sungai dan bila terpandang bayang2 dalam air, terlopong merak dengan keindahan hasil kerja gagak, maka dalam hati merak iblis sudah masuk cucuk, dan merak rasa megah dan taknak ada burung lain secantik dia. Dan datanglah rasa khianat. Tibalah giliran gagak pulak. "gagak, sekarang giliran nko pulak, tapi sebelum aku warnakan, boleh tak nko tutup mata dulu?".. "Baekk lahhh!! jawab gagak ala2 detektif conan. Merak terus mulakan rancangan jahat dia. Diambiknya warna hitam, dan dituangnya atas gagak, lepas tu merak kata, ok..siapp!!. Dan gagak bukak mata dengan hati berdebar2.."Merakkk!!...apa yang nko buat pada bulu aku ni!!...sebab gagak terlampau terkejut, sampai dia hilang suara dan cuma boleh menyebut 'ark!!....ark!!...ark!!"....iaitu hujung nama meRAK. Maka gagak terbanglah dengan hati hampa...begitulah al-kesahnya cerita dongeng kenapa gagak bunyi ark...ark...ark!!...

Hmmm, walaupun cerita budak2, tapi hidup kita ni macam tu juga lah, ada masa kita berbuat baik, tapi dibalas dengan kejahatan. Dunia blog pun macam tu, jangan lah hanya pandai menerima, tapi bila sampai masa kita untuk memberi, buat dunno, buat muka seposen dan buat muka tak bersalah.. Setiap cerita dongengan, walaupun hanya hiburan tetap ada maksud yang hendak disampaikan.....sekian, wassalam

18 comments:

No Lan said...

hihihi..ye ye..pernah denga cite nih dulu2 hihi...kesian si gagak..

Sis-Lin said...

Selagi hidup..selagi itulah macam2 perangai dn ragam manusia kita nampak... :)

Siti_btp said...

Menurut kata org2 tua, kalau gagak
bersiul maknanya ada orang nak meninggal dunia dlm perkampungan kita atau taman tu..

Emma said...

hmmm buleh cerita ke anak anak ni..mesti depa suka

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Saya x tau kisah ni cmg.. Thanks ye,moga jd pengajaran dlm kehidupan kita

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Saya x tau kisah ni cmg.. Thanks ye,moga jd pengajaran dlm kehidupan kita

hang jebat said...

bad omen.,??

Sunah Sakura said...

sampai mati la ye gagak berdendam dengan merak?

zulfikar hazri said...

akhirnya merak pun megah dngan bulunya, dan gagak hanya asyik bising jerit2 ark ark ark...


diketahui pada satu hayatnya, gagak pernah menjadi penari dangdut di wilayah surabaya...

Kini dia telah bersara dan mempunyai keluarga yang ramai. tamaatttt

kkida @ 1001resepi said...

salam,
kkida setuju dengan mat...tapi ada juga orang tak paham atau memang bebal untuk memahami maksud entri mat ini...komennye ke laut....:/

nurpiska said...

pernah dengar dongeng ni :)

X Lupa Dot Com said...

ingat dah buat resepi gagak tadi..huhuhu

err..nice story

ummiarissa said...

sesuai untuk bacaan umum....

haLyZaQiut said...

Ohh cmtu ke sejarah dia....baru tau....tp byk moral value sbnrnya...nmpk je story tu mcm simple kan....renung2kanlahh.... :D

Zul n Azizi Boarding Pets said...

Salam,

PHD (perasaan hasad dengki) si merak akan berpanjangan dan akan terbawa-bawa pada kita sendiri.. :-)

anyway best cerita dongeng ni...kami singgah baca & follow blog ni...jangan lupa singgah & follow blog kami lepas ni ye..thanx :-)

www.mylovely-cats.blogspot.com

Mama Ann said...

Pandai CMG bercerita..sekali kala dgr cerita dongeng yg menbawa maksud yg mendalam ni terhibur juga,,semoga menjadi pedoman dan tauladan kepada kita untuk menjalankan kehidupan seharian.

Abhamz said...

assalam, mmg menarik citer tu....byk lagi kut citer2 yg lain...ce citer..ce citer...

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaaahhhh, gitu citernyaaa..nasib baik ai x kawan dgn Merak yang ngada2 perasan tuuu...xpun habislah dituangnya kat bulu lebat sang rebit...ntah kaler gelap belang2 ala rimau...hahahhaha. Tp bagus citer ni Mat, bnyk moral of the story...sejak bila ko jadi Tukang Karut ni eh...hehee.. *ampuuunn gurau jer Mat eh..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.