BEN ASHAARI

Tuesday, January 10, 2012

YESSS!!!....AKHIRNYA AKU BUAT JUGA.

rsz_dsc_3359
Syukur alhamdulillah, akhirnya terlaksa satu misi yang tertangguh sejak 3 hari lepas atas sebab2 yang tidak dapat mat elakkan. Dan nasib baik buah blueberry masih ok, cuma ada sebiji dua saja yang kecut..huhu kecut pun kecut lahh ku letak juga, mahal kan blurberry, takkan nak buang, tapi kalau dah uzur sangat terpaksa lahh. Hmm, 3 hari lepas mat dah siap2 buat pastry dia, tapi tak dann nak buat tat, sebab ada tetamu. Esoknya pun sama..masih perlu melakukan kerja2 lain dan mat sebenarnya jika ada orang yang kita kurang kenal, nak membuat tu rasa kekok dan mulalah rasa sumthing wrong wif me...arghhh!!...haha...takpe..hari ni dah buat pun fresh blueberry cheese tart...aduh panjang beno namanya..

rsz_dsc_3396
Tadi mat dah makan satu hiris macam dalam gambar atas ni...dannnn...serius lah bukan nak masuk bakul sendiri angkat...rasa diaa...Ohhh heaven..hmm, tapi nasib mat gebu lah kan, sebab ada cheese bagai, had aku melantak tu lah mcm kat atas tu..tapi kan..kan..kan..esok macam nak cilok sikit lagi laaa....grrrr...cobaaannn....dan..godaannnn. Mat guna acuan tat bersaiz 6 inci dan kurang lebih 150 gram fresh blueberry. Sebelum mat letak buah dan cream cheese, base dia yang telah mat blind bake, mat sapu dengan blueberry filling, letak cheese dan tabur fresh blueberry. Lepas masak, biar dia sejuk dalam oven. Lepas tu simpan dalam peti sejuk 1 -2 jam, lepas tu ayak dengan dusting powder atau gula aising, kemudian boleh lah hidangkan...makan selow2 ok...mesti rasa seksi sangat..terangkat kaki semua...ada yang jatuh kerusi juga...hahahaha.. pitamm >__< .. Ok..cukup lah merepak, jom semak resipi.. Tapi sebelum tu mat nak share satu tips kat sini....Terima kasih yea..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 bahagian pastry..resipi di sini
150 gram blueberi segar
3 camca besar blueberry filling

BAHAN INTI CREAM CHEESE :-)
150 gram cream cheese
20 gram mentega
1 kuning telur
2 camca besar gula aising
1 camca teh esen vanilla
4 camca besar whipping cream

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KULIT TAT :- Ambil 1/2 bahagian pastry, canai antara dua lapisan plastik pada ketebalan 1/4 cm, dan biar besar dari acuan tat bersaiz 6 inci (guna acuan tat yang base dia boleh tanggal punya..ya Allah bahasa aku!!..haha). Kemudian, tanggalkan plastik dan terbalikkan pada acuan, kemaskan dan potong lebihan pastry. Cucuk permukaan pastry dengan garfu. Kemudian alas dengan kertas minyak atau aluminium foil, tuang kekacang dalamnya (mat guna kacang soya) dan bakar 20 minit pada suhu 190C. Kemudian angkat kertas dan kekacang tadi. Sambung bakar lagi untuk 7 - 8 minit lagi hingga dasarnya keperangan sedikit. Keluarkan dari oven dan ketepikan sebentar. (untuk melihat cara "blind-bake", boleh klik sini....).
  2. UNTUK CHEESE FILLING :- Putar cream cheese, mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan whipping cream dan kuning telur, putar lagi hingga licin dan tidak berbintil2. Akhir sekali tambah esen vanilla, putar hingga sebati. Ketepikan.
  3. UNTUK FRESH BLUEBERRY CHEESE TART :- Sapukan blueberry filling pada dasar kulit tat tadi, ratakan. Kemudian tuang cheese filling 3/4 penuh. Tabur fresh blueberry atau kalau anda ter amat rajin, susun bagi nampak lawa..kalau budget lebih, topup lagi blueberry kasi penuh. Kemudian sambung bakar pada suhu 170C selama 25 - 30 minit atau hingga permukaan tat kental. Sejukkan dalam oven, bila hilang wap panas, masukkan dalam peti sejuk 1 - 2 jam. Ayak dengan gula aising dan boleh hidangkan...Mat minta maaf sebab tak sempat nak ambik gambar langkah demi langkah...huhu..sori yea.

35 comments:

AdyBudika said...

nape watermark ko masih .blogspot.com? errr

Citarasa Rinduan said...

CMG
kalau ayu post buah blueberry agak2 dapat tukar jadi tart tak??

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..
nakk

Sis-Lin said...

waaaaaaaaaaaa...melampau!!! gile stim aku nengokkkk...
agak2 esok pg ada lagi x? aku dtg singgah jap..heheheee

Mat Gebu said...

@ ady - erkk, takpe lah sebagai tanda kenang-kenangan...huhu..

@ ayu - hahhaa, bolehh..takde masalah.

@ sis linn - kah kah kah...pengsan okehh en sabar...

Mamamya said...

adohaiii cik mat! baru tgk je pun dah terangkat kaki... :) mmg menggoda sungguh!!

zaMir said...

ok...saya tak pernah gigit blueberry sejibik2 camtu...

Kalamhati said...

huhu tergodaaa..8-)!

Sari Yusa Ibrahim said...

Nak jugaklah buat yg besau!!

Yatie said...

buah blueberry mahal...nak wat ke idak..he3...lokek tul akak ni..

faa.rosli said...

Ya Allah! kalah Datin Ghairah genggini...sgt mengghairahkan!

slluurrpp!

xtertunai lagi hasrat hati nak buat Black Forest Cheese Cake..sob sob

faa.rosli said...

Ya Allah! kalah Datin Ghairah genggini...sgt mengghairahkan!

slluurrpp!

xtertunai lagi hasrat hati nak buat Black Forest Cheese Cake..sob sob

faa.rosli said...

Ya Allah! kalah Datin Ghairah genggini...sgt mengghairahkan!

slluurrpp!

xtertunai lagi hasrat hati nak buat Black Forest Cheese Cake..sob sob

faa.rosli said...

Ya Allah! kalah Datin Ghairah genggini...sgt mengghairahkan!

slluurrpp!

xtertunai lagi hasrat hati nak buat Black Forest Cheese Cake..sob sob

Nur-nba said...

Alamak.. menu best lagi.. pengsannn.. hehe

mas saari said...

tengok pun dah tau sedap! bilalah saya bertuah nak pergi umah CMG dan rasa masakan yg sedap2 ni! Heheheeee

ardyim said...

teringinnya nk rasa .....

Rozuan Ismail said...

wah, blueberry dia mmg seketol2.huhu.sedap tuh.

Fiza Nordin said...

Fengsyannnnn!!!!

aimie amalina said...

gagagaggaga
adoiiii pakcik mat
x tertahan dh melihat ni :)

inahar ali said...

OMGGGGGGG..ggrrrr!!lariiiiiiiikkk!!!

~Nana BamBam~ said...

CMG ade buat kelas dakk ?

kalau ade misti beshhh..hekhekhek :P

Azza Azman said...

saya rasa cik gebu ni mesti cheff terkenal tapi saja humble kan..



TIPS BELOG BUAT SEMUA BLOGGER BARU

Ummi said...

Oooowwhh ni la yg ko kata nak buat tu eh....mmg keejiiii pd diri sendiri x hengaatttt....mst nyesal makan kan...baik ko bg akak jek la Mat... :))

azila said...

malas nak tgkkkk...huhuh...

Sunah Sakura said...

sedapnya pcm... :(

susumanis said...

CMG...x terkata...cantik di pandang, pasti sedap dirasa..mak ai..kecur ayo liur den ni ha :))

..::Zue::.. said...

CMG... Oh No.. Ku Tergoda..!!!!

kakchik@ella said...

OMGGGG .. sedapnya ..

JIJI YU said...

senak peghut nengoknye

maszull said...

assalamualaikum cikmat...wah sedapnya terliur rasanya kalau dpt mkn lg bestkan...:)

Ummiakid @ lily said...

sedapnya...terliuq...ghairah rasa nak makan....mesti usaha utk buat ni...mesti...tak tahan nengok CM...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

huwaaaaaaaaaaaa....mau pengsan tgk gmbr.dgr mkn pun jd seksi lg geram tgk!!!

wanie said...

bila la blh buat cheese tart cmni...umm sedapnya..mtak ckit blh...?

frazd said...

Saya hanyalah silent reader. Umur dah nak masuk 50. Saya baru mengikuti blok CM. Hari ini saya buat blueberry chese tart ni. 1/2 dough saya buat yang besar macam CM buat dan 1/2 lagi saya buat shell kecil kecil. Menjadi. Saya ikut macam CM buat tabur blueberry penuh. Sangat sedap. Anak saya dan suami saya suka. Crustnya sangat lembut dan crunchy. Sebelum ni ada saya buat tapi crustnya tak se lembut CM punya. Saya akan hanya ikut resipi ni. Saya minta izin juga untuk menyalin resipi yan lain juga untuk kegunaan sendiri. Terima kasih saya ucapkan. Hanya Allah dapat membalas jasa CM dan ilmu yang diberi.

frazd said...
This comment has been removed by the author.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.