BEN ASHAARI

Wednesday, January 25, 2012

LEMAK KACANG PANJANG DENGAN IKAN MASIN KURAU

rsz_dsc_5133
Assalammualaikum, petang semua, takde apa2 yang istimewa mat nak share hari ni, sekadar masakan biasa orang2 kampung. Penat sebenarnya bila kita berada dalam keadaan kurang sihat ni kan. Mat hari ni pun kalau ikut kan hati malas nak masak, bila malas nak masak maka takde lah entri nanti. Tapi takut pulak ada mata2 liar memerhatikan gerak geri di FB dan Tweet, dan mula lah ada bunyi belakang kata nak buat entri tak larat, tapi buang masa di FB dan Tweet boleh pulak. Kadang2 bila kita menulis entri nie, walaupun atas permintaan orang lain atau pun sekadar ingin menyampaikan nasihat berguna, perlu juga mengambil kira pandangan sekitar...yelah sebab waktu kritikal kita untuk meletakkan diri pada tahap selesa telah berlalu dan blog kita pun sudah dikenali ramai, maka boleh kita memberi kata2 nasihat mengikut acuan kita. Tapi perlu ingat masing2 agak berbeza cara mereka berblog, mereka pun bukan tak berusaha, mungkin masa mereka belum sampai untuk duduk sebaris dengan anda. Takpe lah kita dah berusaha sebaik mungkin dan seterusnya berdoa, jika itu sudah ketentuan Ilahi, insya Allah, lambat laun anda akan nikmatinya juga..Ok blog pilihan DTS kali ini ---> di sini. Terima kasih.

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 cekak kacang panjang, kerat pendek, cuci dan toskan
6 ketul tulang ikan masin kurau yang masih berdaging, rendam
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
1 liter santan cair
300 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 tangkai cili merah
6- 7 biji cili padi
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan bahan kisar halus dalam periuk bersama tulang ikan masin kurau (toskan), serai dan juga santan cair. Kacau dan masak hingga mendidih. Masukkan kacang panjang, asam gelugor dan tuang pati santan, kacau perlahan dan biar mendidih dengan api kecil, kacau selalu.
  2. Tambah daun kunyit, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkang bersama nasi dan lauk2 lain.

8 comments:

Iffah Afeefah said...

heh biase2 ke cmni?

xbuang mase la pcm

twitter pngerat kasih sayang

fb pemula sebuah persahabatan ecehh

Mat Gebu said...

@ iffah - yep pcm setuju...tapi setiap orang ada pandangan masing2.. benda2 ni semua ikut macam mana kita gunakan samada cara bermanfaat atau sebaliknya...

Sis-Lin said...

Ada jgk ke owang mcmtu...eeee suka sangat jaga tepi kain orang, 'ada aku kisah'!...huhuhu

*aku suke lemak kacang, anak2 aku suka lemak kobis..hehehehe
Hrni aku aku masak ikan parang asam pedas..hehehe

Sunah Sakura said...

mood kat setiap tempat tu kan lain2...

Mama Ann said...

Betul kata CMG..mama pun setuju.
Apa2 pun kecur air liur mama tengok masakan ni..Kacang panjang masak lemak ngan ikan masin kurau ..hoooii sedap nya...

Areef Ibn Naim said...

salam,

cik mattttt... awat cam kenal je link blog yg cik mat bagi tu, heheheh...

Tihara said...

sedappp..terbaekkk :)

eda said...

uncle ~ kite amek tau .. nak masak .. halal tau ...
muah muah uncle :-)

~sReader eda

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.