BEN ASHAARI

Wednesday, October 26, 2011

MANFAATKAN APA YANG ADA.....JOM SARAPAN.

rsz_dsc_4576
Salam Rabu, dah sarapan...pagi ni bangun2 jee kan rasa macam ting tong, tatau dah ni nak masak apa, rasa malas pun ada, rasa tak rajin tak yah kata lahh 78 bakul rasa malas..perghh sikit punya banyak..tapi malas2 pun, takde mood pun, eh masih gak berblog, walaupun masa tu bernafas dalam lumpur. Memang mat angan2 nak cuti berblog sekejap, tapi macam mana baru 2-3 jam tak on9...dah macam bosan tahap nak terjun gunung kinabalu..huhu..susah lah ini macam kan, dah ketagih berblog. Bila kita buat blog, nama blog juga penting supaya mudah orang lain ingat, sama juga macam nak namakan baby...kena lah yang sedap dan ada makna, macam kes kat blog ini....memang pengsan lahh..

rsz_dsc_4602
Tak bagi tau pun dah tau kan, apa menu sarapan..alah hai kalau si mat tu, entri dia tak spaghetti, mi hoon, atau mi goreng...sandwich lepas tu nasi goreng, kann..apa nak buat kata orang2 tua jangan membazir, masak je apa yang ada, kan tak lama lagi dengar cerita harga barang2 nak naik, maka duit pun nilainya makin kecik. Ada berbaki nasi semalam dalam 4 cawan macam tu, jadi mat goreng saja. Letak lah juga kan resipi dia, nanti macam tak cun pulak entri....Blog pilihan DTS hari ni ---> di sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 - 5 cawan nasi sejuk, dileraikan
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 biji telur, dikacau sedikit
Sedikit bunga kobis, dipotong sekuntum2
5 tangkai kacang buncis, hiris halus
1 genggam isi kupang, cuci dan toskan
1 camca besar sos lada hitam
Garam secukup rasa
1 camca besar udang kering, rendam, tos dan tumbuk halus
Bawang goreng untuk hiasan
Sedikit lagi lada hitam kisar, untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, udang kering dan bawang putih hingga harum. Masukkan sos lada hitam, kacau rata dan tambah kupang, bunga kobis dan kacang buncis, masak sekejap dan tolak ke tepi kuali. Masukkan telur, biar mengeras sedikit dan kacau hancur. Gaul rata.
  2. Tambah kupang dan garam secukup rasa. Masukkan nasi dan kacau rata, guna api besar. Masak sekejap. Rasa dan jika ok matikan api. Tabur bawang goreng dan lada hitam kisar sebelum dihidangkan.

8 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

moning PCM (walau dh tghari)

nasib bek dh makan oti canai tdi breakfast..xde la lapar bla tgk nasik ni -.-'


.

mas saari said...

saya breakfast lempeng kosong cicah gula je... ini menu wajib bila hari cuti! heheheee

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nasi grg pn sodap!

mama afif atif said...

nasi goreng je pun still sdp che mat!!

JIJI YU said...

jom pi makan

Zurin said...

Aduh!...YUM nyee

CA said...

Che Mat...

Kak umah saya seminggu 2-3 kali menu nasi goweng..senang cepat.memang jimat..hehe maklum la kanak2 riang ramai...

yummy je nasi goreng ni... ;-)

are_lynn said...

wah,sehati sejiwa la...hari saya pun sarapan nasi goreng...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.