BEN ASHAARI

Monday, October 31, 2011

LELAKI TERUNA "PANTANG" BUAT BENDA NI.....

rsz_dsc_5243
Hadoii...ni last lah aku buat, rupanya lelaki lagi2 lah "teruna" macam mat gebu ni (perghhh...ramai yang muntah baca ni..lalalala.), pantang buat resipi ini, kurang menjadi (ke sebab "bengap" eks...erkk..hehe). Lagi sorang blogger masak "teruna" buat pun tak berapa nak menjadi gak kan Ryo, mungkin kita orang ni masih "suci"...pengsann >___< Mula2 buat dulu pun tak jadi, dah macam agar2 coklat (yang ini), kali kedua buat tadi hampir2 menjadi juga cuma dia nya kisaran biskut oreo belum sempat sampai ke dasar, itu agar2 dah beku....grrrr....lepas ni malas lah buat, ni last..Tapi kan tak jadi pun tetap gak nak entri kan, biasalah sendiri bikin kan, jadi tak salah dan blog pun guaa punya, cer klik sini pulak....Terima kasih...

rsz_dsc_5261
Tapi rasa dia tetap menten sedap, tapi syarat kena makan sejuk, baru rasa kenikmatannya. Sebab ianya ada susu, kenalah makan agak2. Kalau main hadap satu loyang, memang sah memasing pengsan, sebab muak. Rasa dia pun sedap, tak manis sangat, lite-lite macam tu. Yang ni kalau makan serius anda rasa seksi sangat..sebab ada rasa oreo yang bersepah dalam agar2 tu. Hmmm, jadi ke tak, memang tak berapa nak kesah, cuma kurang puas hati, tu saja. Apa2 pun terima kasih pada Kak Ummi Kuantan sebab mat ambik resipi dari blog dia dan juga pada pemberi resipi asal serta mereka2 yang telah mencuba seperti Ryo, Puan Azlita dan lain2 juga....Blog pilihan DTS malam ni ---> di sini..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket serbuk agar (berat 10 gram)
10 biskut oreo, asingkan cream dan kisar halus
2 cawan air (500 ml)
2 cawan susu segar (500 ml)
1 helai daun pandan, disimpul
1/2 cawan gula halus
2 camca besar serbuk koko*
2 camca besar air panas*(*satukan dan kacau rata)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masak air, gula, serbuk agar2 dan daun pandan hingga larut. Keluarkan daun pandan. Sementara itu satu susu, bancuhan koko dan biskut oreo kisar, kacau perlahan dan curah dalam agar2 tadi. Kacau rata.
  2. Tuang dalam acuan pilihan hingga habis, biar hingga hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk hingga agar2 menbeku. Keluar dan hidangkan. Sedap dimakan sejuk.

22 comments:

Luqman Hakim said...

haha..
hurm nampak sedap je..nak cuba buat la

JIJI YU said...

santapan mata sebelum tidor..

Ann Huda (Ate) said...

Ate baru jer pas buat agar2 neslo. Ni tgh tunggu sejuk kat esbok baru makan. Ate asal buat agar2 atau puding yg nama milo ke koko ke cengkelat ke mesti tak jadi :(. Tapi Ate tetap gigih mencuba (as long as ada org sanggup nak telan) nanti nak cuba resepi oreo ni plak.

Chah said...

Tapikan che mat..cm ok what, satu inovasi baru tuh, bila oreo berseribai merata2...janji sodapppp

Ummi said...

Eh macam x caya la Mat..apasaiii la oreo xnak timbul atas tu eh..mst oreo cookies tiruan nih..hehehee..Entah2 akak buat 2nd time nnt pun x jadi pulak dah...adeii..takpe, nnt akak try semula ada masa nnt eh.. ^__^ kalau x abis antar jek sini..

aimie amalina said...

waaa
seng je nak buat ni kan
mimi suke sgt buat puding
cpt jeknakmasuk perot
hahahhaha =)

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, CMG, bilakah agknya si teruna akan brtemu dara supaya tamat sumpahan agar2 oreo tu??? Erkkkk!!

yuyu Zulaikha said...

sedapppppppppppppp!! arghh! mana tempe??

pok cik mat tak berapa gebu.. terima kasih sebab jadi top referal saya dari dulu sampai sekarang.. hmm :)

banyak pulak tu

Ryo Azhar said...

wah!!CMG buat lagi....haah la nape la jelly ni berhantu sangat...nanti ryo pulak buat cobaan kedua.kalau x jadi jugak kita pakat2 tukar nama jelly ni je lah ye cik mat.hahaha...tak pasal2 kak ummi kata pakai biskut tiruan tu.hahaha..jahat betol!

Sunah Sakura said...

eh eh..macam best aje...nanti nak buat lah~ lalala~

Sis-Lin said...

Oreo pun boleh bt agar2 ke? waaaaaaaa
jom Sunah kita try..heheheee

Yatie said...

lain2 akak tak kisah sangat, tapi akak kagum bila si teruna memotong agar2 oreo ni dngn cantik sekali, kemas je potongannya...dpt bayangkan jari jemari yg putih melepak tu memotong dngn sopannya....adoyaiiii nak wat gaklah, bila check biskut oreo dah abeslah pulak di kejekan anak2..tunggu ada stok barulah baru buat..tq Che Mat pilih blog akak yg tak seberapa tu...tq sekali lagi..

norhidana said...

ni ke rupe tak jd?nmpk comel je...nmpak cam sedap je... hehehe sbb kalu saya bt lg lah haram nk jd nyer

[n a j e e b] said...

letak Oreo sepotong/seketul sedap gak... nyum2!!

**Liza** said...

Cik Maatt...samalah kita, saya baru buat malam tadi, pun jadi camtu gak, oreo tak turun ke bawah, dah keras huhuhu....errr...tapi saya bukan bujang lagi, pun fail gak hahahah

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

definisi TAK MENJADI bagi akak ialah kalau agar2/puding tu takmau mengeras... hihihi...

MamaFaMi said...

Mat, boh je nama... agar-agar rintik. Abis citer.. usah dikenang barang yang lepas, barang di depan mata tu, ngap je! :D

MaDiHaA... definasi TAK MENJADI mama pulak ialah, bila tak jadi buat langsung... hahaha...

Liza @ Adzriel AB said...

kelas MG...!

Oh Oeya said...

ngeee :D





Tapi ai tirgudaaaaa.. camnerrr??!!

Ummiakid @ lily said...

npk sedap walaupun x menjadi...tingin nak buat tapi mcm takut tak jadik terpisah...

Iffah Afeefah said...

BERTABAH pcm

hehe

aida-suhaila said...

sedapnya.........
nak share resipi yer... :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.