BEN ASHAARI

Monday, October 24, 2011

CUKUP2LAH TU MENCURI HAK ORANG LAIN.....

(Gambar Kredti pada Kak Ct Delima)

Salam semua, selamat petang. Dunia makin mencabar sekarang ini, kalau dulu kita merujuk pada media masa seperti surat khabar dan majalah sebagi sumber rujukan, tapi kini ada alternatif lain iaitu internet, semua maklumat yang kita hendak ada di hujung jari. Pihak media ada tu mula kering idea dan mereka turut mengskodeng bahan2 dari internet untuk digunapakai sebagai bahan rencah dalam cerita2 sensasi mereka. Blog aku yang cikai ni pun banyak kali jadi mangsa. Baru2 ni, majalah ternama juga lah di Malaysia ni...apa nama dia, majalah "SEDAP" macam gambar atas tu, telah mencuri gambar dari blog DTS, crop dan memuatkan dalam majalah mereka. Aku memang amat amat jarang beli majalah ni, ada lah sekali dua. Mat pun dikhabarkan mengenai Majalah tak SEDAP ni oleh teman2 blogger masakan. Ingatkan sejak kes majalah SAJI dulu, tak dah yang buat lagi, tapi adaaaa lagi, dulu SAJI, lepas tu SEDAP pulak...apa yang sedap pun aku tatau lahh....kalau setakat tulis dengan pelbagai tips, dengan gambar yang konon sesuai dengan tips..tapi gambar colek dari blog aku....

(Gambar Kredit pada Kak Ct Delima)

Isu ni pada aku bukan lah besar sangat, mungkin pihak SEDAP google, lepas tu sebab blog aku ni kan blog paling terfemessss di Malaysia, jadi tu pasal ramai yang berkenan sangat, konon dalam berjuta2 gambar, dalam blog aku paling lawaa...tapi tak kesah lah nak ambik, sekurang2nya jgn lah crop (eh aku letak watermark tgh2 gambar, tgk sini utk gambar asal), kalau tak muat dalam majalah, at least tulis sumber gambar dari mana...pakcik google tu pun bukan jenis tak sekolah, apa2 gambar sekali pun dia ada kasi sumber dari mana...betul tak. Lagi satu, sos yang kat aiskrim tu bukan bluberry, tapi "PITABERRY",sian pada pembaca2 majalah SEDAP, buta2 kena tipu. Aku sebagai blogger masak2 nak bagi nasihat sikit lah pada pihak2 media ni, engkau kalau nak hak orang, kalau tak reti nak email mintak izin, at least tulis sumber dari mana, jangan main letak jee.. Tak malu ke majalah ternama buat macam tu..Ingat, kami blogger2 ni penyampai maklumat terpantas...kalau sekali nama anda tercalar...ia akan merebak dan secara tak sengaja reputasi sebagai majalah SEDAP...akan jadi tak SEDAP....jadi guna akal fikiran yang Allah bagi, bukan guna jalan pintas.....kadang2 kami ni blogger lagi beretika, tulis sumber dapat dari mana, siap bagi backlink (orang SEDAP tau ke "backlink" tu apa, yelah korang tau sapu hasil orang lain je kan.).

Aku bukan nak bersikap kasar, tapi sendiri fikir, selama aku berblog ni, aku dah jumpa macam2 karenah orang, yang curi hasil kami blogger2 masakkan lepas tu buat e-book, jual dengan harga RM 50 pun ada, kalau aku ni pembohong, sila tanya blogger2 masak senior. Lepas tu ada macam2 hal lagi, sampai kami naik muak..nak muntah...kes orang2 yang berniaga on-line guna gambar2 dalam blog aku, konon contoh hasil produk mereka...apa ni semua, guna gambar orang lain sebagai contoh produk anda...nak berniaga kena jujur, tu pasal orang melayu ni kalau business tak boleh tahan lama, kejap je lingkup...sebab hal2 macam ni lah...maaf lah kalau ada yang kata aku kutuk bangsa sediri. Aku pun penat dah buang masa sebenarnya buat entri macam ni, ingat aku suka ke...TAPI orang2 majalah SEDAP....fikir lah yeaa....takkan itu pun orang2 macam kami ni nak ajar....Salam penuh duka dan kecewa dari DTS-MAT GEBU.....

54 comments:

vagg-nini3posen.com said...

gambar tu dia dah EDIT UTK BUANG WATERMARK. gigihnya la hai.. ce compare gambar asal dgn gambo cilok tu hehe.

kang ckp TAK CERDIK kang marah. tp mmg xcerdik pun. kesian gile majalah TAKSEDAP ni

Sunah Sakura said...

saya rasa macam baca blog kak melah... lalala~

Jiejah @ Iza said...

x abes² isu cenggini ..mmppp akai tak da ka ?
hehehe

Iffah Afeefah said...

Rase pelik bila pcm marah

tp mmg xpatotla. Pnt2 snap pic cecantik

Rai said...

warna sos tu obvious gila warna merah..macam mana diorg boleh tak cerdik tulis blueberry..hish..

Noor Hafirdaus said...

memang betul tu cik mat tapi bagi pendapat sayala, kalau apa-apa dalam blog dan blog kita untuk public view tak boleh salahkan sebelah pihak saja

DEZAMAN COTTAGE said...

apa lagi Mat hang saman jer.....jangan bagi peluang....

dlittlekitchen said...

hah! kan dh jadi X SEDAP. Kesian mereka kan?? apa kata upah jerks abg mat jadi Master Chef derang.. barulaa btul2 sedap...

Sari Yusa Ibrahim said...

ternama ke majalah sedap ni??? Apalahhhhhhhh... sungguh tak patut buat macam ni, sekurang2nya bagilah kredit utk empunya resepi & gambar asal. Agak2 blog tak femes mcm sy tu memang selamatlah ek, hihi..

CIK PARO! said...

Dieorang dah tak de idea la tu..
agak2 la wei..

penDragon said...

mmg sah gambar yg sama! kenapalah dorang buat mcm ni...watermark tu pun dipadamkan...

noorsafone said...

majalah SEDAP dah jadi majalah tak SEdap...dulu ada belek2 kt kedai buku,tak beli pun,,takde idea..tak payahlah masukkan resepi,buat macamni,langsung pembaca tak percaya dgn resepi dalam majalah tu..

aimie amalina said...

aduhaiii
majalah pemes pun buat keje cm ni ke
aduhaiiii
nak mudah sokmo
sabar la ye pakcik mat..
aduhaiii..

fahmi mohd nilam said...

hmmm... saman je.

fRaMe+LenSeS said...

berani dia wat kat PCM Nadh camtu.. kang ada jugak kena paksa makan cili api sampai abeh 3 guni kang.. eeeee...

cik cek said...

Sian Cik Mat....paham sgt kalau cik mat marah...memang patut marah pun..kita yg susah2 masak amik gambo bagai...tup2 orang lain main senang je cilok....ayarkkk...tak sek ke....mana perginya kesopanan dan kesusilaan....alahai!....Majalah SEDAP yg dah TAK SEDAP....

ps....sabo ya cikmat....

ummi nor said...

Ooohhh!ada rupanya majalah nama SEDAP ye!Tak tau pulak sebab dari dulu sy tak percaya resepi2 dalam majalah2 boleh 'menjadi' seperti yg diwar2kan...mmg dah byk kali try, asyik tak menjadi.Jadi terus beralih kpd blog2 masakan spt DTS dll yg pasti tak 'tipu' dan ikhlas berkongsi maklumat.

Geram juga mendengarnya...kasi saman je Mat!Tak beretikalah mrk tu semua...

Scarlett O'Hara said...

La... rupanya!Patutlah macam pernah nampak gambo tu.Rupanya gambo En.Mat yang punya.Bagus En.Mat.Letak je nama majalah tu.Ingat blogger macam kita ni apa?Suka-suka nak ambik hak orang.Dah tu suka-suka tukar maklumat.Lepas ni tak nak dah beli SEDAP yang tak sedap tu.

Suria said...

mmg patut ckp bahasa kasar ng dorang nih...
entah otak letak kat mane.. xmalu satu hal mencurik..
adoiyaii..

Zie said...

CMG,

sure fofuler majalah tak SEDAP lepas ni...saman jer CMG

Cik Puan Nurul said...

erk..xpenah dengar pun nama majalah sedap ni kalo mee sedap tau lah
ehh resepi aiskrim buah naga ni pun dia cilok
penah buat eskim ni ikut resepi dr blog DTS laa bukan majalah sedap yg suka mencilok hasil karya org ni

MiNaH nGokNgEk said...

xpe CMG....mudah2an lagi bertambah murah rezeki CMG pas kena naya camni....be happy ok =)

gadisBunga said...

melampau betul! tak nak saman ke cik mat? kompem menang. at least takut sikit orang nak nak curi2 free macam ni dah~

AziziBasyah said...

kasi saman je....!!!

Tina Othman said...

macam tu pun boleh, adoi teruknya

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bagus cik mat, beritau je kami nama majalah tu.dah la mencuri blh pula dia gigir buang watermark tu..satu usaha jahat betul.

Fizan Wan Pani said...

ni reporter pelatih yg maleh buat reserch..duduk besorkan bontot depan komputer berfesbuk, blogwalking mencuri hasil orang lain. keji sungguh. Kasi la reward sket pada org yg penat lelah nk hasilkan gambar yg cantik tu.. reporter tak de bajet kamera kut..

Asmara said...

apalagi cik mat contact la editor, bg link nih, biar dia bagi nasihat kat anak2 buah dia. ;)

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

amboiiii pakai SEDAP cilok je gambar orang.. mana boleh camtu..... memang tak sedap le perangai majalah sedap tu ...

Zulfikar Hazri said...

perghhh, keji siot.. tukang tulis keji.. editor pun keji.,.. siap bersungguh buang watermark taknak bagi credit kat org lain.. memang keji betul majalah SEDAP ni la...

Sis-Lin said...

watermark ltk kat tengah pun mika tu semua boleg buang ek...ishhh klu dasar perompak mmg gitu lerrr..

akmall said...

adoila..tu published tu..buku tu la.. kemain lagi dia orang duk amik macamtu je.. boleh saman tak ? lau boleh..saman je..biar dorng rasa....

bintangjauh said...

Salam DTS, Blog si-BintangJauh tidak ber-watermark kerana ngerti sangat dengan gejala rompak-cetak tanpa kebenaran dari tuan-empunya-nya itu, gimana pun begitu simpati dengan DTS keatas perkara begini berlaku lagi dan lagi dari pehak majalah masakan yang terkenal itu, tidak berhemah tinggi perlakuan mereka itu, nampak sangat tidak professional lagi mahu di-iktiraf kan sebagai majalah masakan!!!

Saman sahaja majalah Sedap tersebut DTS, jika kita tidak bertindak gejala ini akan berleluasa tanpa ditumpas-tangani perlakuan tersebut.

Salam sejahtera dan manis manis madu.

Gee Carmen said...

hehhe.. dorang touch-up la watermark cik mat. mmmm, jahat tu!

HaSue said...

Serius tak pernah beli majalah ni..lepas ni kompom ler xkan beli dah...info pun ikut naluri jer kot..
x abis2 laa dorang nak curik2 nih..sian keluarga mereka.huhu

JIJI YU said...

ramainye dah komen..wahaha

azieazah said...

Saya rasa tak mudah untuk touch-up buang watermark tuh. Kalu guna Photoshop pun, mau sejam dua jugak tuh, kan?

Kalu banding dengan dia guna dan boh kredit... tak sampai pun taip nama Che Mat, dalam masa 1 minit. Dapat pahala lagi.

Aduhai. Sabor jelah Bang MAT!

nurul said...

xpaham..

micasamawar said...

owhh...patut pun kadang tu kalau kite tiru resepi dr majalah xmenjadik rupenya die tipu pembaca...pandai-pandai jer dorang tukar resepi erkk...

dari dapur nasya said...

sabar ye che mat...

::YUSLINA said...

ooooo....ini mcm pun ade ker?? sabar ye che mat....apapun, nak senang citer, call je editor majalah tu....maybe diorang x tahu citer....

::YUSLINA said...

ada gak survey2 tentang majalah nih...kalau x silap group of magazine Kompas Gramedia nih....indonesia punye...sebab tu diaorang nih terror bab meng"edit2" nih...

-atiQah- said...

ishh..jahat betullah. ambik gmbr org, xmintak izin. saman je! curi hasil kerja org lain.

Azwani said...

majalah ni ke CMG http://majalahsedap.blogspot.com/

pizet said...

susah sangat ke nak letak sumber dari mana...buat kerja biarlah ikhlas

marina anakcikbob said...

org yg guna bukan untuk tujuan keuntungan boleh je kot pakai.
tp kalau da dapat banyak duit dr jualan, memang da layak bagi royalti kat cik mat ni..

MiszNoRuL said...

kesian majalah tu, dr pada tk tau terus femes jd cenggini... maaflah tk pernah tau pun kewujudan majalah ni.. agaknye resepi dia tu amik dr blog saper lagi eh..org camni pun ade ..kesian

p/s..sabarlah CMG, anda kan TERBAAIKKKK

KOALAJEPONG said...

lanie software utk edit2 gambar nie dah mcm2 jenis...so mmg tk heran la boleh buang watermark CMG walaupon duk tgh2 gambar...sabar ye CMG...uhuhuuh

MAMA CACA said...

mama caca kalau nak masak mmg rujuk dgn mat gebu jer..xde dah nak beli majalah...mmg tahu majalah masakan sekarang banyak yg tipu..penah try resepi biskut last2 jadi biskut batu..keras gler..resepi yg paling mama caca percaya adalah dari CMG...yeaaa...!!! terbaek wok!..

JUJUE AHMAD said...

sian CMG.. sabar ye.. mgkin dia xdpt cr / hubungi CMG u meminta izin.. tp apa2 hal pn yg nyata Majalah Sedap mmg salah..

F.A.R.A.H. deeb said...

Saya pun dah terkena bang. Siap sanggup dtg opis nakkan gambo ori yg besar saiznye sbb xnak gambar pecah. Pastu nak dtg umah lg soh masakkan nanti dorang amek gamba (seb baik tolak idea tu). Last2 bile dh amek senyap gituh aje. Gambo dh mane tersebar tak taulah. Tapi yg pasti sure tak boh kreditnye tuh! Tepon dorang pun dah tak berangkat2!!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tak habis2 lagi kes mencuri karya orang ni yer... tak beretika langsung!

waiem said...

Sabar la Che Mat.

Rezeki hasil curi ni tak berkat. Tergamak depa ni makan rezeki yg tak berkat ek. Susah sangat ke nak mintak ijin dan bagi kredit

Azmi Suboh said...

itu baru cilok...apa yang berlaku pada seorang chef baru nak menempah nama setelah mendapat juara dlm chef selebriti berita harian 2011 telah difitnah yang membuta tuli oleh seorang yang sangat dengki dgn nya. Macam-macam cerita rekaan berbaur fitnah dilemparkan tujuan untuk menjatuhkan imej chef tersebut...yang menjadi persoalannya bila ada feedback drp pembaca blog itu dan alhamdulillah ramai yang marah pada sifitnah tu tetiba siblogger telah menutup ruangan komen. Padahal sifitnah telah menyiarkan komennya pada bulan 11/2011 sedang komen dr orang ramai baru aje dlm bulan 7/2012...nampak sangat si bloggertu pun bersubahat nak memburukkan chef itu.Bile tiba ada kebaikkan ditutup pula ruangan komen bila ada yang memfitnah orang atau cuba memburukkan orang lain disimpannya komen itu supaya dapat disebarkan meluas!..hai tak taulah apa punya fiillah siblogger & sifitnah...nasihat saya jangan suka memfitnah orang hanya sakit hati...esok diakhirat kena makan daging saudara sendiri.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.